Privatliv i nøgleringen

RAM-giganterne Kingston og SanDisk har hver sendt en ny USB-nøgle på markedet, der ikke blot rummer henholdsvis en hel og en halv gigabyte, men som også krypterer data, så lommetyve, nysgerrige kolleger og andre skumle eksistenser ikke uden videre kan snuse i ens private filer.

Privatliv i nøgleringen

Den 512 MB store SanDisk Cruzer Profile er langt den mest opsigtsvækkende løsning af de to. Den har indbygget fingeraftryksscanner, som man let introduceres til via softwaren på nøglen.

Man når frem til scanneren ved at skille skubbe de to dele – USB-stikket og fingeraftryksscanneren – fra hinanden. En ledning med solidt udseende wireforstærkning sikrer forbindelsen i adskilt tilstand, men gør den i forvejen ret store enhed endnu mere klodset at have liggende i lommen.

Man starter sit bekendtskab med SanDisk-enheden med at indscanne et valgfrit antal fingre. Efterfølgende kan man kun få adgang til diskens indhold, hvis scanneren genkender et af ens fingeraftryk. Genkender scanneren ikke fingeraftrykket, meddeler Windows blot, at disken er uformateret, og det vil givetvis afskrække alle andre end de mest stålsatte datakriminelle fra at ”åbne” enheden med andre metoder.

Nogle fingeraftrykslæsere scanner hele fingerspidsen på én gang. Det tillader pladsen ikke her, hvor man i stedet trækker fingeren hen over den lille scanner-enhed. Ulempen er, at man har svært ved at opnå match, hvis ikke hastighed, distance og retning er helt i skabet – og så skal der et par forsøg til. Det er dog umuligt at give et kvalificeret bud på, om den lille scanner i længden bliver ved med at fungere efter at have været udsat for længere tids slitage og lommeuld.

Samlet glimrer systemet ved sin funktionalitet og enkelhed – også ved efterfølgende anvendelse sammen med en anden computer. Fingeraftrykslæseren kan desuden anvendes til ID-verifikation i andre sammenhænge, blandt andet på websider, men disse funktioner oplevede vi ikke som voldsomt intuitive.

Vi målte Cruzerens behandling af 2 MB store filer i testprogrammet SiSoftware Sandra Lite 2005. Hvor læsehastigheden var 16,8 MB per sekund, var skrivehastigheden sølle 2,1 MB i sekundet – det er under en fjerdedel af den hastighed, man kan forvente af en højtydende USB 2.0-nøgle. Det skyldes givetvis træk fra krypteringssoftwaren, CruzerLock 2.1. Softwaren kan angiveligt – mod betaling – opgraderes, så man kan vælge mellem seks forskelle algoritmer, lige fra den basale 64-bit DES-kryptering til den langt mere sikre 448-bit Blowfish-algoritme.

Udsalgsprisen er særdeles rimelig, og det trækker karakteren et ekstra point i vejret.

Traditionel og lynhurtig

Kan man huske hele det kringlede produktnavn ”Kingstons DataTraveller ELITE Privacy Edition”, får man nok heller ikke ballade med at erindre det kodeord, der på mere traditionel vis giver adgang til data på denne nøgle med plads til en gigabyte data.

Også her er brugergrænsefladen forbilledlig enkel; har man først valgt kodeord og hint, låses alle data ned med 128-bit hardwarebaseret kryptering. Det bedste er, at det ikke mærkes på ydelsen. Med en målt læse/skrivehastighed på henholdsvis 19 og 12 megabyte i sekundet ved behandling af 2 MB store filer hører nøglen til blandt den højest ydende tredjedel af USB 2.0-nøglerne på dagens marked.

Sammenholdt med den velfungerende sikkerhedsapplikation er Kingstons nøgle et godt – men temmelig kostbart – bud på en hurtig og sikker USB-nøgle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere