Tandløst IT-valgmøde

IT er hverken et vigtigt valgtema eller et spørgsmål, der skaber synderlig splid partierne imellem. Det synes at være konklusionen på gårsdagens IT-valgmøde på Københavns Universitet.

Et halvfyldt auditorium på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, var onsdag aften rammen for et IT-valgmøde arrangeret af Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG). At IT-politik næppe er forankret i ideologi og skarpe partiskel stod lysende klart efter mødet.

SSLUG havde inviteret de politikere, der havde mest forstand på informationsteknologi i hvert parti. Det kriterium var så svært at efterleve, at to partier, de radikale og Venstre, bidrog med kandidater, der hverken stillede op til kommunal-, amtsråds- eller folketingsvalg. Det skal dog for en god ordens skyld nævnes, at det ikke havde nogen negativ betydning for debatniveauet.

De fremmødte politikere til valgmødet var: Ole Gerstrøm (Frp), Carl Christian Ebbesen (DF), Jimmy Damsgård (V), Ulrik Cordes (K), Børge Klit Johansen (Krf), Christian Hesselberg (CD), Johan Holst Nielsen (R), Ole Hækkerup (S), Knud Erik Hansen (SF) og Per Clausen (Enh).

At IT ikke er højt prioriteret som valgtema forklarede partierne med, at IT ikke var et emne, der interesserede den gennemsnitlige vælger.

- Hvis IT havde været et hot valgtema, var det ikke os, der sad her, men derimod Poul Nyrup, Anders Fogh og Pia Kjærsgaard, sagde Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti.

Bred enighed

Indledningsvis fik ti politikere fra ti forskellige partier hver fem minutter til at forklare, hvilken IT-politik deres parti repræsenterer. Herefter var der spørgsmål fra salen.

Målt på bifaldet fra tilhørerne, der hovedsagelig bestod af datalogi-studerende og SSLUG-medlemmer, var det SF, der løb med vælgernes gunst stærkt forfulgt af Kristeligt Folkeparti og Enhedslisten.

Partierne var nemlig enige om, at patenteret software er roden til alt ondt, og at open source-software kan gavne samfundsudviklingen lokalt og globalt, hvilket fornøjede tilhørerskaren.

At de tre partier var enige på flere områder er måske ikke hverdag i dansk politik, men alle ti partirepræsentanter var faktisk rørende enige adskillige gange.

Samtlige partier var eksempelvis enige om at afskaffe det afgiftssystem, Copy-Dan benytter til at indkræve afgifter hos IT-branchen. Partierne CD, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten var dog indstillet på at finde en anden løsning, der sikrer, at kunstnerne kan fungere.

Der var også fælles fodslag imod omfattende elektronisk overvågning af borgerne. Den konservative Ulrik Cordes bemærkede sig dog, at folk blot kunne surfe på en sikker forbindelse og sende krypterede e-mails, hvis de ville undgå at efterlade sig spor på nettet.

Her påpegede Socialdemokratiets IT-politiske ordfører Ole Hækkerup, at de regler og rettigheder, der gælder for politiets efterforskning i den fysiske verden, ikke skulle være anderledes eller mere vidtfavnende på nettet.

Open Source og fri software var ellers et af de mere hotte emner på gårsdagens valgmøde.

SF's IT-politiske ordfører, Knud Erik Hansen, talte varmt for at støtte Open Source. Han argumenterede med, at det fremmede dynamikken i samfundet, fordi de menneskelige ressourcer dermed kan bygge videre på hinandens indsats.

Enhedslistens Per Clausen mente, at staten spillede en vigtig rolle i udbredelsen af Open Source og foreslog, at det offentlige skulle benytte sig af dels Open Source og dels fri software.

CD's Christian Hesselberg og den radikale Johan Holst Nielsen mente, at det offentlige, når det skulle købe programmel, skulle se på mulighederne for Open Source, men at valget skulle være 100 procent frit i den enkelte institution.

Bred uenighed

Fremskridtspartiets Ole Gerstrøm skilte sig mest ud fra det ellers homogene partipanel med synspunkter om, at den offentlige sektor skal skæres ned til et minimum.

- IT-forskningen skal ikke have en krone af det offentlige, sagde han, mens de andre partier talte for flere penge til IT-forskning og undervisning.

Ole Gerstrøm var også fremme med synspunkter om, at markedskræfterne suverænt skulle styre IT-udviklingen, og at politikerne skulle holde nalderne fra IT.

Den betragtning blev stærkt angrebet af Kristelig Folkepartis Børge Klit Johansen, der efter eget udsagn nok er liberal, men ikke kapitalist.

- Jeg tør ikke overlade standarder til markedskræfterne. Derfor må det offentlige forpligtige sig til at gå foran med brugen af standarder, sagde Børge Klit Johansen.

Han var blandt andet sur over, at Danmarks Statistik havde fået et to-cifret millionbeløb af staten til at offentliggøre statistik på en hjemmeside, som kun kunne læses af én browser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere