Første fix er gratis

Det kan være lidt af en udfordring at finde en god, velfungerende printer til hjemmekontoret – der ikke bruger mere end indkøbsprisen i forbrugsstoffer. Det klogeste er at vælge en lidt dyrere printer. Vi har set på, hvad man kan få for cirka 1.500 kroner.

Første fix er gratis

Printerfabrikanterne tjener langt mere på forbrugsstoffer som papir og blæk end på selve hardwaren. For blækprintere gælder derfor det gode gamle pusher-slogan, at “første fix er gratis”. En tommelfingerregel er, at jo billigere printer, jo ringere udskriftsøkonomi. Køber man eksempelvis en printer til 300-400 kroner, kan man være sikker på at bløde langt flere penge på blæk, end hvis man havde anskaffet en model til 1.500 kroner.

For eksempel oplyser Canon, at hvor en printer i den gode middelklasse – for eksempel den testede Pixma MP500 – udskriver et 10×15 cm billede for godt tre kroner inklusive fotopapir, så er prisen omtrent en krone højere per udskrift på en billigere maskine.

Differencen forstærkes naturligvis ved større fotoformater, og selv gemene web- eller Word-udskrifter er mere kostbare at udskrive på en billig printer end på en dyr. Samlet kan forbrugsforskellen godt løbe op på over tusind kroner om året for en familie med skolesøgende børn og et almindeligt udskriftsforbrug. Der er derfor ingen langsigtet pointe i at spare for meget på selve anskaffelsen.

At der i perioder har været en nærmest perverteret økonomisk logik i at købe en ultrabillig printer, køre den tør, smide den ud og anskaffe en ny, ja, det er en helt anden sag.

Svært at finde udskriftsprisen

Efterhånden som printerproducenterne opfinder stadig flere kundesegmenter til deres produkter, kan det være svært at overskue, hvad man egentlig får for sine penge. Vi har derfor bedt en række af de største producenter om at sende deres mest alsidige maskiner til under 1.500 kroner og med fokus på fotoudskrifter. Resultatet kan du læse i denne test.

Nogle er rendyrkede multifunktionsmaskiner, mens andre er mere traditionelle printere. Men som det vil fremgå, er der fordele og ulemper ved begge typer.
Vægten er blandt andet lagt på, hvor velfungerende printerne er i praksis, om den medfølgende software er brugervenlig eller -fjendsk samt, hvor flot og hurtigt de enkelte maskiner skriver ud i praksis.

Alle de testede maskiner er blækbaserede, og alle har displays og frontmonterede porte til kamera og hukommelseskort.

Prisen på udskrifter er svær at opgøre – den afhænger i høj grad af, hvad man bruger sin printer til. De leverandører, der overhovedet stiller forbrugstal til rådighed, opgør forbruget efter forskellige metoder, og det kan derfor være mindst lige så svært at sammenligne udskriftspriser som priser på familieforsikring.

Sådan testede vi

Alle printerne blev tilsluttet, installeret og kalibreret på en Acer Travelmate 8204WLMi via USB 2.0-forbindelsen. Herefter tog vi tid på, hvor hurtigt hver enkelt testdeltager:

- udskrev identiske fotos i højest mulig kvalitet på henholdsvis 10x15 cm og A4-fotopapir via den medfølgende hjælpesoftware samt via den driverbaserede software (som man møder den ved print direkte fra Windows samt fra tredjepartsapplikationer).

- udskrev 10 sort/hvide tekstsider i medium kvalitet. Det anvendte dokument var identisk fra printer til printer.

Vores kombinerede oplevelse af brugervenligheden i medfølgende udskriftssoftware samt funktionaliteten af den driverbaserede software dannede baggrund for tildeling af karakteren for brugervenlighed. Her indgik også faktorer som støjniveau og opstartstid.

Deltagerne fra Lexmark og Dell havde ikke blot scanner, men også arkføder til originaler. Her tog vi tid på, hvor hurtigt maskinerne scannede og udskrev – eller kort sagt kopierede – fem sort/hvide A4-ark. Kopitiden indgår ikke i karaktergivningen.

Ved test af fotoprint blev anvendt originale blækpatroner samt producentens eget fotopapir. I alle tilfælde udskrev og kasserede vi mindst to udskrifter, før den karaktergivende kopi blev udskrevet.

Fotoudskrifterne blev vurderet ud fra detaljerigdommen, om farverne stod klart og korrekt, om printeren slog beslægtede nuancer sammen med videre.

Tekstudskrifterne blev vurderet ud fra, hvor flot udskriften stod i medium kvalitet, der oftest anvendes til kontorbrug. Her vurderede vi primært, hvor mange (og hvilken type) fejl der opstod. Udskriftskvaliteten er en samlet vurdering af foto- og tekstudskrifter.

Bedømmelsen af funktioner tilgodeser i sagens natur primært de multifunktionelle maskiner, idet vi her belønner funktionalitet som eksempelvis scanner, fax og ark-fremfører til originaler.

Canon Pixma MP500

Samlet vurdering: 77/100

Designmæssigt er vi oppe i en anden klasse end multifunktionskonkurrenten fra Lexmark, og også med hensyn til udskriftshastigheden er der en verden til forskel. I standardkvalitet er dokumentudskriften nydelig, først på 15-20 cm afstand kan man skelne småfejl. Dog savnes en arkføder til scanneren, hvilket ellers ville lade maskinens hurtige arbejdshastighed komme til sin ret ved kopiering af dokumenter.

Ligeledes er udskrivningshastigheden i den helt acceptable ende, når der skal udskrives fotos – hvilket maskinen håndterer rigtig nydeligt. Man kan dog ane korn omkring billedområder med store kontraster, for eksempel omkring øjne og mund på portrætpersoner. Her klarer den regulære fotoprinter fra Epson sig en tand flottere. Til gengæld er Canon-maskinen mere stille, om ikke helt så diskret som HP's deltager.

Installation og anvendelse er enkel. Dog synes det i overkanten, at der installeres hele seks forskellige applikationer ud over driver og manual, hvis man vælger den komplette installationsfunktion.

Til gengæld skal Canons softwareudviklere have ros for at have gjort et godt stykke arbejde med funktionaliteten. Man guides lynhurtigt gennem valg af papir og udskriftskvalitet, og overordnet set er betjeningen særdeles enkel, intuitiv og velfungerende.

Et problem er dog, at maskinen som alle andre Canon-printere, som undertegnede har prøvet, automatisk renser dyserne ved opstart. Det fungerer blandt andet ved, at der sendes en smule blæk gennem systemet, og hele seancen tager et lille minuts tid. Funktionen kan ikke slås fra, og det er i længden svært irriterende, når man vil i gang med udskrivningen.

Det kan godt være, at dyser og udskriftskvalitet har godt af denne fremgangsmåde. Imidlertid vil Canon ikke oplyse, hvor meget blæk der går til spilde per opstart, og i længden æder det uden tvivl en del af besparelsen ved at kunne udskifte printerens fem blækpatroner enkeltvis. Samlet koster den automatiske rensning derfor karakterer på brugervenligheden.

Dell All-in-One Photo 964

Samlet vurdering: 61/100

Dells printer har et mere strømlinet design end Lexmarks, men ellers ligner de to deltagere i alt væsentligt hinanden. Begge har arkføder til scanning samt stand-alone faxmulighed, og selv blækpatronerne ligner hinanden til forveksling.

Det vil sige, at hvor Dells er fremstillet på Filippinerne, stammer Lexmarks fra Mexico, men det er til at overse i kampens hede. Lighederne er ikke så mystiske, eftersom store dele af Dells printerportefølje fabrikeres af Lexmark. Lighederne strækker sig dog ikke så vidt, at man kan sætte Lexmarks patroner i Dell-printeren – man skal jo beskytte sin kerneforretning.

Det kan derfor ikke undre, at de to maskiner et stykke hen ad vejen opfører sig stort set ens. Selv med hensyn til kvaliteten af dokumentudskrifter er de praktisk taget som to dråber vand. Også Dell-maskinen lider nemlig under en begrænset tendens til at lave skygger under tekstlinjer. Kopifunktionen er i store træk velfungerende.

Vi oplevede dog i hele to tilfælde, at scannerens arkføder tog flere papirer ind ad gangen, hvorved kun det øverste ark blev kopieret, mens de underliggende blev glemt. Den slags skæmmer det samlede billede.

Fotomæssigt er der imidlertid en vis forskel at spore på maskinerne fra Lexmark og Dell. Dels er der en tendens til, at billederne på Dell-printeren bliver en smule lysere, dels fremstår mørke toner en smule rødlige eller i retning af det brune. Omvendt er der større dynamik i billederne, og det virker, som om printeren har større farvemæssig spændvidde.

Desuden er udskrivningstiden en anelse længere ved fotoudskrift end Lexmarks ditto, men på den anden side forekommer billederne en smule skarpere.
Dells såkaldte All-in-One-software ligner til forveksling Lexmarks og er nøjagtig lige så frustrerende at finde rundt i.

Også her vil man så forfærdeligt gerne hjælpe brugeren med det uomgængelige resultat, at man kun med lodder, trisser og en del held får den udskrift, man ønsker. Man kan derfor med stor fordel vælge den driverbaserede udskriftskontrol.

Det pudsige er nemlig, at når man først bevæger sig herind, så får man en langt bedre og mere intuitiv kontrol med udskriften. Ganske vist har softwaren en tendens til automatisk at skifte til 1.200 dpi-opløsning ved fotoudskrift frem for den langt bedre 4.800 dpi. Men selv om det er irriterende, så vænner man sig til det i længden.
Summa summarum får man også her en særdeles veludstyret allround-maskine, der trods skønhedsfejl og lange udskrivningstider klarer samtlige opgaver på hjemmekontoret.

Endda til en særdeles fornuftig pris, og det medfører, at Dell-maskinen bliver testens Godt køb.

Epson Stylus Photo R340

Samlet vurdering: 75/100

Navnet til trods er her tale om en alsidig enhed, der både er velegnet til daglig brug i hjemmekontoret og som fotoprinter i familieklassen til dem, der ikke har behov for en scanner til for eksempel fotokopiering. Opsætning og håndtering er i samme gode klasse som Canon-maskinen, og i brugergrænsefladen minder de to modeller meget om hinanden.

Målt på dokumentudskrift hører Epson til i den bløde mellemgruppe. Tekst printes flottere end på Lexmark-maskinen, men en smule mere grynet end hos Canon. Støjmæssigt giver Epson-maskinen omtrent lige så meget lyd fra sig som Lexmark og Dell.

Det er fint i et kontormiljø, men vil nok irritere den bedre halvdel, hvis man har printeren stående tæt på stue og soveværelse.

Kvaliteten af fotoudskrifter ligger i testens top sammen med HP og til dels Canon, hvilket næppe kan overraske, pris og samlet funktionalitet taget i betragtning. Farverne står en smule mere klart og afbalanceret end på eksempelvis udskrifter fra Canon-maskinen, og der er kun begrænset ansats til gryn i kontrastrige dele af billedet.

Dog kan man med fordel indstille udskrifterne en smule lysere end medium, da billedet ellers bliver lidt mørkt.
Rigtig flotte bliver fotoudskrifterne, hvis man aktiverer printerens såkaldte Photo RPM-funktion.

Det står for Resolution Performance Management, og funktionen skulle ifølge Epson give en væsentligt højere udskriftsopløsning. Det er svært at vurdere, hvor stor effekten er, men udskrifter med RPM står tydeligt flottere end dem uden. Det viser sig navnlig i ansigtsdetaljer ved udskrivning af portrætter.

Til gengæld koster RPM-funktionen næsten en fordobling af udskriftshastigheden, men det må man tage med. I skemaet ses tidtagning på fotoudskrifterne henholdsvis med og uden RPM-funktionen aktiveret.

Som hos de øvrige testdeltagere sørger et indbygget kortlæsermodul samt et tydeligt display for, at man let kan udskrive sine fotos fra en USB-nøgle eller et hukommelseskort uden at blande computeren ind i den sag. Her skal man dog bevæbne sig med tålmodighed, idet printerens indbyggede processor tager sin tid med at behandle billeddata.

Udskriver man eksempelvis et 15×10 foto til kant direkte fra printeren, kan man således regne med, at det tager lidt over to minutter længere, end hvis man sender printdata fra en pc.

HP Photosmart 8250

Samlet vurdering: 78/100

HP har længe siddet solidt på it-markedets printertrone, og selv om især Dell har bidt dem i haserne gennem de senere år, holder virksomheden stadig førertrøjen. Ikke mindst på grund af et ry for at levere velfungerende og brugervenlige printere.

Photosmart 8250 lever op til renommeet, omend installationen tager omtrent dobbelt så lang tid som en hvilken som helst af konkurrenterne. Dette endda på trods af, at vi valgte den begrænsede installation, der “kun” kopierede 200 MB data over på computeren, og ikke 800 MB, som den komplette installation fyldte.

Som eneste producent er det lykkedes HP at integrere en overskuelig fotobrowser med udskriftsfunktionen. Man ledes om muligt endnu mere gelinde gennem alle nødvendige processer end med Epsons og Canons modeller.

Hastighedsmæssigt ligger HP et mulehår bag Canons deltager, men er til gengæld endnu mere stille. Da arkfødermodulet først havde snuppet papiret, kunne de øvrige på redaktionen ikke høre printeren arbejde halvanden meter væk.

Dokumentudskrifterne håndteres pænt, omend ikke helt så perfektionistisk som hos Canon, idet her er tendens til en smule støj i kanten af bogstaverne. Dette er dog langt mindre synligt end hos konkurrenterne fra Dell og Lexmark. Ligeledes er fotoudskrifter knap så skarpe og detaljerede som Epsons udskrift. Til gengæld er farverne en smule klarere.

Samlet set klarer HP-maskinen sig imidlertid rigtig flot i alle discipliner, og navnlig dens ualmindeligt stille arbejdsniveau og en virkelig gennemtænkt brugergrænseflade sikrer den lige nøjagtig prisen som Bedst i Test.

Lexmark Premium Office All-in-One X8350

Samlet vurdering: 60/100

Lexmarks testdeltager er en vaskeægte multifunktionsmaskine med printer, scanner med arkføder til blandt andet kopiering samt stand-alone faxfunktion.

Brugen hæmmes dog af myriader af hjælpeprogrammer og indstillinger, og menustrukturen er en prøvelse for selv den mest engleagtigt tålmodige. Selv det at udskrive et 10×15 cm foto på Lexmarks eget fotopapir er ikke ligetil. I et enkelt tilfælde oplevede vi endda, at printeren ikke selv genkendte papirtypen i bakken.

Mere irriterende er det dog, at vi gentagne gange oplevede problemer med korrekt fotoudskrivning. Vi forsøgte at udskrive samme foto med umiddelbart ens indstillinger i to forskellige softwarebaserede hjælpefunktioner. I den ene menufunktion valgte softwaren uden påviselig årsag konsekvent at vende og nedskalere billedet, så kun halvdelen af papiret blev anvendt, mens den anden funktion udskrev korrekt.

I begge tilfælde var papirstørrelsen manuelt indstillet til 10×15 cm. og “Tilpas til side”-funktionen var aktiveret. Et lignende problem gentog sig ved udskrift af A4-fotos, hvilket vi imidlertid aldrig fik til at virke tilfredsstillende.

Den slags er grænseløst frustrerende, især med de eksorbitante priser på fotopapir og blæk in mente – og samlet er man bedre stillet ved at anvende udskriftsguiden i Windows eller et tredjepartsprogram, hvor man kommer direkte ind i printerdriverens indstillinger – nøjagtig som på Dell-maskinen, hvis driver dog er lidt mere enkel at betjene end Lexmarks ditto – heraf de let forskellige vurderinger af brugervenligheden.

Dog kan man glædes over nogle acceptable fotoudskrifter. De er mere kornede end eksempelvis de bedste print fra Epson, Canon og HP – i den rækkefølge – men sammenlignelige med mange bestillingskopier. Det er acceptabelt for en multifunktionsmaskine i denne prisklasse. Mere problematisk er det, at man ved dokumentprint oplever en tendens til skygger og streger under bogstaver i hele linjens længde, og den slags vil man helst undgå i jobansøgningen.
Udskriftshastigheden er ikke just blandt de højeste. Til gengæld har Lexmark-maskinen en arkføder til scanneren, så man kan sætte maskinen til at scanne alle udskrifterne fra banken uden selv at skulle skifte ark hele tiden.

Syv hurtige udskrivningsråd

Når du køber en printer, så anskaf et ekstra sæt blækpatroner med det samme; de medfølgende er kun halvt fyldt.

Køber du ikke en dedikeret fotoprinter, skal der gerne købes særlige fotopatroner for at kunne udskrive billeder i god kvalitet på fotopapir.

Skal du udskrive meget i farver – og især fotografier – er det klogt at gå efter en printer med separate farvepatroner. Så slipper du for at kassere halvfyldte gule og blå blækkamre, når rød går kold. Udskriver du primært dokumenter, gør det ikke nær samme forskel.

Originalt blæk og papir giver de bedste fotoudskrifter, selv om der nogle gange blot er tale om marginaler i forhold til kopiprodukter. Men til almindeligt kontorbrug er kvalitetsorienterede kopiprodukter sædvanligvis lige så gode og 25-30 procent billigere.

Bruger du mange fotos i standardformater, kan det ikke svare sig at udskrive selv. Bestil i stedet udskrifter over nettet. Kvaliteten er god, og prisen er typisk under en krone per 10×15 cm foto. Det er betydeligt billigere end selv de mest økonomiske fotoprintere, der snildt bruger blæk og papir for tre-fire kroner per udskrift. De fleste online-fotoleverandører kan også udskrive store standardformater til en fornuftig pris. Anvend derfor primært fotoprinteren til mindre udskriftsserier, eksperimenter eller specialformater.

Vil du primært anvende printeren til fotoudskrifter i 10×15 cm, er de såkaldte sub-dye fotoprintere også en mulighed. De giver flotte udskrifter, og du får et præcist overblik over de reelle udgifter, da der er lige nøjagtig så mange farveark i forbrugskassetten, som der er papirark. Endelig fylder de ikke mere end en cigarkasse, kører undertiden på batterier og kan let tages med til familiefesten, så man kan lade de bedste billeder gå på omgang med det samme. Ligesom deres storebrødre har de små printere nemlig også kameratilslutning eller kortlæser og kan udskrive uden pc-tilslutning.

Udskrives mange dokumenter i sort/hvid, så køb en billig laserprinter i stedet. De fås helt ned til 1.000 kroner, og prisen per udskrift er gerne det halve eller det kvarte af blæk­udskrifter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere