Fyringer er en farlig affære

Meget kan gå galt i fyringsrunder. Så galt, at det koster dyrt både på bundlinien og menneskeligt. En smertefri proces kan en massefyring aldrig blive. Men hvis ledelsen gør sig umage, kan fyringen blive værdig og på sigt accepteret. Sådan siger rådgivere, som i øjelikket bliver kontaktet af mange rådvilde ledere.

Når en arbejdsgiver ser sig nødsaget til at massefyre, er det fordi, virksomheden er trængt på markedet. Men at massefyre er en farlig affære med mange faldgruber. Blot nogle få fejltrin kan få følger, der rækker langt ud i fremtiden.

Listen over de dyre dønninger, fyringer kan skabe, er lang:

- Erstatningssager på grund af usaglige fyringer.

- Manglende motivation, koncentration og arbejdsglæde hos de tilbageblevne medarbejdere.

- Øget sygefravær.

- Nedsat produktivitet.

- Medarbejderflugt på grund af svigtende tiltro til en god fremtid i firmaet.

- Ridser i firmaets omdømme i kraft af pressens dækning.

- Svigtende tillid hos firmaets kunder.

- Problemer med at tiltrække attraktive medarbejdere senere hen.

I denne tid, hvor massive personalenedskæringer nærmest er daglig kost, er der nogen, der er meget efterspurgte:

Nemlig de firmaer, der lever af at rådgive erhvervslivets ledere i afskedigelsesjura, kommunikation og genplacering.

De tilbyder at hjælpe med at undgå at gøre ondt værre. Og den risiko bliver arbejdsgiverne mere og mere bevidste om i disse år.

Målet er, at medarbejderes generelle indtryk af processen bliver, at fyringerne var nødvendige og ikke kunne være håndteret bedre.

Ikke nok at overholde juraen

For nylig valgte godt 50 ledere fra dansk erhvervsliv at deltage i et morgenmøde om, hvordan man "undgår faldgruberne i forbindelse med rationaliseringer og nedskæringer". Også IT- og telebranchen var repræsenteret til mødet, der var arrangeret af Dansk Management Forum.

De blev "belært" af advokaten Jørgen Vinding (Norrbom & Vinding), kommunikationseksperten Erik Ove (Jøp, Ove & Myrthu) og genplaceringsrådgiveren Alan Binau (AS/3) som øste ud af deres erfaringer som rådgivere i fyringsprocesser.

Selvom det naturligvis også handler om deres egen levevej, konkluderer eksperterne, at det er vigtigt at forholde sig til alle de tre områder, de repræsenterer.

- Det er afsindigt vigtigt at overholde alle de juridiske spilleregler, men lige så vel de etiske og menneskelige. Det er ikke muligt at lave en standardkøreplan eller en facitliste for en massefyring. Det afhænger af kulturen i virksomheden, hvordan den skal tackles. Men det skal altid ske under iagttagelse af almindelig anstændighed, siger kommunikationsrådgiver, partner Erik Ove.

Undervurdér ikke reaktioner

En vigtig del af arbejdsgiverens forberedelser til en fyringsrunde er at overveje, hvordan reaktionerne på den kedelige beslutning vil blive, så der kan tages højde for dem.

- Det kan gå galt, hvis man tror, man bare skal sige op. Hvis man undervurderer medarbejdernes, tillidsfolks, fagforeningers eller omverdenens reaktioner, kan det give megen badwill og et dårligt image for virksomheden, siger Alan Binau, AS/3.

Og ikke mindst i IT-branchen, der har været mest vant til fremgang og ansættelser, kan en fyringsrunde ramme meget hårdt og skabe voldsomme reaktioner hos loyale, engagerede ansatte.

- I dele af IT-branchen har man typisk en meget høj identitetsfølelse og faglig stolthed forbundet med jobbet. Mange har også en stor del af deres netværk via jobbet. Alt det bliver taget fra én, når man mister sit job. Desuden bliver usikkerheden formentlig ikke mindre af, at der måske også bliver fyret hos konkurrenten, siger Alan Binau.

AS/3 har kunder blandt en række større firmaer i IT-branchen, heriblandt Siemens, HP, TDC og Nokia. Ialt har 26 IT- og televirksomheder brugt AS/3 til at hjælpe med genplacering.

Selvom der ingen facitlister findes for vellykkede fyringsrunder, er der en række ting, der er gode at holde sig for øje. Vi bringer her en liste over nogle af de råd, de tre eksperter giver - baseret på deres erfaringer og viden.

- Planlæg og forbered fyringsrunden nøje.

- Sæt dig nøje ind i lovgivning, overenskomster og aftaler, så du har svar på rede hånd - for eksempel når fyrede spørger, hvad der sker med deres aktieoptioner.

- Tag eventuelt eksterne eksperter med på råd

- Lav en kommunikationsstrategi: Hvordan, hvornår og hvad skal der fortælles både før, under og efter fyringsrunden.

- Opsig i ét hug. Det giver badwill og usikkerhed i organisationen, hvis der sker i flere omgange eller plukvis efter "salamimetoden"

- Overdriv ikke antallet af fyringer for at at have noget "at slå af på" i forhandlinger med medarbejderrepræsentanter. Meld ærligt ud.

- Sæt navne på fyresedlerne efter et sæt saglige kriterier.

- Overvej nøje, hvordan de fyrede og de øvrige medarbejdere skal informeres. E-mail, telefonsvarerbeskeder og fax anbefales ikke til det budskab. Ansigt til ansigt anbefales.

- Overvej at hjælpe fyrede ansatte videre i karrieren med eksempelvis genplacering. Det bliver også bemærket af de tilbageblevne medarbejdere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere