Comdex forvandlet

Økonomien har sat sit tydelige præg på Comdex-messen i Las Vegas i år. Taxachaufføren siger, at der kun er halvt så meget gang i den som normalt. Venture-kapitalisten sammenligner med 1929. Branche-analytikeren er heller ikke lystig, og journalisterne savner festerne og dyngerne af papirnyheder. Men en ny diskussion tegner sig på teknologimessen, og den sætter mennesket og samfundet i centrum. Et nyt Comdex tegner sig.

På vej til Comdex-åbningens analytikermøde bemærker en af byens mest følsomme barometre, den vietnamesiske taxachaffør Phi V. Chau, at der kun er halvt så meget at lave som ellers.

- Byen plejer at koge om søndagen, inden det hele går løs, og det gør den ikke i år, siger han.

Indenfor i det kæmpestore syregrønne MGM hotel- og messekompleks er seks analytikere sat på podiet for at fortælle de omtrent 600 journalister om dagsordenen for den kommende uge. Men med en finger på flere pulsårer kommer eftermiddagen til at handle om økonomisk nedtur, lidt om 11. september og måske vigtigst, en lille bitte smule om fremtidens sikkerhedssystemer, menneskets frihed og teknologiproducenternes ansvar og rolle i den udvikling.

Operation Beacon
De fleste taler om 11. september som en skelsdag, der deler den fortiden og nutiden. Således også den første analytiker senior vice president for analysefirmaet IDC, Crawford Del Prente. For IDC betød 11. september en anledning til at foretage en gigantisk analyse af hele det globale IT-marked. Den 11. oktober, præcis en måned efter terrorangrebene, var tallene indsamlet og ligger nu klar i rapporten Operation Beacon.

Den gode nyhed er, at terrorangrebene ikke har påvirket økonomien med mere end maksimalt en procent i negativ retning. Den dårlige nyhed er dog, at det hele ser meget værre ud end tidligere antaget. Fra at have vurderet den globale vækst i IT-indkøb til omtrent 10 procent i år, er den ifølge IDC nu stagneret eller højest steget med 1 - 1,5 procent når året er omme.

Værst er det gået ud over pc-salget, der er dykket med 14 procent. Næste år ventes pc-salget at falde med syv procent. Chip-industrien har dog lidt endnu mere. Hvor det globale chipmarked sidste år steg med 30 procent, har udviklingen i år vist en negativ vækst på hele 35 procent. Det totale tal for det globale IT-forbrug i både virksomheder samt hos private viser en knap nok målelig vækst på omtrent en procent.

- Vi er på niveau med begyndelsen af depressionen i 1929, siger den næste analytiker, venturekapitalisten Marc Gorenberg, og fortæller at mængden af venturekapital-investeringer er dalet med 80 procent, siden det var på sit højeste for halvandet år siden.

- I hele september måned blev der ikke børsnoteret en eneste virksomhed i USA, det er ikke set tidligere, siger Marc Gorenberg. I oktober måned blev kun en virksomhed børsnoteret.

Til gengæld findes der omtrent 45 millarder risikovillige dollar og venter på muligheder, siger han.

Marc Gorenberg gør opmærksom på, at han befandt sig i Washington, da World Trade Center styrtede i grus.

- Vi kunne ikke bruge vores mobiltelefoner i timerne efter katastrofen. Til gengæld kunne vi bruge disse, siger han og hiver en lille sort håndholdt e-mail maskine op af lommen; en Blackberry, som er slået meget igennem i USA, men som næsten ikke ses på det danske marked. Markedet for håndholdte små-computere med trådløse opkoplinger til nettet er noget, Marc Gorenberg tror nok skal trække industrien igang igen.

Teknologi redder liv
Midt i al det depressive synes mobiltelefoner og trådløse små-computere at vise vejen ud. Det er klart et tema på årets Comdex, og som lederen af det store internetprojekt, World Internet Project, på UCLA-universitetet i Los Angeles Jeffrey Cole siger:

- De trådløse produkter reddede Det Hvide Hus fra at lide samme skæbne som Twin Towers i New York. Hvis ikke et par passagerer havde ringet fra flyveren, havde det taget endnu længere tid at gennemskue angrebenes virkelige omfang.

I det hele taget ligner messen ikke sig selv, siger deltagere, der har været her mange år i træk. Journalisterne kan ikke genkende fraværet af pressemeddelelser, firmafester med deltagelse af berømte orkestre og i det hele taget det cirkus, der skal smøre alle led og sætte spot på de nye produkter. Nyt er også de lange køer, hvor tasker skal rodes igennem, hvor metaldetektorer hyler, og hvor vi alle bliver følt under armene og langs benene. Usikkerheden er tydelig og sætter også sine spor blandt paneldeltagerne.

Branchens nye ansvar
Esther Dyson - kendt i IT-kredse for altid at have en finger på udviklingspulsen og et godt øje til den menneskelige side af udviklingen - brugte sine syv podie-minutter til blandt andet at advare mod forhastet indførelse af et amerikansk borgerkort og misbrug af lovgivning i jagten på mistænkelige personer. I det hele taget lagde hun godt op til en debat i denne uge om borgerkortet, idet en af forslagets varme fortalere er Larry Ellison, Oracles administrerende direktør. Han har mulighed for at svare igen mandag, hvor han er den næste hovedtaler på messen.

En ting er sikkert. Overvågning og sikkerhed er på banen i år når producenterne slår boderne op i morgen. Spørgsmålet er, om mennesket og indretningen af vores samfund også bliver taget op. Gør det det, har Comdex en stor mulighed for at blive en stor succes i år på trods af fraværet af de sædvanlige aktiviteter. Dette kan blive året, hvor messen går fra alene at dyrke begejstringen af "nye produkter hurtigere end gamle produkter" til at være med til at tage stilling til, hvilket samfund vi ønsker at leve i sammen med vores geniale opfindelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere