Overenskomster vinder indpas i IT-branchen

IT-branchens afmatning og fusioner fører til, at mange IT-selskaber overvejer at indgå overenskomster. Det siger fagforeningen HK. Men den tendens benægtes af IT-arbejdsgivernes organisation, ITEK, som mener, at individuelle kontrakter egner sig bedst til IT-branchen.

Øh, hvilke dage har vi fri i julen? Får man løn eller dagpenge under barsel? Hvad med en pensionsordning? Kan man afspadsere sin overtid? Spørgsmål fra medarbejderne kan være mange. Nu overvejer flere IT-arbejdsgivere at binde sig til nogle fælles, faste svar på dem ved at indgå overenskomster med fagforeninger. Eksempler på IT-arbejdspladser med overenskomster er blandt andet TDC, LEC, KMD, Sonofon og Mærsk IT.

Faglig konsulent i HK Service København, Kim Bonde, fortæller, at der især i det seneste halve år er sket et skred i IT-arbejdsgiveres interesse for overenskomster. Nu skønner han, at der er indgået aftaler med omkring 20 til 30 procent af IT-branchen i København.

Tendensen er dog spæd. Det er fortsat mere almindeligt, at arbejdsvilkår forhandles med hver enkelt medarbejder - ikke mindst i de små og mellemstore danske IT-virksomheder.

- Hidtil har det været sælgers marked. Det gik jo fint nok, og kontrakterne var forgyldte, så hvad skulle man med en overenskomst? Men efter det pust, branchen har fået, har man fundet ud af, at der er behov for spilleregler, siger Kim Bonde.

Han fortæller, at arbejdsgivernes argument typisk er, at de bruger for mange penge på at skulle rådføre sig med deres advokater i hver enkelt situation og på at køre dyre sager. De er blevet fanget i deres eget spind med for mange individuelle og forskellige aftaler.

Kim Bonde forventer, at antallet af overenskomster i IT-branchen vil være fordoblet om et års tid. Dels fordi flere IT-folk melder sig ind i en fagforening, dels fordi IT-arbejdsgiverne viser større interesse for at samarbejde med faglige organisationer. Især amerikansk ejede virksomheder kan dog ofte være skeptiske.

- Når man kommer som amerikansk eller fransk virksomhed, overfører man straks billedet hjemmefra af en fagforening på Danmark. Man har måske en fordom om, at en overenskomst er et meget firkantet sæt rettigheder og pligter. Men skræmmebilledet falder altid væk, når vi kommer ind under huden på dem. De ser, at vi er en sparringspartner fremfor en modstander, siger Kim Bonde.

Han ønsker ikke at oplyse, hvilke IT-selskaber, som HK har forhandlet eller forhandler om overenskomst med, af hensyn til samarbejdet med virksomhederne.

Turbolens og tryghe

Faglig konsulent i HK Service & Industri i Århus, Jesper Thorup, fornemmer også en stigende interesse for fælles spilleregler og minimumskrav på IT-arbejdspladser - både hos medarbejdere og arbejdsgivere. Han har blandt andet forhandlet overenskomsten med CSC Scandihealth på plads.

- CSC Scandihealth kunne jo bare vælge stå frit, hvis de ville. Men det gør de ikke. De har valgt at forpligte sig på nogle fælles grundlæggende spilleregler i de næste tre år for at skabe ro på arbejdspladsen, siger Jesper Thorup.

Jesper Thorup fortæller, at det ofte ikke er fagforeningen, der presser på for at få overenskomst. Men derimod IT-virksomhedernes erhvervsadvokater, der anbefaler ledelsen at indgå en.

Ifølge Jesper Thorup var baggrunden blandt andet, at medarbejderne i CSC Scandihealth var utrygge efter en turbulent tid med ejerskifte. Selskabet var indtil sommeren 2000 end del af KMD, men blev spaltet ud som selvstændigt aktieselskab. Nogle måneder senere købte den amerikanske koncern CSC 60 procent af aktierne. Uanset skiftende ejere og firmanavn har selskabet dog altid haft overenskomst siden etableringen i 1974.

Personalechefen i CSC Scandihealth, Per Hedegaard, fortæller, at selskabet ikke gjorde sig store overvejelser om at droppe overenskomst trods ny og amerikansk ejer. Aftalen fastsætter blandt andet lønstigninger på ialt 15 procent.

- Man kan altid diskutere, om det er dyrt, men hvis man vil have de bedste medarbejdere, koster det. Og forhåbentlig er det sådan, at både medarbejdere og jobsøgere vil synes, vi har gode vilkår. Overenskomst er jo kun en del af vilkårerne. Udfordringer og udvikling er nogle andre, og de er væsentlige, siger Per Hedegaard.

ITEK melder hus forbi

I branchefællesskabet ITEK under Dansk Industri stiller man sig tvivlende over for HK's påstand om stigende arbejdsgiverinteresse for overenskomster.

- Vi oplever ikke det, som HK siger, at flere får overenskomster. Vi har ikke oplevet øgning i aftaledækning eller i forespørgsler om det, siger Tom Togsverd, ITEK.

Han påpeger, at både arbejdsgivere og medarbejdere hver især har deres muligheder for at søge individuel rådgivning hos fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer og advokater.

- Vi anbefaler arbejdsgiverne blandt vores medlemmer at tegne individuelle kontrakter med højtuddannede medarbejdere. Vi tror flere og flere vil vælge at være sin egen lykkes smed. Men en ordentlig virksomhed har jo selvfølgelig en slags skabelon eller et forlæg, der fastsætter vilkår omkring sygdom, fridage og fratrædelsesforhold, siger ITEK-direktøren.

Relevant link:
Artikel i bladet HK Århus om indholdet i CSC Scandihealths overenskomst




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere