B2B-firmas flugt til rødderne

Efter et brutalt 2001 med underskud og massefyringer nedtoner den amerikanske leverandør af e-markedspladser, Commerce One, sit hidtidige vækstområde for igen at fokusere kraftigt på sine rødder, systemer til elektronisk behandling af indkøb.

I de seneste år har mange forbundet navnet Commerce One med store elektroniske markedspladser på nettet i konkurrence med selskabet Aribas. Herhjemme er det da også leveringen af teknologien til den store B2B-markedsplads IBX sammen med SAP, der har påkaldt sig mest opmærksomhed i Norden.

Men det er ikke hele historien om Commerce One, bedyrer selskabet selv. Derfor turnerer det rundt i Europa for at sælge sin seneste lancering, Commerce One 5.0. Slagvaren her er software, der ifølge selskabet er nemt at implementere og som automatiserer virksomhedens indkøb fra forskellige leverandører. Netop den vidtstrakte automatisering muliggør ifølge Commerce One massive besparelser for kunderne.

Dermed vender selskabet tilbage til sine rødder, der var systemer til håndtering af indkøbsprocesser i firmaer. Det pointerer direktør Frank Engelhardt, ansvarlig for selskabets løsningsstrategi, over for Computerworld Online.

- Vi sætter fokus på virksomheden, selvom vi altid har husket den, når vi har etableret markedspladser. Nu går vi bare mere aggressivt ud i 2002, forklarer han. Ifølge ham er tiden rigtig for virksomhederne på grund af det økonomiske klima.

- De er nødt til at kigge indad for at finde effektiviseringsgevinster og reducere omkostningerne, siger han.

Det brutale 2001

Commerce One er imidlertid selv blevet pisket til at kigge på sine rødder inden for indkøbssystemer på grund af et særdeles brutalt 2001. Markedet for elektroniske handelspladser stagnerede i 2001, hvilket ramte firmaet hårdt. I oktober afskedigede Commerce One 700 ansatte ud af 2800 samt solgte dele af virksomheden fra med 600 ansatte.

Fjerde kvartalsregnskab fra den 22. januar illustrerede krisen. Omsætningen dykkede i det kvartal fra 191 millioner dollar i 2000 til blot 56 millioner dollar i 2001. I sig selv et dramatisk dyk fra tredje kvartal, hvor omsætningen var på 81 millioner dollar.

Ydermere har den hidtidige partner gennem to år, tyske SAP, opfordret Commerce One til at fokusere på netop indkøbssystemerne igen, selvom det gør de to firmaer til konkurrenter på visse områder. Det ses af analytikere som en klar nedkøling.

Partnerskabet mellem de to inden for e-markedspladser ? såsom IBX, hvor de arbejdede sammen ? blev udråbt som banebrydende i 2000, men ifølge analytikere i Financial Times fjernede det Commerce One fra selskabets kernekompetencer, programmer. Derfor ses det som fornuftigt, at fokus svinger tilbage.

Flere noterer, at SAP har fået det optimale ud af situationen. Samarbejdet med Commerce One har givet SAP indsigt i et felt, hvor det tyske ERP-selskab tidligere ikke var så stærkt ? og dermed har dets køb af 20 procent aktier i det amerikanske selskab til 250 millioner dollar været godt givet ud.

Den aktiepost regner flertallet af analytikere med vil blive solgt inden for et års tid, skriver CNet.com.

Vitale dele er intakte

Steen Escherich Larsen tiltrådte som nordisk direktør i efteråret, og han oplever, at der stilles spørgsmål til selskabets stabilitet hos kunderne og hos potentielle kunder.

- Vores forsknings- og udviklingsafdeling er intakt, mens servicedelene er skilt fra, da vi ikke tjente på dem. Men vi har over 350 millioner dollar på kistebunden, så vi er ikke truede, pointerer han og tilføjer:

- Vi satsede på markedspladser sidste år sammen med SAP ? og der skete bare ikke nok, uanset hvad vi gjorde. Vi spildte et år, forklarer han. Derfor går selskabet så efter Top 300 virksomhederne i Norden for at sælge værktøjer til at spare på indkøbsprocesserne.

Steen Escherich Larsen understreger dog, at markedspladser dermed ikke er ude af selskabets fokus. Firmaet har en afdeling, der fortsat fokuserer på området ? og i Norden mangler der stadig store statslige portaler til offentlig indkøb i Sverige og Finland.

IBX vandt i efteråret den offentlige indkøbsportal i Norge, mens Gatetrade sikrede sig den danske.

Commerce One vil stadig være at finde blandt tilbudsgiverne, men markedspladserne er ikke længere det store centrale fokus for den amerikanske virksomhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere