Regeringen slipper telekonkurrencen løs

Helge Sander og telebranchen vil tilbagerulle en stor del af reguleringen fra teleliberaliseringen i 1995, så teleselskaberne hovedsagelig kun kontrolleres af den almindelige konkurrencelovgivning.

Den borgerlige regering og telebranchen er stort set enige om fremtidens telepolitik. Konkurrenter som Telia, Tele 2 og Henning Dyremose i Danmarks største teleselskab TDC samarbejder tilsyneladende med minister Helge Sander om at tilbagerulle en væsentlig del af telereguleringen fra 1995, som blev indført for at liberalisere det danske telemarked.

Det er lykkedes, og nu blomstrer konkurrencen med op til 50 teleselskaber, påstår TDC. Det fremgik af Tele 2002-konferencen forleden arrangeret af ITEK, IT-Brancheforeningen, Teleindustrien (TI) og Teleteknisk Selskab.

Der var ingen løfter om kontant hjælp til de økonomisk trængte teleselskaber fra ministeren. Men det stod heller ikke på telebranchens ønskeliste. Tværtimod efter mange år med, efter branchens mening, en overregulering af forbrugerbeskyttelsen vil direktørerne Tom Togsverd og Jakob Lyngsø, ITEK og IT-Brancheforeningen nu have en mere enkel telepolitik. Hvis teleselskaberne får friere tøjler, vil den almindelige konkurrence give vækst og indtjening, mener de.

Helge Sander klar

Det er præcis den vare, som minister Helge Sander for videnskab, teknologi og udvikling vil levere. Udspillet med nye, enklere danske tele-regler er klar i slutningen af april, og med det danske EU-formandskab fra juli og året ud skal IT, kommunikation og viden være en højt prioriteret mærkesag.

? Vi kommer med den IT & telepolitiske redegørelse sidst i april og vil beslutte, om vi kan tilbagerulle telereguleringen på en række områder. Siden liberaliseringen af det danske telemarked i 1995 har vi fået en stærk konkurrence, så nu er tiden kommet til at kigge nærmere på en fjernelse af en del af reguleringen, sagde IT-, tele- og videnskabsminister Helge Sander.

Danmark har ifølge Helge Sander været frontløber med teleliberaliseringen i EU. Vi var først med liberaliseringen af det såkaldte rå kobber i 1998, de gamle telemonopolers infrastruktur til brug for konkurrerende teleselskaber. Ligesom EU ifølge Sander tit har skelet til den danske telepolitik med liberaliseringen af vort telemarked med det tidligere statsejede Tele Danmark (TDC) som telemonopolet.

Det har været en succeshistorie, som Helge Sander vil benytte i det kommende danske formandsskab over for de øvrige EU-lande, som stadig har mange statsejede teleselskaber. Den for få uger siden vedtagne IT-plan Europa 2005 i EU vil præge dagsordenen.

Helge Sander ser foruden den kommende danske deregulering af telemarkedet, som skal harmoniseres med EU-reglerne, tre andre politiske udfordringer: Konvergens, IT- & telesikkerhed samt en endnu mere aktiv rolle for den private og offentlige teleforbruger.

? Vi skal have brudt vanetænkningen og have rammevilkår for at få en udvikling med såkaldt øget konvergens, hvor forskellige teknologier smelter sammen. Nøglen er at få forbrugeren med, og den forretning må skabes i et samarbejde mellem operatører og leverandører i IT- og telebranchen sammen med forskningen, sagde Helge Sander.

Danmark ligger ifølge ministerens mening allerede i front med eksempelvis en 250 procent vækst af SMS-beskeder fra 2000 til 2001 og en seksdobling af forbrugernes hurtige ADSL-forbindelser på et år.

Ny IT-sikkerhed

? Samfundet er afhængigt af viden, kommunikation og IT. Men vi skal have løst sikkerhedsproblemerne, så 26 procent af danske virksomheder ikke ser vira og hacking som et problem. Eller 36 procent af forbrugerne ikke tør betale på nettet, eller hvor halvdelen af kommunerne mangler digital signatur til borgerservice. Selv om mandatet for IT-Sikkerhedsrådet udløb i marts, vil jeg sikre, at IT-sikkerhedsarbejdet styrkes på et bredere felt, siger Helge Sander.

Traditionen i Danmark med brede telepolitiske forlig håber regeringen kan fortsætte.

Det bekræftede oppositionen i form af Thomas Adelskov, Socialdemokratiets teleordfører.

? Vi ønsker bredbånd som infrastrukturens motorveje, fordi IT og tele kan blive den demokratiske teknologi, hvor alle kan få indsigt og adgang til information. Det er en udfordring for telebranchen at lave den tilgængelighed, uden at man skal være nørd, siger Thomas Adelskov med store forventninger til bredbånd i uddannelsen.

TDC-reguleringen succes

Henning Dyremose, koncerndirektør i TDC, kaldte 1995-teleliberaliseringen for en succes, som har gjort det danske telemarked til det mest liberale, det mest åbne og det mest konkurrenceprægede telemarked i Europa.
Men succesen har sejret sig ihjel, og nu må politikerne se på telereguleringen.

? Den er med 1.000 paragraffer plus vejledninger og notater blevet alt for indviklet, og den modvirker på nogle punkter konkurrencen, siger Henning Dyremose, som har 25 jurister ansat til at forvalte reguleringen.

Eksempelvis nævner han, at IT- og Telestyrelsens prisnedsættelse på 20 procent i februar på TDC-samtrafik gik i lommen på de konkurrerende teleselskaber i stedet for at gå ud til forbrugeren.

? Politikerne skal forenkle og tilbagerulle væsentlige dele af telereguleringen. Sektorreguleringen skal begrænses til flaskehalse, og ellers skal de generelle konkurrenceregler gælde med indgreb mod misbrug af en dominerende stilling, siger Henning Dyremose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere