IT-styrelse på vej med debatforum

IT- og Telestyrelsen er på vej med et nationalt debatforum, DanmarksDebatten, som kommuner, amter og myndigheder gratis skal kunne bruge. Her skal borgerne kunne diskutere politik og offentlig forvaltning på tværs. Foreløbig er reaktionerne dog afventende fra blandt andet kommuner.

Visionen er klar. Borgerne skal i tættere dialog med politikere og myndigheder ? og med hinanden på tværs af amts- og kommunegrænserne. Et konkret spørgsmål i Roskilde Kommune om pladser i daginstitutionerne skal af borgeren kunne køres over i en debat om børnepolitik på landsplan.

Værktøjet hedder DanmarksDebatten ? et nationalt elektronisk debatforum ? som IT- og Telestyrelsen er ved at få færdigudviklet i samarbejde med it-konsulenthuset Mondo.

Debatforum'et skal i luften den 3. september ? og projektet ledes af Arvid Broe Thuestad fra IT- og Telestyrelsen og er en del af ?Danmark På Nettet-projektet? ? iværksat sidste år.

- Det handler om at få debatten derhen, hvor borgerne efterspørger den. Og vi tror, at det bedst lader sig gøre ved at åbne for den situationsbestemte debat, forklarede han for nylig på en konference om digitale fællesskaber, arrangeret af Mondo.

Hans eksempel er familien, der opdager, at der er et halvt års ventetid på en vuggestueplads i deres kommune. Det er de ikke tilfredse med og starter på DanmarksDebatten en diskussion om dette ud fra en landsvinkel: hvordan ser det ud i andre kommuner?

Debatten skal således kunne køre, både på det lokale plan i kommunen eller med indlæg fra hele landet. En kommune eller en myndighed skal selv kunne oprette en diskussion om et emne eller lade borgerne gøre det.

Arvid Broe Thuestad henviste til, at en undersøgelse foretaget af PLS Rambøll for Kommunernes Landsforening i 2001 viste, at hver tredje netbruger kunne tænke sig at deltage i en online-debat. Den virtuelle jord er således gødet for et nyt forsøg på at bringe borgerne tættere på forvaltningerne og stimulere den demokratiske debat, konkluderede han.

Et gratis tilbud

DanmarksDebatten vil være et gratis tilbud til landets kommuner, amter og myndigheder, som de blot behøver at integrere på deres hjemmeside for at være med.

- Vi stiller muligheden til rådighed og håber, at man vil udnytte den. Det er så de offentlige brugeres spilleregler, der afgør, hvor åben og demokratisk debatten skal være, forklarede Arvid Broe Thuestad til Computerworld Online på seminaret.

For DanmarksDebatten er en af inspirationskilderne den nordjyske portal, Nordpol.dk, der blev lanceret i september 2001 for blandt andet at give rum for den elektroniske debat op til amts- og kommunalvalget den 20. november samtidig med Folketingsvalget.

I alt har der siden lanceringen ifølge Arvid Broe Thuestad været 450 indlæg på Nordpol.dk?s debat ? en succes, da målet kun var det halve. Projektlederen afviser derfor også, at et kriterium for succes er tusindvis af indlæg i løbet af få måneder.

- Det vil tage tid. Det viser erfaringen. Vi starter småt ud, men vi tænker stort, slog han fast.

Forbeholdne kommuner

IT- og Telestyrelsen er på en mindre turné for at præsentere sit gratis tilbud til det offentlige Danmark. Derfor har Kommunernes Landsforening (KL) også haft kontakt med styrelsen.

KL bakker op om idéen, som den har informeret de 270 medlemskommuner om i, hvad konsulent i foreningen, Jacob Jørgensen, kalder for ?en slags uformel høring.?

- Vi har bare ikke fået super-meget respons på det fra kommunerne. Sådan er det ofte, når de bliver præsenteret for større tiltag, fordi de stiller spørgsmålet: hvad er fordelene for os ved at bruge kræfter på det her?, forklarer han og tilføjer:

- Kommunerne er usikre på, hvad DanmarksDebatten vil medføre for dem. Hvad er der i det for dem? Det står heller ikke helt klart, siger Jacob Jørgensen

Spørgsmålstegnene var noget skarpere og markante ved seminaret, hvor Arvid Broe Thuestad præsenterede debatforummet. Publikum bestod af IT-folk fra både offentlige og private virksomheder.

De udtrykte skepsis over for konceptet bag DanmarksDebatten ? blandt andet, at de offentlige institutioner ikke vil være forpligtigede på at koble sig på forum'et, endsige deltage i debatten med embedsmænd og politikere, selv hvis det berører deres fagområde. Hvorfor skal borgerne så bruge tid på at skrive indlæg, hvis ingen fra det offentlige svarer?

Arvid Broe Thuestad svarede her med at understrege, at det er op til den enkelte offentlige instans at beslutte. Imidlertid vil IT- og Telestyrelsen anbefale, at der bliver udpeget en ansvarlig i den pågældende kommune, amt eller myndighed. Der er allerede retningslinier for det i mange forvaltninger, mener han.

Har travlt

Men det er nyt terræn, og derfor er IT- og Telestyrelsen nu ude og lade sig inspirere i landet, lige som projektgruppen er ved at søsætte de første pilotprojekter for at teste debatforum'et.

På grund af Folketingsvalg og det efterfølgende midlertidige udgiftsstop i staten samt skift af projektleder i vadestedet er DanmarksDebatten kommet senere fra start end planlagt ? faktisk først i februar 2002. I marts valgte IT- og Telestyrelsen så Mondo til at stå for det tekniske.

Ifølge projektleder i Mondo, Charlotte Steinmark, benytter huset sig af erfaringer fra debatfora, som er blevet bygget til Hjemmeværnet, Det danske Filminstitut og Foreningen Socialt Boligbyggeri.

Relevante links:
Se powerpoint om DanmarksDebatten fra Mondo-seminaret
IT- og Telestyrelsens pressemeddelelse om DanmarksDebatten
Debatten på Nordpol.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere