PC World tester Vista Beta 2

PC World har testet Vista Beta 2 på en superhurtig bærbar. Her er redaktør Lars Jacobsens første indtryk af det kommende styresystem til Windows.

PC World tester Vista Beta 2

Jeg har de seneste dage testet Microsofts Windows Vista i den beta 2, som man kan downloade i en gratis version her.

Eller rettere, som kunne downloades, indtil Microsoft oplevede et så stort pres på serverne, at der blev lukket for adgangen.

Programmet er snildt nok at installere på en stationær pc, så i stedet satte jeg mig for at få styresystemet til at køre på en Dell XPS 1710 bærbar - med 1 gigabyte ram, 2 GHz dualcore cpu og 512 megabyte grafikkort (7900 gtx go).

Jeg forsøgte at opgradere det eksisterende XP-system, der lå på Dell'en og prøvede også med en frisk installation på en ny partition.

Begge dele forløb uden problemer. Installationen tager en times tid og er supernem. Bare frem med produktnøglen og regions-indstillingerne, så kører installationen af sig selv.

Der er ingen nævneværdig forskel på ydelsen i den opgraderede og den friske, men der var lidt problemer med grafikkortet på den opgraderede version, så det kan anbefales at køre en frisk installation.

Drivere og ydelse

Dell'en er en helt ny maskine, så der kunne forudses problemer med drivere. Men nej, alting virkede. Man skulle dog selv hente en driver til grafikkortet. Det har nVidia heldigvis lavet. Desværre har de ikke de mobile grafikkort med i driver-filen, men så er det godt, at der er entusiaster, som har ændret nVidias driver, sådan at den også virker til GeForce Go serien. Hent de drivere her (også til XP)

Ved installationen var SD-kort læseren ikke indlæst, men med et besøg på Windows Upgrade (som nu ikke længere er en webside, men en tjeneste i Vista) kom den også med.

Vista brokker sig nu kun over, at nVidia-driverne forhindrer en hurtig opstart, men det skyldes nok deres beta-status. Harddisken er heller ikke den hurtigste på Dell'en, og det hjælper nok heller ikke. I øvrigt skal bærbare have såkaldte hybride harddiske for at fungere optimale med Vista. Det vil sige harddiske kombineret med flash-ram for blandt hurtigere opstart.

En meget uvidenskabelig vurdering er, at systemet starter cirka lige hurtigt op i XP og Vista. Selve Vista virker hurtigt og ikke specielt ressourcekrævende (det er en kraftig maskine), selvom de mest avancerede effekter er sat til.

Der er dog lidt vej endnu, for maskinen giver en score på 8400 point i 3DMark05 (i Windows XP) og 7800 point under Vista. Det skyldes nok primært at beta-driverne fra nVidia ikke er optimeret endnu. Der er jo lidt lang vej til det endelige produkt endnu.

Brugerflade

Det er måske her, at den største forandring er sket. Først når du starter Vista op, ligner det lidt Windows XP. Men når man har brugt det i et par dage, begynder man at se de mange nye lækre ting. Her er lige en hurtig liste:

• Start-menuen er redesignet - slut med at starte i venstre hjørne og klikke sig længere og længere ud mod højre. I stedet klikker man samme sted, mens programmerne folder sig ud under musepointeren.

• Aero - den avancerede overflade som har gennemsigtige vinduer og andet. Her er det for eksempel smart, at man kan se en miniature af programmet ved at holde musen over det i task-baren eller ved at ALT-TAB skifte sig igennem de åbne vinduer. Kan dit grafikkort trække det, kan du samtidig have et 3D-overblik over dine åbne vinduer. Det mest blærede her er, at hvis vinduet indeholder for eksempel video så kan du se at videoen stadig kører i miniaturen eller 3D-oversigten. Mest blær, men det viser, hvor gennemført det er.

• Søgning - elementerne kendt fra de nuværende tilføjelser fra Microsoft og Google er nu integreret. Det betyder et farvel til de umulige søgninger i Windows XP og et goddag til indekseret søgning, som er meget, meget, meget hurtigere, og som også inkluderer e-mail og lignende. Virkeligt tidsbesparende.

• Ekstra programmer - mange vil måske have "rigtige programmer" i stedet, men i Vista er der indbygget dvd-brænder software, en Picasa-kopi og mange andre tjenester. Lækkert nok hvis man sidder hos svigermekanikken og mangler Nero 7.

• Navigation - måske ikke så sexet, men du bruger det hver dag til at bladre i mapper og finde filer. Har fået en kæmpe opgradering og har nu en bread-crump-trail (for eksempel: Computer > Programmer > GTA > GTAIII) som er klikbart. Det vil sige, at hvis du vil tilbage til Computer, klikker du bare her, så hopper den selv tilbage. Betyder virkeligt noget, når man vender sig til at bruge denne funktion.

Stabilitet og irritationsmomenter

Det er jo svært at være konkret med stabiliteten i en beta, da PC World har kørt Vista i 2-3 dage uden systemcrash.

Der er dog opstået crash af Symantec-produkter (forventet, antivirus er meget nært knyttet til styresystemet og kan ikke bare anvendes på en ny version) og en enkelt gang af en Windows’ komponent. Det betyder, at Vista Beta 2 får et 10 tal i stabilitet indtil videre - særligt sammen med Office 2007 beta 2 fungerer det suverænt.

Der er dog en ting at brokke sig over: Hvorfor det skal være så svært at aktivere Aero-interfacet. Det sættes ikke op som standard.

I stedet skal man aktivere Windows Vista over nettet (nemt nok), installere den korrekte grafikdriver, bede Vista om at genberegne ens interne Vista Performance Rating, hvorefter man kan aktivere dele af det. 3D-sorteringen af vinduer (kaldet flip 3D) er dog svær at finde.

Du kan dog finde den ved at trykke Windows + TAB knapperne.

Det og andre tips kan du i øvrigt læse i denne fine oversigt.

En god lille artikel om kravene for at dit grafikkort kan køre Vista kan du finde her.

PC World vil snart følge op på denne artikel med en test af, hvor de mest anvendte programmer som Photoshop, Nero, antivirusprogrammer og spil fungerer i Microsofts Windows Vista Beta 2.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere