Aston dropper børsdrømme

Astons plan om at blive introduceret på børsen inden for 1000 dage var for ambitiøs, erkender administrerende direktør Mogens Elsberg i dag. Nu er børsdrømmene smidt i skraldebøtten og skiftet ud med en ny plan, der bygger på stærk organisk vækst.

Drømmen om børsintroduktion og efterfølgende guldregn over Aston Groups aktionærer er lagt i mølpose i hvert fald året ud. Det fastslår Aston Groups administrerende direktør Mogens Elsberg.

- Vi føler, at vi er ved at være parate til en børsnotering. Vi har de rigtige rapporteringsstrukturer, og alt er på plads, men det er ikke så interessant at blive det lige nu, så vi går ikke efter en børsnotering i 2002, siger Mogens Elsberg til Computerworld Online.

- Det, der er væsentligt for os, er, at vi kører vores forretning som om, den var børsnoteret. Reelt var vi ikke for alvor klar til at gå på børsen dengang. Vores strukturer var ikke på plads, men det er de i dag, understreger han.

Gennemgribende reorganisering

Aston Group har de seneste måneder været igennem en gennemgribende renovering, og en ny og sund forretning er ved at rejse sig fra ruinerne efter det gældsplagede kludetæppe-selskab, der var strikket sammen via opkøb af 60 mindre firmaer.

Adskillige forretningsdele er solgt fra og 150 ansatte ud af 1150 er i dag væk. Det samme er en betydelig gældspost på godt 1,1 milliard kroner, som Aston Group havde opbygget via sine mange opkøb af virksomheder. Tilbage er et Aston Group i betydelig bedre økonomisk form end tidligere og med en gæld, der er til at betale af på.

Organisatorisk er selskabets profil skærpet, så fokus fremover er målrettet mod fire forretningsområder med hver deres speciale indenfor implementering af virksomhedssystemer: Navision, SAP, CRM og konsulentydelser.

Især Navision-området, hvor Aston Group er verdens førende leverandør af IT-forretningssystemer til mindre og mellemstore internationale virksomheder, har Mogens Elsberg store forventninger til.

Lukrativt marked

- Det er et meget lukrativt marked i stærk vækst, og det bliver vores fokusområde fremover. Vi tror på, at vi kan blive den førende globale implementeringspartner i det segment, og målet er at gøre det samme indenfor SAP.

Selv uden en børsnotering er økonomien efter rekonstruktionen i fin form, understreger han, og der er penge nok på kistebunden til eventuelle opkøb.

- Vi har kapital nok til at gennemføre den strategi, vi har lagt, og til at ekspandere, men vi har valgt at satse på organisk vækst. Vi regner med en tocifret vækst i 2002. Det er meget vigtigt for en virksomhed som Aston, der er skabt via opkøb, at vise, at vi også kan vokse organisk. Så man kommer ikke til at genopleve det store opkøbsræs fra 1999 og 2000 fra os, siger Mogens Elsberg.

Han vurderer, at det nye Aston Group kommer ud af det forgangne år med 60 millioner kroner i overskud på driften ud af en omsætning på en milliard kroner.

- Sådan som markedet ser ud i dag, er det et flot resultat, og 2002 bliver endnu bedre.

Astons ?genopstandelse? er gennemført i tæt samspil med en af selskabets største kreditorer, finanskæmpen Nordea, der krævede en finansiel oprydning, hvis ikke pengekassen skulle smækkes i.

Rekonstruktionen betød, at en massiv gældspost på 1,1 milliarder kroner blev placeret i et ?dødt? selskab, AG Holding, mens en mindre gældspost på 300 millioner kroner sammen med samtlige aktiviteter blev videreført i et nyt Aston-selskab.

Det gamle selskab - inklusive hovedparten af gælden - ejer 75 procent af aktierne i det nye Aston. Resten af aktierne ejes af ledelse og nøglemedarbejdere.

Sure aktionærer

Konstruktionen er ifølge Mogens Elsberg dikteret af Nordea, men ikke alle aktionærer i det gamle Aston Group er tilfredse med den løsning.

I en artikel i dagbladet Børsen fra november måned sidste år meddelte en stribe anonyme aktionærer, at de overvejede en mulig erstatningssag.

Ifølge Mogens Elsberg har virksomheden dog ikke modtaget noget sagsanlæg til dato.

- Vi har ikke hørt fra dem. Så efter hvad vi ved, har vi ikke nogen retssager på vej, siger Astons topchef.

Han har selv en del penge i klemme i det gamle Aston-selskab og kan derfor godt forstå, hvis nogle af de gamle aktionærer sidder tilbage med en mærkelig smag i munden. Hverken han selv eller de øvrige aktionærer skal nemlig regne med at se deres penge igen.

- Juraen omkring rekonstruktionen er meget kompleks, men alle, vi har spurgt, siger, at der ikke er noget ulovligt i den måde, det er gennemført på.

Beklager

Han beklager igen og igen, at så mange har mistet penge på Astons finansielle rutchetur, men samtidig lægger han ikke skjul på, at alle der deltog i det store investeringscirkus i IT-branchen sidst i halvfemserne og begyndelsen af 2000 efter hans mening var klar over, at der var en risiko.

- Vi spillede alle sammen på rouletten, men det er da død ærgerligt, når det sker. Der, hvor det gør mest ondt på mig, er der, hvor folk har taget alle deres sparepenge op af lommen og skudt ind. Men der er en risiko, når man investerer, og jeg kunne jo også have placeret mine penge i eHuset for eksempel (eHuset er i dag gået konkurs, red.).

- Til gengæld har jeg det ikke så dårligt med stifterne af de virksomheder, vi har købt. De solgte til Aston, da markedet toppede og fik 70-80 procent af købesummen udbetalt. Resten indskød de i lån, og de penge er sandsynligvis væk. Men havde de solgt den samme virksomhed i dag, havde de kun fået en femtedel af prisen, så de bør være tilfredse. De sidder trods alt tilbage med adskillige millioner kroner.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektkonsulent til nyopstartet it-projekt

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst til samfundskritiske IT-projekter

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere