Columbus ser sit opsving komme

Columbus IT Partner er trætte af Farum-sag og snak om problemer på det kommunale marked. Topchefen Carsten Dilling sagde på selskabets generalforsamling, at det er forkert - og henviste til nye regnskabstal.

Oven på et turbulent 2001 med omfattende omstruktureringer, ansættelse af ny direktion ? herunder administrerende direktør ? og lukning af salgskontorer var det en rolig generalforsamling, som Columbus IT Partner afviklede i Dansk Arkitektur Center på Gammel Dok.

Carsten Dilling tiltrådte den 1. august sidste år og noterede med et skævt smil, at det godt nok kun var ni måneder siden, men det ?føltes meget længere?. Hovedparten af hans tid var gået med at strikke planen for omstrukturering sammen og siden eksekvere den ? herunder med en reducering af medarbejderstaben med 15 procent til nu 932 ansatte.

Han henviste til regnskabsmeddelelsen for første kvartal i 2002, der blev udsendt til fondsbørsen lige inden generalforsamlingens start, som beviset på, at planen virkede.

- Jeg synes, at vi er godt på vej til at gennemføre en ?turn around? af selskabet, og vi har leveret netto profitable resultater i alle tre måneder. Vi har solgt for 155 millioner kroner og har opnået et overskud på fem millioner kroner. Dermed overholder vi til fulde egne mål, sagde Carsten Dilling med henvisning til bestyrelsens forventninger til 2002.

Disse forventninger lyder på en omsætning for hele året på 650 millioner kroner og et overskud på 50 millioner kroner. Det skal ses i forhold til 2001-regnskabet, der resulterede i et minus på 118 millioner kroner.

Det var meget utilfredsstillende, som bestyrelsesformand Niels Heering sagde i sine indledende bemærkninger ? og han kaldte 2001 for et år med skarp konkurrence på ERP-markedet ? illustreret af flere konkurser blandt konkurrenterne. Her sigtede han til eHuset og SystemForum.

Opmærksom på Axapta-afhængighed

En del af omstruktureringen i efteråret 2001 gik på øget fokusering på Navision-produkterne og de facto opgivelse af andre linier ? eksempelvis CRM-systemer fra amerikanske Pivotal. Inden for CRM tager Columbus IT Partner nu udgangspunkt i Navisions produkter.

Her tegner Axapta sig stadig tydeligere som fundamentet, da det i 2001 voksede til at udgøre 51 procent af Columbus-salget mod 39 procent året før, hvor Navision XAL var hovedproduktet med 45 procent ? et tal der i 2001 faldt til 27 procent, forklarede Carsten Dilling.

- Den udvikling vil fortsætte, da det ved nysalg af Navision-løsninger i 9 ud af 10 tilfælde er Axapta, sagde han.

Selvom det glæder Columbus IT Partner, at softwarehuset ifølge egne oplysninger nu er den største Navisionforhandler, så er selskabet opmærksomme på faldgruberne i situationen.

- Vi er på vagt overfor sårbarheden ved at være så afhængig af Axapta. Vi er bevidste om, at der kommer en tid efter Axapta og så gerne, at løsninger på Navision Attain-platformen kom til at udgøre 15-20 procent i 2002 mod de seks procent sidste år, forklarede Carsten Dilling.

Han understregede derfor, at Columbus IT Partner ser sig rundt i markedet efter andre alternativer på lidt længere sigt.

Den aktuelle udvikling styrker blandt andet den danske del af Columbus IT Partner, der i 2001 leverede et skidt resultat før afskrivninger af goodwill og skat (EBITDA) på minus 73 millioner kroner. Det skyldtes blandt andet fyringer af medarbejdere. Det kunne være blevet større, hvis ledelsen og medarbejdere ikke var gået ned i løn ? og dermed havde sparet ni millioner kroner.

Forbereder fogedsag mod Farum

Ikke overraskende var der også reserveret en pæn plads til skærmydslerne med Farum Kommune på generalforsamlingen. Carsten Dilling lagde ikke skjul på, at den negative omtale har skadet Columbus IT Partners renommé i kommunale kredse - for dem, der ikke kender selskabets løsninger i forvejen.

- Vi hører ikke klager fra de kommuner, som vi allerede arbejder i. Men de, der skal vælge, har af tryghedsgrunde valgt os fra på grund af den usikkerheden, som pressen har tegnet med hjælp fra KMD, sagde den administrerende direktør.

På den baggrund ville han ikke høre tale om, at slaget på det kommunale marked er tabt. Columbus IT Partner har gode løsninger og pegede på, at én god ting havde Farum afstedkommet ? nemlig udviklingen af en helhedsløsning til kommunerne med 25 moduler.

- Den er helt unik, lyder det skudsmål, vi får i kommuner, der bruger fundamentet udviklet i Farum, sagde han.

Han beklagede, hvad han så som gentagne brud på den gensidige aftale om tavshedspligt. Det forklarer, hvorfor firmaet med ham i spidsen ikke har svaret offentligt igen på hård kritik fra Farum Kommunes politikere.

Usaglig udsmidning

Carsten Dilling gentog, at udsmidningen fra Farum var usaglig. Selskabet modtog en mail ? kl. 18.12 fredag den 22. marts - sendt til en underordnet medarbejder. Her krævede Farum svar på en lang række spørgsmål inden mandag den 25. marts ? herunder med omfattende dokumentation.

- Det vidste kommunen godt var umuligt. Vi er derfor i færd med en positioneringsproces, der kan føre til en fogedsag ? og her vil vi kræve erstatning af Farum for et ganske signifikant beløb, sagde Carsten Dilling og understregede, at selskabet som udgangspunkt søgte en mere mindelig løsning. Men viljen til kamp er der.

Ifølge ham skyldes problemerne med kommunen, at Farum ikke leverede det arbejde i det fælles udviklingsprojekt, som var forudsætningen for succes. Dette var skyld i problemerne med systemet til opkrævning af ejendomsskatter, hvor kommunen hævder at have tabt 100 millioner kroner, mens Columbus IT Partner sætter det til 13 millioner kroner på grund af én måneds forsinkelse.

Men nu er selskabet ude af kommunen ? og topchefen ser en lys fremtid forude på det kommunale marked. Han fortalte, at del-kontrakten i Odense Kommune allerede havde betydet meropgaver til en værdi på 10 procent af kontraktbeløbet.

Ud over et enkelt spørgsmål fra en af småaktionærerne til netop historien om ejendomsskatterne blev der ikke bemærket noget til bestyrelsens eller direktørens beretning. Stifteren af Columbus IT Partner, Michael Gaardboe, fulgte med i salen ? og blev senere genvalgt til bestyrelsen sammen med de øvrige medlemmer: Niels Heering, Birgitte Aagaard-Svendsen, Frosti Bergsson og Jørn Meldgaard.

Columbus IT Partners største aktionærer er Gaardboe Holding med 52,8 procent, islandske Opin Kerfi med 9,2 procent og ATP med 5,8 procent.

Relevant link:
Columbus IT Partner på Fondsbørsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere