Nyt liv til den bærbare

Bare fordi din bærbare pc har et par år på bagen, behøver det ikke at betyde, at den er klar til de evige elektronik-marker. PC World har taget skruetrækkeren i den anden hånd og giver her gode råd og en visuel guide til opgraderingen af den bærbare.

Nyt liv til den bærbare

Vores udgangspunkt for at sætte gang i skruetrækkeren er en maskine i mellemstørrelsen, en Compaq (nu HP) Evo N610c. Den er udstyret med en 1,7 GHz Pentium M processor, en 20 GB harddisk (4.200 RPM, 2 MB buffer), 512 MB ram og et Radeon mobile 7500 grafikkort. En ikke helt billig maskine for 2-3 år siden.

Maskinen kører som udgangspunkt udmærket, men i mere krævende opgaver såsom Photoshop eller spil kan den gå helt i stå. Det er med andre ord tid til at se nærmere på en opgradering.

Desværre er det ikke lige så let at opgradere en bærbar som en stationær. Men heller ikke umuligt – følg vores guide og få gode ideer til, hvordan din ældre bærbare revitaliseres.

Mere ram ønskes

Kører du Windows XP med mindre end en gigabyte ram, vil du opleve, at harddisken skal arbejde over for at håndtere de store datamængder. Det er kritisk, når den bærbare harddisk i forvejen er en flaskehals af format.

En bærbar pc har typisk kun plads til to ram-moduler. Er din pc derfor leveret med for eksempel 512 MB ram, kan det være, at begge pladser er optaget af 2×256 MB-moduler, som så begge skal skiftes til 2×512 MB-moduler.

Er du heldig, er den leveret med 1 × 512 MB, så du kan nøjes med at købe et ekstra 512 MB-modul. Du kan slippe for at åbne din maskine for at se efter ved at køre eksempelvis SiSoft Sandra (KvikLink: PCW0002) og under Mainboard Information og punktet System Memory Controller læse, hvilke ram-moduler den bærbare indeholder.

Når du har afklaret, om du har brug for 2×512 MB eller kan nøjes med 1×512 MB, skal ram-typen bestemmes. Heldigvis har både Corsair, som vi bruger i denne test, og Kingston guider på deres websider, der finder netop de moduler, som passer til din pc. Risikoen for fejlkøb skulle dermed være tæt på nul.

Ny og større harddisk

Mange bærbare med blot et par år på dagen har harddiske på blot 10 eller 20 GB, der roterer med 4.200 RPM. Det kan heldigvis ændres rimeligt let.

Nyere harddiske af god kvalitet til bærbare kører oftest med 5.400 RPM, mens enkelte som Hitachis roterer med 7.200 RPM. Omdrejningshastigheden er afgørende for overførselshastigheden og har ret stor betydning for, hvor hurtigt din bærbare starter op.

På testmaskinen og mange andre tilsvarende bærbare er der nem adgang til drevet ved at løsne en enkelt skrue og lempe drevet ud. Drevet er typisk monteret på en ramme, hvor det nye drev skal monteres i stedet.

Husk at drevet skal være af typen 2,5” eller 1,8”, og at højden på drevene kan drille, hvis pladsen er trang. Undersøg derfor dimensionerne, inden du bestiller nyt drev. Den overskydende disk kan du købe en USB 2.0-skuffe til for 2-300 kroner. Så har du en billig og transportabel backup, der ofte kan køre udelukkende med strøm fra USB-tilslutningen.

Fra cd-drev til cd-brænder

I dag er det standard med en dvd-brænder i selv de billigste bærbare. Men for blot få år siden var det luksus at have en cd-brænder monteret.

Vores testmaskine kom således fra fabrikken med et standard cd/dvd-drev der nok kunne læse, men ikke skrive. Oftest kan et originalt opgraderingsdrev bestilles hos producenten, men desværre er prisen lige så ofte uden hold i virkeligheden.

Vi tog i stedet udgangspunkt i et overskydende LiteOn-drev med 24× cd-brænder og 8× dvd-læser, der stammede fra et eksternt drev. Det nye drev passede ikke perfekt, men stak ca. 2 mm længere ud af siden end det oprindelige.

Det er dog absolut til at leve med og sidder forsvarligt fast – til gengæld har vores testmaskine nu en brænder. Havde vi haft en dvd-brænder til rådighed, kunne vi i stedet have monteret denne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere