EMC lancerer ny storage-tankegang

Tiden er løbet fra bånd og optiske diske, når ældre data skal arkiveres. Storage-koncernen EMC udvider nu storage-universet med en ny teknologi, der gør det lettere at opbevare og håndtere millioner af gigabytes på store harddiske.

Bruxelles: Amerikanske EMC, der er kendt for sine datalagringssystemer (storage), har præsenteret et nyt og anderledes produkt, der tilgodeser et eksplosivt voksende behov for at gemme historiske data digitalt.

Nyheden er, at kunderne skal skelne mellem data, der hele tiden skal kunne opdateres, og data, der kun skal bruges som reference og ikke må ændres i.

Produktet hedder Centera og er en storage server, som bygger på en ny tre-bogstavs-forkortelse, som IT-afdelingerne i mellemstore og store virksomheder nu skal lære at kende: CAS.

Software-udfordring

Forkortelsen står for Content Addressed Storage og er en supplerende løsning til kendte systemer som NAS (Network Attached Storage) og SAN (Storage Area Network).

- Der er et voksende behov for at gemme gamle transaktioner, data fra faktureringssystemer, lønningssystemer og meget andet, sagde EMC's administrerende direktør Joe Tucci, da Centera tirsdag blev præsenteret i et filmstudie i Bruxelles.

Da prisen for en disk, der kan rumme adskillige gigabytes data, er stadigt faldende, går udfordringen nu på at udvikle den software, der skal holde styr på de mange data.

Fokus på tre grupper

Målgruppen for Content Addressed Storage (CAS) består primært af tre sektorer:

? Finanssektoren, der alene i Europa årligt skal håndtere og opbevare data om 200 milliarder kreditkort-transaktioner.

? Sundhedssektoren, der har et stigende behov for digital lagring af røntgenbilleder og oplysninger om behandlingsforløb. I mange lande skal sådanne oplysninger opbevares i årtier.

? Den digitale forvaltning i den offentlige sektor, hvor borgerne i fremtiden vil forvente at kunne finde en masse personlige og generelle oplysninger via nettet.

Billigere gigabytes
Ifølge EMC kostede en megabyte lagringsplads i 1995 halvanden dollar (12 kroner), mens prisen inden 2005 vil være under 0,01 dollar (8,25 øre).

Det er heldigt, idet EMC leverer Centera-systemer med en kapacitet på foreløbigt op til en petabyte. Det svarer til en million gigabytes eller 20 millioner arkivskabe med hver fire skuffer proppet med papir.

Hidtil har netop prisen på harddiske gjort det mere attraktivt at opbevare historiske data på bånd eller optiske diske, som til gengæld er mere omstændelige at vedligeholde end faste diske.

Ny filstruktur

Da det skal være umuligt at redigere i de gamle data, er det ikke nødvendigt at bevare den gammelkendte filstruktur med hierarkier og biblioteker.

I stedet bliver et dokument, der gemmes på Centera-serveren, tildelt et unikt nummer, der beregnes ved hjælp af en algoritme - ikke ud fra, hvor dokumentet ligger, men ud fra, hvad det indeholder.

Det svarer til at indlevere sit overtøj i teatret og få et garderobebevis som kvittering.

Med beviset i hånden og det unikke nummer får du tøjet retur, når forestillingen er slut, men hvor "systemet" har placeret dit tøj i mellemtiden, får du ikke indsigt i.

Placeringen af hvert enkelt dokument er noget, Centera-softwaren tager sig af. Og når der ikke skal tages hensyn til, at dokumenterne kan opdateres, kan pladsen på diskene udnyttes betydeligt bedre.

Algoritmen betyder også, at det samme dokument ikke bliver gemt to gange. Dagligt rundsendes tunge filer, for eksempel Powerpoint-præsentationer, til hundredvis af medarbejdere på en gang, men de vil ikke hver især få lov at arkivere den tunge fil - ét unikt eksemplar er nok.

Seks års forarbejde

EMC er kommet nemt til CAS-teknologien, da seks års forarbejde blev gjort af et belgisk firma, FilePool. Dette blev købt af EMC for et år siden for 400 millioner kroner.

- Af hensyn til de amerikanske børsmyndigheder kan jeg ikke sige, hvad vores forretningsplan er for Centera. Men vi forventer, at markedet for CAS-produkter i 2003 er på tre milliarder dollar (25 milliarder kroner) og 10 milliarder dollar (83 milliarder kroner) i 2005, sagde Joe Tucci på pressemødet.

EMC har fra lanceringen i denne uge indgået aftaler med 30 partnere, der producerer software kompatibelt med Centera. Det gælder blandt andre Agfa HealthCare, der kan bruge systemet til at opbevare røntgenbilleder.

- Vi forventer desuden, at andre producenter vil udvikle hardware til Centera, tilføjede Joe Tucci og understregede, at hardwaredelen af Centera-serveren består af standardkomponenter. Opfindelsen ligger i softwaren.

Med Centera håber EMC definitivt at have sat en stopper for en økonomisk nedtur i 2001, hvor omsætningen faldt 20 procent og slog bunden ud af aktiekursen på NYSE-børsen i New York, hvor EMC ellers oplevede uafbrudt vækst op igennem 1990'erne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere