Cigaren på lavt blus i 2M

Fremover vil 2M Invest køre mere konservativt, hvad angår investeringer og økonomiske forudsigelser. Det betonede den kommende bestyrelsesformand, Lars Kolind på eftermiddagens investormøde. Ledelsen oplyste også, at 2M har fået bindende tilsagn fra investorer på ?langt over halvdelen? af de 130 millioner kroner, en emission i maj skal indbringe.

I lyset af at stifter og administrerende direktør i ventureselskabet 2M Invest, Michael Mathiesen, onsdag måtte fremlægge det værste regnskab i selskabets historie med et underskud på 437,2 millioner kroner i 2001, var han forbavsende afslappet på et møde for presse, analytikere og aktionærer onsdag eftermiddag før Påske.

Om roen skyldes tilsagn fra selskabets banker om at hjælpe med likviditeten i de næste måneder eller hans bevidsthed om at have Oticons tidligere direktør, Lars Kolind, ved sin side, vides ikke.

Men når der blev talt om redningsplanen og den fremtidige måde at lede ventureselskabet på, var det Lars Kolind, der som kommende bestyrelsesformand førte ordet.

Han nævnte selv, at det var ham, der bragte ideen om en redningsplan på banen over for Michael Mathiesen og nuværende bestyrelsesformand, Johan Schlüter, da forholdene begyndte at stramme til i forhold til investorer og kreditorer.

Ifølge Lars Kolind er planen ikke bare blevet godt modtaget af 2M?s banker, men også af alle institutionelle investorer i udlandet, som han og den øvrige ledelsen har forhandlet med de seneste dage.

Dog var investorerne mere forbeholdne, når det kom til tilsagn om kom af aktier ved den emission i maj, der skal skaffe selskabet 130 millioner kroner til at sikre den primære drift. Alligevel var det lykkedes at sikre flere tilsagn om indskud af kapital end 2M?s ledelse havde regnet med.

Johan Schlüter sagde således, at der var kommet tilsagn for ?langt over halvdelen? af de 130 millioner kroner.
Han oplyste endvidere, at aktieemissionen i sidste halvdel af maj bliver åben for alle private investorer ? dog med fortrinsret for eksisterende aktionærer.

Hjælpedirektør til Mathiesen snart fundet

Ifølge Michael Mathiesen og Lars Kolind er nøgleordene fremover mere konservatisme, når det drejer sig om forudsigelser og driften af 2M.

- Der skal være lavere cigarføring i 2M Invest, end det hidtil har været, som Michael Mathiesen formulerede det.

Derudover vil selskabet være bedre til at informere offentligheden om sin gøren og laden ved ikke - som nu at fortælle om alle store og små investeringer. En lille investering i et australsk firma behøver nødvendigvis ikke afstedkomme en pressemeddelelse på samme måde som en stor investering, som Michael Mathiesen selv noterede.

Endelig skal selve den daglige ledelse af 2M styrkes efter samme model som Oticon, som Lars Kolind sagde. Han havde selv været iværksætteren, der så arbejdede tæt sammen med administrativt fokuseret meddirektør, Niels Jacobsen. Det virkede godt ? og det har 2M brug for.

Michael Mathiesen har været bundet op på for mange ting, påpegede han flere gange.

- Der er brug for én til at sikre, at de rigtige ting kommer ind i kontrakterne. Det er svært for Michael, hvis telefonerne kimer hele tiden, og han samtidig vil ud og erobre verden. 2M har været gode til at tage beslutninger, men vi skal være bedre til at eksekvere dem, sagde Lars Kolind.

Hjælpen er i øvrigt lige om hjørnet. Selskabet har haft flere kandidater i kikkerten ? og har en favoritkandidat, forklarede Lars Kolind. Inden udgangen af april håber bestyrelsen, at vedkommende er trådt ind i 2M?s nye to-mands direktion.

Stramt fokus

Fremfor de nu 40 porteføljeselskaber skal 2M ned og fokusere på at 10 ? 15 virksomheder i den såkaldte A-gruppe - virksomheder med umiddelbart potentiale for salg. Derudover skal der være en B- og C-gruppe.

Som udgangspunkt regner ledelsen med at sælge virksomhederne fra til gode priser ? og det var forklaringen på, at nedskrivningen på 340 millioner kroner af porteføljevirksomhedernes værdi ikke er udspecificeret på de enkelte selskaber.

- Skal vi sælge firmaerne, vil det være som at skyde sig i fødderne og nedad begge ben fortælle om hvert firma, hvor meget vi har nedjusteret dets værdi, sagde Michael Mathiesen.

Inden for tre måneder vil 2M have fundet ud af, hvilke virksomheder, der hører til i A-gruppen.

Konsulentgruppen Catenas med ti virksomheder inden for IT har kostet 2M en del penge, da ventureselskabet af et par omgang har lånt og investeret betydelige millionbeløb i gruppen, der ikke har kunnet tjene penge

Dels har 2M Invest investeret 12,2 millioner dollar direkte i Catenas til egenkapital, hvor andre investorer bidrog med 6,1 millioner dollar. Derudover har 2M lånt Catenas 12,4 millioner dollar og garanteret et banklån for 21,6 millioner dollar. Men indskud af den størrelse er fortid nu, bedyrede Michael Mathiesen.

- Det har hele tiden været planen, at Catenas skulle kunne stå på egne ben april 2002. Så vi tilfører dem ikke større beløb fremover, sagde han.

To salg sikrer 2002-forventning

Forventningen til 2002 lyder på et overskud på 100 millioner kroner ? og det vil to salg af porteføljevirksomheder sikre. Det er ifølge Michael Mathiesen det allerede gennemførte salg i februar af Digital Illusions for 24,2 millioner kroner, der gav en gevinst på ti millioner kroner.

Det andet salg vedrører SimCorp, hvor 2M Invest ejer knap 12 procent af aktierne. 2M har som princip ikke at eje børsnoterede selskaber, men SimCorp-posten blev ikke solgt sidste år, da SimCorp efter den 11. september oplevede en nedgang i indtjening og aktiekurs.

Ved fremtidige salg eller exits i venturesprog vil bankerne i øvrigt få halvdelen af provenuet.

Men den umiddelbare opgave for 2M Invest er at få udarbejdet et prospekt til emissionen i maj, hvilket april-måned skal bruges på. Derudover forestår der en generalforsamling den 22. april, hvor Lars Kolind ventes at overtage formandsstolen i bestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere