Brandkursus som e-læring på sygehuse

Hvis der opstår en brand på Rigshospitalet, ved de ansatte præcis, hvad de skal gøre. Det er målet med et nyt interaktivt netbaseret brandkursus. Hospitalet mener at spare fem millioner kroner ved at sætte et "e" foran læring.

En øredøvende alarm bimler i den hvidkitlede verden. Gråsort røg skaber tåge på gangene. Sprinkleranlægget sprutter løs. Hvad skal portøren, sygeplejersken og lægen gøre for at redde patienterne? Hvor er nødudgangene? Hvor er skumslukkerne?

Svarene på de spørgsmål skal selvsagt kendes af personalet på et sygehus, så det bedst muligt kan afværge brand, skader og tab af menneskeliv. Omvendt koster det dyrt at sende samtlige medarbejdere på brandkursus år ud og år ind. Og det tager tid fra personalets primære arbejde.

Derfor har Danmarks største sygehus, Rigshospitalet, nu valgt at indføre et netbaseret brandkursus for alle sine 7000 ansatte.

Hidtil har sygehuset været nødt til at sende alle sine medarbejder på et to-timers praktisk brandkursus hvert eneste år, men det har knebet med at nå at få alle afsted jævnligt i en presset hverdag. Der har været et efterslæb.

Derfor skal det netbaserede brandkursus fremover skiftevis afløse og supplere de tidrøvende fysiske brandkurser.

Med en indbygget test kan e-brandkurset kontrollere, om medarbejderne har tjek på procedurerne for brandsikkerheden på sygehuset.

Ledelsen kan se via et administrationsmodul, om medarbejderne har taget testen, og om de har bestået den.

Lær når det passer dig

Alt i alt mener Rigshospitalet at kunne spare fem millioner kroner på at indføre det elektroniske kursus. Besparelsen skal blandt andet komme i kraft af fleksibiliteten i e-læring, forklarer specialkonsulent Annemette Ellyton i Rigshospitalets personaleafdeling.

- Det koster dyrt, at alle 7000 medarbejdere er væk fra deres arbejde i to timer om året. E-learning kan du lave, når det passer ind i en stille periode. Det kan altså spare arbejdstid, siger Annemette Ellyton.

Hun har været involveret i den forberedende fase til e-brandkurset og fortæller, at den nye form for brandkurser på sygehuset også sker for, at sygehuset kan blive akkrediteret til et kvalitetssikringssystem. Efterslæbet kan indhentes, og testen kan dokumentere de ansattes viden om brandsikkerhed.

Udvikling for over en million

Kurset er udviklet af selskabet IMS Learning. Udgiften til udvikling har været over en million kroner, og den betales dels af Tryg i Danmark, dels af Rigshospitalet. I løbet af år 2002 vil Tryg i Danmark tilbyde e-brandkurset til alle danske sygehuse.

Tryg i Danmark er en selvstændig organisation under Tryg-paraplyen. Den skiller sig ud ved ikke at skulle tjene penge, men fremme sikkerhed og sundhed i Danmark. Pengene til de ikke-kommercielle aktiviteter kommer fra udbytte af aktier i Nordea.

Tanken bag er at leve op den holdning, Tryg-koncernen har: At store virksomheder bør tage et samfundsmæssigt ansvar.

Projektleder i Tryg i Danmark, Christine Laursen, forklarer motiverne således:

- Hvis vi kan hjælpe med til, at der kan reddes liv, så er vores formål opfyldt. E-learning kan ikke erstatte et praktisk brandkursus, men det kan inspirere til, at man er mere opmærksom på for eksempel flugtveje, siger Christine Laursen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere