Copy-Dan har tiltro til ny regering

Tovtrækkeriet om afgifter på cd?er, dvd-skiver og IT-udstyr er sat på stand by, indtil den ny regering har overstået arbejdet med finansloven. Copy-Dan er dog ikke bange for, at en borgerlig regering nedprioriterer kunstnernes interesser.

Når den ny borgerlige regering har fundet sine ben, og finansloven for 2002 er skudt af, vil apparaturafgifter og blankbåndsvederlag igen blive et spørgsmål på kulturministerens agenda.

Efter folketingsvalget hedder kulturministeren Brian Mikkelsen, og han udtalte før regeringsskiftet, i sin egenskab af kulturpolitisk ordfører for de konservative, at en ny kompensationsordning for kunsterne skulle være så skånsom som muligt for IT-udviklingen og producenterne.

Det spolerer dog ikke nattesøvnen for Arne Würgler, der er formand for Copy-Dan Båndkopi.

- Jeg er slet ikke mismodig, men har tværtimod den forventning, at den nye minister erkender, at musikkens folk fik eksproprieret deres rettigheder, da Folketinget gjorde det lovligt at tage digitale kopier til privat brug. Desuden regner jeg med, at Folketinget holder, hvad de lovede, da man indførte den nye lov, nemlig at kunstnerne skal kompenseres, siger Arne Würgler.

Han erkender dog, at der skal gøres et ekstra stykke arbejde for at overbevise regeringen om rettighedshavernes synspunkter, nu da kulturministeren ikke længere hedder Elsebeth Gerner Nielsen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den tidligere kulturminister var meget god ved os. Og selvfølgelig har Dansk Folkeparti, Venstre og de konservative flertal i Folketinget, så det kræver måske en fornyet kampagne for at få forståelse for kunstnernes behov for kompensation, siger han.

Copy-Dan håber på at få mellem 100 og 200 millioner kroner ind til rettighedshaverne. Det skal blandt andet ske ved at sprede de eksisterende afgifter ud på alle led i kopieringsprocessen.

- Vi vil gerne være med til at kigge på priser og niveauer i den nuværende ordning. Det er uretfærdigt at lagringsproducenterne bærer afgiftsbyrden alene, siger Arne Würgler, der erkender, at der er en hvis træghed i det eksisterende afgiftssystem.

Ifølge Poul Bache, der er afdelingschef for kulturministeriet, vil der gå et par uger, før kulturministeren ser på sagen. Det skyldes, at samtlige ministerier for tiden har travlt med at færdiggøre regeringens finanslovsforslag for 2002, der præsenteres i slutningen af januar.

Poul Bache var formand for det embedsmandsudvalg, der brugte næsten hele år 2001 på at vurdere mulighederne for at indføre en afgift på IT-udstyr.

Rapporten blev imidlertid aldrig afleveret, fordi embedsmændene, der stod bag rapporten, ikke kunne blive enige om, hvad man skulle anbefale ministeren.

I dag er rapporten skrottet, men Poul Bache håber på, at den neutrale del af rapporten, der handler om, hvordan afgiftssituationen er i andre lande, kan bruges af den ny kulturminister.

Det var ikke i dag muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere