Usikker løn men større udfordringer

23-årige Peter Brodersen har valgt den trygge løncheck fra til fordel for tilværelsen som freelancer. Mest for hele tiden at lære nyt. Peter Brodersen kan nemlig ikke fordrage, når arbejdet bliver for trivielt og rutinepræget.

Lige nu er han arbejdsløs. Men i modsætning til de fleste andre arbejdsløse, så har han selv valgt det. Peter Brodersen er freelanceprogrammør og er arbejdsløs, fordi han netop har afsluttet sin seneste opgave.

For halvandet år siden skiftede Peter Brodersen sit faste arbejde som systemudvikler hos internetudbyderen Tiscali, der dengang hed World Online, ud med tilværelsen som freelanceprogrammør.

? Økonomisk set er det jo dumt at stoppe med at arbejde et sted, blot for at tilfredsstille sin tekniske nysgerrighed, erkender han, men virker alligevel ikke bekymret for, om huslejen til lejligheden i Vanløse kan betales i næste måned.

Fra nørd til professionel

Peter Brodersen valgte at blive freelancer mere af lyst end af nød. For ham var det muligheden for hele tiden at kunne dygtiggøre sig gennem stadigt mere udfordrende projekter, der lokkede.

Han var startet hos den dengang lille internetudbyder Image Scandinavia, som senere blev solgt til World Online, som teknisk supporter. Efterhånden som virksomheden voksede arbejdede han sig op til først at være webmaster og senere systemudvikler. Gennem arbejdet sammen med kollegerne hos World Online gik Peter Brodersen fra at være teknisk interesseret nørd til faktisk at have en brugbar viden.

? Det handler om at få lært noget af de folk, man arbejder sammen med. Jeg kunne se tilbage og sige: Det, jeg kan nu, det kunne jeg ikke for tre måneder siden, fortæller han.

Men hos World Online var der efterhånden flere rutineopgaver, der skulle klares, og Peter Brodersen fik mindre tid til at afprøve nye ideer. Derfor sagde han op i efteråret 2000.


? For at undgå at éns arbejde bliver trivielt, må man dygtiggøre sig. De to første måneder sad jeg derhjemme og eksperimenterede med nogle af de ideer, der ikke var tid til at afprøve, mens jeg var hos World Online, fortæller han.

Klare linier

Peter Brodersen havde dog tyvstartet freelancelivet et par år tidligere, da han havde lavet lidt freelancearbejde for det lille firma Roskilde Internet Service, mens han arbejdede for Image Scandinavia.

Dengang lærte han om de første faldgruber, som man kan havne i som nystartet freelanceudvikler. Der var mange, der sad og arbejdede med webdesign for firmaer i deres fritid, mens de arbejdede som supportere. Peter Brodersen så, hvad der skete, når de ikke havde fået aftalt klare linier for, hvad opgaven gik ud på, og hvordan der skulle betales.

? Før man går i gang, er det bedste tidspunkt at stille de dumme spørgsmål. Jeg kender flere, der er endt med at bruge mere tid, end der blev aftalt, og det er der ingen, der betaler for. Hvis man har brændt fingrene én gang, så kan man ende der, hvor det ikke er sjovt længere, forklarer han.

Derfor råder han andre, der vil prøve at arbejde freelance til at bruge en time ekstra på at sætte sig ned, før man går i gang for at afklare alle de små ting, der også er en del af sådan en opgave. Desuden skal man selv sørge for at begrænse sig, også i forhold til hvilke værktøjer man råder over.

? Hvis det eneste værktøj, man har, er en hammer, så vil alles problemer ligne søm, siger han.

Frihed kræver rygrad

Hans første job som freelancer blev for TV2 Interaktiv, der søgte en freelancer med netop de kvalifikationer, Peter Brodersen havde opnået hos World Online. Da det var freelance, var det også et job med fleksible arbejdstider på godt og ondt.

? Én ting er at være glad for ikke at skulle op klokken syv om morgenen, men man skal også have en ordentlig rygrad for at få struktureret arbejdet. Specielt hvis man samtidig arbejder hjemmefra, fortæller Peter Brodersen, som netop er ved at få sin døgnrytme tilbage fra Tokyo-tid. Ikke fordi han har været i Japan, men fordi han har udnyttet de første fridage fuldt ud efter sit sidste projekt.

Peter Brodersen kom til TV2 Interaktiv, efter afdelingen havde overstået den første kamp for at få portalen til at blive en realitet.

? Jeg var forbløffet over, hvor kompetente de folk var, der var derinde, i forhold til at det jo bare var en portal, de arbejdede med. Derfor lærte jeg utroligt meget af at være der, siger han.

Netop det at lære af andre er én af de vigtigste grunde til, at Peter Brodersen nyder sit liv som freelancer. Fordi han kommer i kontakt med nye mennesker og virksomheder, lærer han hele tiden noget gennem deling af viden og erfaring.

Arbejde som hobby

Peter Brodersen har haft programmering som hobby siden den første Lambda-maskine med 2 KB hukommelse flyttede ind i barndomshjemmet. Så han er glad for at have sin hobby som arbejde ? eller omvendt.

? Det er mere spændende, når arbejdet også er éns hobby. Så sidder man også og nusser med det i sin fritid. Men det er også en forbandelse, fordi man aldrig holder helt fri. Især som fastansat kan man være knyttet til det, man har lavet, så man sidder og holder øje med, om det nu også virker efter midnat frem for bare at gå i seng, siger han.

Det var også hobby-interessen, der var med til at skaffe ham hans seneste job. Webbureauet, der hyrede ham, havde set hans aktivitet på de nyhedsgrupper, hvor PHP og SQL-interesserede ivrigt udveksler guldkorn.

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere