Microsoft-patent rammer ikke Samba

I et nyligt dokument pointerede Microsoft, at selskabet har patent på fildelingsprogrammer til Windows. Linux-brugere frygtede, at det ville gå ud over Samba, et populært program, der lader Linux fungere som en Windows-filserver. Men de beskyttede elementer bruges ikke i Samba, lyder det nu.

Der pågår en stadig positionskrig mellem udviklere og brugere, der bekender sig til fri software ? uden patenter ? og så virksomheder og organisationer, der tager patenter på deres software.

Da Microsofts software hører til den mest benyttede på alverdens computere, er det oftest Redmond-firmaet, som fortalerne for fri software støder sammen med. Et af de seneste eksempler går på de dele af Windows systemet, der bliver brugt til fildeling.

Microsoft har for nyligt pointeret i et dokument, at de dele er omfattet af selskabets softwarepatenter. Selskabet tillader brugen af patenterne gratis ? men ikke hvis de bliver brugt i fri software, der er omfattet af licensen GNU General Public License (GPL). Microsoft mener, at GPL krænker virksomheders intellektuelle rettigheder.

Det har foruroliget brugere af det fri program Samba, der kan få Linux til at opføre sig som en Microsoft Windows filserver. Mange brugere i Linux-miljøet håber, at Samba kan blive en reel konkurrent til Microsoft Windows? filserver, men ifølge dem kunne softwarepatenterne gøre det umuligt.

Det ville stoppe udviklingen af programmer, der samarbejder med Microsofts produkter.

Imidlertid mener projektgruppen bag Samba nu, at Microsofts softwarepatenter ikke omfatter de funktionaliteter, der er nødvendige for at bruge Samba. Det skriver Skåne Sjælland User Group (SSLUG) i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesmedlem i SSLUG, Anne Østergaard, fremhæver, at softwarepatenterne eksempelvis har gjort livet surt for grafikprogrammet Gimp, der også kører på Linux:

- Samba går fri i denne omgang, men risikoen for at blive ramt af softwarepatenter er naturligvis stadig til stede. Det er kun et lykketræf, at Samba ikke bliver ramt, siger hun.

Læs mere om Samba.org's egen holdning til problematikken her.
Her kan du finde Microsofts dokument om patenterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere