Dommer afviser at stoppe Microsoft-sag

Ingen grund til at afvise monopolsag. Det var dommerens svar til Microsoft, da softwarefirmaet onsdag forsøgte at få afvist ni amerikanske delstaters fortsatte sag mod firmaet. Dermed kører sagen videre frem mod en afgørelse i næste uge.

I de seneste uger har Microsoft og ni amerikanske delstater skiftedes til at hive vidner i skranken i distriksdomstolen i District of Columbia for at belyse, hvorvidt firmaet er blevet begrænset tilstrækkeligt i sin ageren i forhold til anklagerne om usund udøvelse af sin dominerende stilling.

Microsoft har flere gange forsøgt at få de ni staters fortsatte sag afvist med henvisning til, at den er unødvendig efter et forlig sidste efterår mellem ni andre stater og det føderale justitsministerium. Selskabet argumenterer med, at kun distriktsdomstolen må beskæftige sig med monopol-lovgivning på føderalt niveau.

- Den rolle forsøger de ni stater at overtage, lød det fra Microsoft.

Den forklaring afviste dommeren imidlertid blankt onsdag. Dommer Colleen Kollar-Kotelly skriver i et memorandum, at sagen er unik i forhold til andre juridiske fortilfælde ? og derfor skal den køre videre. De ni stater har retten på deres side, og lovgivningsmæssigt har Microsoft ikke nogen paragraffer at læne sig op ad.

Sagen ruller videre

De ni delstater mener ikke, at efterårets forlig mellem ni andre delstater og det føderale justitsministerium og Microsoft er nok.

Forliget slår på, at det skal være nemmere for pc-producenter at placere ikke-Microsoft-programmer i Windows - og endvidere skal Microsoft åbne dele af sin Windows-kildekode for andre softwarefirmaer. Endvidere skal softwarefirmaet donere software og computere for en milliard dollar til fattige amerikanske skoler.

Det er imidlertid alt for mildt, argumenterer de ni utilfredse delstater ? og støtter computerproducenter som Sun og Apple i deres protest mod, at Microsofts gave til fattige skoler er en ladeport for Windows-indtrængen på et nyt marked. Skolerne har nemlig været en solid bastion for de to Microsoft-konkurrenter.

Med dommer Colleen Kollar-Kotellys afvisning af Microsofts anmodning kører sagen videre frem til det næste højdepunkt, de afsluttende kommentarer næste onsdag. Herefter vil dommeren beslutte, hvorvidt Microsoft skal pålægges nye sanktioner.

I den første del af sagen mod Microsoft - oprindeligt startet af 19 stater og det amerikanske justitsministerium - blev selskabet i 2000 dømt for ulovlig udøvelse af sit monopol med hensyn til at holde andre firmaers browsere væk fra Windowscomputere.

Den daværende dommer, Thomas Penfield Jackson, besluttede, at Microsoft skulle splittes i to dele - en for browsersoftware og en anden for styresystemet. Imidlertid blev den beslutning omgjort af en ankedomstol sidste år med henvisning til, at dommeren havde været negativt stemt over for Microsoft og dermed skævvredet sagen.

Derefter blev Colleen Kollar-Kotelly udpeget, og forliget blev indgået i november.

For mere historik om sagen besøg Computerworld Onlines temaside om Microsoftsagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere