Ericsson præsenterer kæmpeunderskud

21 milliarder svenske kroner. Det lyder Ericssons underskud før skat på for hele 2001 sammenlignet med overskuddet i 2000 på 14,4 milliarder kroner. Imidlertid tror ledelsen på et bedre 2002 med en økonomisk vending for markedet i andet halvår.

Som med konkurrenten Nokia er det svimlende beløb, som den svenske teleproducent, Ericsson, fredag morgen har offentliggjort i regnskabet for fjerde kvartal og hele 2001. Det vidner om et år, som det svenske firma formentlig helst vil lægge bag sig.

Det ses blandt andet af de 15 milliarder kroner til omstruktureringer, som Ericsson har måtte betale i løbet af året ? blandt andet fordi medarbejderstaben blev reduceret fra 105.000 til 85.000 ? heraf en del ved fyringer. Andre var ansat i de produktions? og udviklingsenheder, som Ericsson har solgt fra i årets løb ? herunder i Danmark.

Det gav et underskud på 21 milliarder kroner for hele året, hvor overskuddet i 2000 var på 14,4 milliarder svenske kroner. Omsætningen blev på 201 milliarder svenske kroner mod 231 milliarder svenske kroner i 2000. Det fremgår af selskabets regnskabsmeddelelse.

For fjerde kvartal blev tabet på 5,1 milliarder svenske kroner mod 2,3 milliarder svenske kroner året før. Tabet er større, end teleanalytikerne umiddelbart havde forudset, hvor der har været konsensus om et tab på 4,3 milliarder kroner, skriver vores svenske søsterorgan, ComputerSweden.

Tror på vækst i 2002

Imidlertid hænger topchefen Kurt Hellström ikke med hovedet over regnskabet. Han hæfter sig i sine kommentarer ved, at Ericsson har øget salget af GSM-forretningen med ni procent i løbet af året, og at selskabets pengestrøm er positiv.

- Vi har indfriet vores mål med effektiviseringsprogrammet, og vi vil fortsætte med at øge lønsomheden, siger han i regnskabsmeddelelsen.

Selskabet har ændret sin strategi mere hen mod at blive storleverandører inden for infrastrukturen til GPRS og UMTS-telefoni. Det mener Ericsson selv, at man har held med ? og noterer, at ud af i alt 162 udbud om GPRS-netværk er selskabet kommet med i de 78.

Endnu bedre ser det ud for UMTS eller 3G-mobiltelefoni. Her er selskabet med i 60 procent af de indgåede aftaler om etablering af netværk.

Mobiltelefonforretningen vil fremover finde sted i det nye joint venture med Sony i Sony Ericsson Mobile Communications. Selv har Ericsson frasolgt langt størstedelen af sine produktionsanlæg til telefoner.

For 2002 som helhed tror Ericsson på en vækst på ti procent i salget af mobiltelefoner. Det første kvartal forventer Ericsson underskud, hvorefter det vil vende for alvor efter sommer.

Relevante links:
Ericssons regnskabsmeddelelse
Følg Ericsson på Stockholmsbörsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere