Reboot-advarsel mod lovforslag

Filmstudierne i Hollywood er ved at få vetoret over for alle nye tekniske opfindelser, der indeholder mikrochips, som kan bruges til afspilning og mulig kopiering af film og musik. Det vil skade nettet og dermed hele verden, advarede den digitale aktivist Cory Doctorow (billedet) på årets Reboot.

Amerikanerne er vældig gode til én ting ? at eksportere dårlig lovgivning til resten af verden. Derfor skal europæerne og den øvrige verdens befolkning deltage i protesterne mod et nyt lovforslag i den amerikanske Kongres. Lovforslaget vil ? hvis det bliver vedtaget - nemlig forkrøble alle former for udveksling af digitale informationer ? herunder på nettet.

I første omgang gælder det kun USA, men det er en formuleret hensigt i film- og musikindustrien, at det skal komme til at gælde i hele verden.

Sådan lød advarslen og opsangen til de 550 deltagere på årets Reboot på BaseCamp. Den kom fra Cory Doctorow, der ud over at være iværksætter, net-skribent og science fiction-forfatter er kampagneleder i den digitale borgerrettighedsbevægelse, Electronic Frontier Foundation (EFF).

- Lovforslaget stillet af senator Ernest Hollings skal formentlig behandles i Kongressen til september ? og det vil give Hollywood vetoret over for alle nye tekniske opfindelser, der kan håndtere data i digital form. Den vetoret vil Hollywood bruge til at forhindre al teknik, der måske kan bruges til kopiering af digitalt materiale, forklarer Cory Doctorow til Computerworld Online om lovforslaget, der især retter sig mod enheder til digital tv ? herunder harddiske.

Mindst tre studier skal godkende

Konkret skal mindst tre studier i Hollywood anbefale et ja til myndighederne, før et nyt apparat til digitalt materiale kan få det blå stempel, hvis det står til senator Hollings og underholdningsindustrien.

- Det er jo fantastisk, da historien viser, at film- og musikindustrien har været modstander af alle tekniske nyskabelser på det felt. De har forsøgt at få lp?en, kassettebåndet og videomaskinen forbudt. I 1982 kaldte formanden for film-industrien Jack Valenti videomaskinen for ?Boston Kvæleren for den amerikanske filmindustri og den amerikanske offentlighed?, fortæller Cory Doctorow, der leder EFF?s kampagne mod lovforslaget, der kaldes The Holling Act.

Nu har han kun rå latter til overs for billedet med Boston Kvæleren, da Hollywood tjener milliarder af dollar på salg af film på videobånd. Alligevel fremturer filmindustrien med held mod den digitale fremtid med lovforslaget, der er skrevet af ?senatoren fra Disney?, som EFF hånligt kalder senator Ernest Holling. Han er kendt for at have fået økonomisk støtte fra branchen.

Ifølge Cory Doctorow vil myndighederne kunne kræve, at apparaterne har indbyggede chips, der forhindrer, at brugeren kan optage digitalt tv på et bånd eller musik til arbejdscomputeren. I Kongressen er forslaget kendt som Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act.

Digitale vandmærker

Skurkene i den sammenhæng skal ifølge Cory Doctorow og EFF findes i Broadcast Protection Discussion Group (BPDG), hvor film- og musikindustrien sidder sammen med de største teknologifirmaer, der ifølge Cory Doctorow har ladet sig skræmme af Hollywood til at rette ind efter filmbyen.

- Filmbyen har truet producenterne af udstyr og software til digitale transmissioner med, at den vil gøre helvedet hedt for dem, såfremt teknologifirmaerne ikke gør umuliggør kopiering via apparaterne. Hollywood spiller på hardware- og software firmaernes frygt for ikke at kunne afspille film- og musik på deres enheder, siger kampagnelederen. Kun Philips har formået at stå imod og argumenterer nu imod forslagene.

Derfor er BPDG ved at udarbejde en teknisk standard, der pålægger producenterne at indarbejde chips i deres produkter - såsom tv-apparater, videoer og videokameraer og tv-kort til computere ? der kan blokere for kopiering.

Cory Doctorow peger på, at Hollywood og musikindustrien vil lægge digitale vandmærker ind i al digitalt copyright-beskyttet materiale ? eksempelvis film til digitalt tv. Og digitalt skal al tv være i 2006, har myndighederne tidligere besluttet.

- Opdager et apparat, at det afspiller noget, der ikke har det vandmærke ? ja, så skal det slukke øjeblikkelig, forklarer han og mener, at det vil føre til groteske situationer. For eksempel at man optager barnets første skridt med sit videokamera.

- Hvis nu en beskyttet film kører på fjernsynet ? plop slukker kameraet og barnets første skridt er tabt for altid, siger Cory Doctorow.

Dermed vil de nye standarder blev knyttet tæt til lovforslaget fra senator Fritz Holling. Men det er langt fra sidste skridt fra Hollywood, advarer han.

Lukning af det analoge hul

Af et arbejdspapir fra BPDG, som EFF opsnappede i december, fremgår det, at film- og musikindustrien og hardware- og softwareproducenternes næste indsats skal gå på at ?lukke det digitale hul?. Det er siden blevet uddybet af filmindustriens formand Jack Valenti for en senatskomité i april.

Det hul opstår, når forbrugerne benytter apparater, der kan overspille analogt musik eller film til et digitalt medium ? eller omvendt. Her vil et digitalt vandmærke ikke kunne forhindre kopiering.

- Hvad er så deres strategi. Jo, chips til at genkende vandmærkerne skal ind i alle apparater for at kunne opfange brug på copyright. Det vil grotesk nok ramme mobiltelefoner, seismografer og røntgentapparater, siger Cory Doctorow og tilføjer:

- Men det lægger begrænsninger på din ret til at bruge det materiale, du har købt én gang og måske vil udveksle med andre. Faktisk ved industrien ikke, om folk vil kopiere, men den forudsætter det. Industrien vil blokere for det, som netop har sikret video, cd og internet den store udbredelse, slår han fast.

Der er tale om en bevægelse hen imod fundamentale ændringer på det største teknologiske marked i verden.

Dermed vil det også komme til at påvirke resten af verden, pointerer Cory Doctorow. Ifølge ham er Hollywoods sidste mål peer-to-peer teknologien, hvor industrien vil have det koncept presset ind i godkendte netværk, så det bliver umuligt at udveksle ophavsretsligt beskyttet materiale.

- Det vil være det sidste skridt ? at få al net-trafik til at køre gennem knudepunkter, der kan opfange ulovligt materiale. Det vil være enden på nettet, som vi kender det, lyder det dystert fra netskribenten og kampagnelederen.

Set i det lys håber Cory Doctorow, at europæerne og andre vil følge med og tage del i kritikken af Hollywoods offensiv over for alle former for kopiering - for eksempel via EFF.

Relevante links:
Cory Doctorows websted
Electronic Frontier Foundations (EFF) side
EFF's weblog om Broadcast Proctection Discussion Group (BPDG)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere