Professor: Teknologi skal forbedre menneskeheden

Fremsynet eller fusentast? Den berømte og berygtede professor Kevin Warwick, der er blevet kendt for at indoperere mikrochips i sin egen krop, mener, at teknologien kan opgradere mennesket. Kritikerne kalder hans forsøg og forelæsninger uvidenskabelige mediestunts.

- I want to be a cyborg.

Med de ord afsluttede Kevin Warwick sit oplæg på Nordic Interactive Conference i Bella Center, hvor han forudsagde, at verdenssamfundet på et tidspunkt bliver delt op i en A- og B-gruppe. Den ene gruppe, cyborg-befolkningen, udnytter de fordele, der er ved sammensmeltningen med teknologien, mens den anden, Homo Sapiens, fortsætter med at leve som almindelige begrænsede mennesker.

Den mediebevidste professor og robotolog, der underviser på afdelingen for Kybernetik ved Reading Universitet, blev verdensberømt da han i 1998 brugte sig selv som forsøgsrotte og lod en 21 millimeter lang mikrochip indoperere i sin venstre arm.

Chippen registrerede hans bevægelser og sørgede for at åbne døre og tænde lys, når han nærmede sig, mens en venlig stemme sagde ?goddag Professor Warwick?, når han gik ind ad hoveddøren. I samme ombæring udråbte han sig selv som verdens første cyborg, selv om pacemakeren allerede blev introduceret i 1958.

Ordet ?cyborg? er en sammentrækning af begreberne ?cybernetic organism?, og beskriver således en fusion af teknologi og biologi.


Kevin Warwick(bagerst) med sin robotkat Hissing Sid. Katten blev i første omgang afvist af British Airways, fordi selskabet ikke tillod husdyr i kabinen. BA undskyldte senere hændelsen og gav lov til at katten kunne ledsagde Warwick.

Tankens kraft

Kevin Warwick har en vision om, at den teknologi, vi kender fra robotter og computere, kan være med til at raffinere menneskets egenskaber, sanser og hukommelse.

- Der sker mange ting i verden, som mennesket ikke opfatter, fordi vores sanser er begrænsede. Tænk hvis vi, ligesom robotter, kunne sanse ultraviolet lys, infrarød stråling og ultralyd, siger Kevin Warwick med begejstring i stemmen.

Professoren mener også, at fremtidens teknologi kan være med til at forbedre og accelerere kommunikationen mellem mennesker.

- Vi kommunikerer på en fattig måde. Vi kan kun kommunikere serielt og kan ikke kapere, hvis flere taler på en gang. Men det kan teknologien, over store afstande i et stort omfang, siger Kevin Warwick.

For at illustrere hvordan teknologien kan hjælpe kommunikationen fremhæver han krigsveteranen Johnnie Ray, der alene ved tankens kraft kan bevæge cursoren på en computerskærm. Johnny Ray er lam i hele kroppen, men er i øvrigt ved fuld bevidsthed. Videnskabsmanden Phillip Kennedy har implanteret en elektrode i Johnny Rays hjerne, der registrerer hjernens EEG-signaler og sender dem videre til en computer.

Elektroden er koblet til den motoriske del af hjernen, så når Johnny Ray tænker højre eller venstre, så bevæger cursoren på skærmen sig til højre eller venstre. På den måde kan han kommunikere med omverdenen via computeren og udtrykke, hvordan han har det.

Cybersex

I februar 2002 vil Kevin Warwick bruge sig selv som forsøgskanin i et lignende forsøg. Denne gang vil han koble en mikrochip til nervebanerne i sin venstre arm. Ideen er at opbygge et register over alle de elektrokemiske impulser, hjernen udsender, når Warwick laver en bestemt bevægelse eller får en bestemt følelse, eksempelvis smerte.


Her får Kevin indopereret en siliciumchip, der registrer hans færden, i sin venstre arm.

- Hvis det viser sig, at vi kan skelne de forskellige impulser fra hinanden, vil vi forsøge at sende nogle af dem tilbage i min krop. Vi ved endnu ikke, om min hjerne underkender impulserne, men det bliver interessant at se, om mennesket kan fjernestyres via computeren, siger Kevin Warwick.

På længere sigt forudser Warwick at han får mulighed for at have cybersex med sin kone, selv om hun står på den anden side af jordkloden.

- Hvis min kone får et tilsvarende implantat, kan vi sende behagelige signaler og bevægelser til hinanden over nettet. Min eneste bekymring er, at akten bliver så god, at normal sex bliver kedelig, lyder visionen fra Warwick.

Linselus

Lige siden Kevin Warwick blev kendt for sin forskning, har kritikerne stået i kø for at latterliggøre hans tanker og teorier. En gruppe britiske videnskabsjournalister startede i fjor webstedet Kevin Warwick Watch, der nøje holder øje med Warwicks foretagsomhed i medielandskabet.

Også det britiske websted, The Register, der er kendt for at revse IT-branchen, har kørt en række artikler, der sætter kritisk lys på Warwicks bedrifter. Her kritiseres han blandt andet for at være en medie-junkie, der ikke har videnskabeligt bevis for sit arbejde.

Kevin Warwick selv tager kritikken med sindsro.

- Jeg er klar over, at det er et meget udfordrende felt jeg beskæftiger mig med, og jeg er glad for at få kritik. Det får mig til at overveje de ting, jeg gør, men det får mig ikke til at stoppe, siger Kevin Warwick til Computerworld Online.

Han mistænker dog nogle af sine kritikere for at gøre det for at fremhæve sig selv.

- I kritikken ligger der måske et element af misundelse over mit arbejde. Jeg har aldrig set videnskabelige argumenter mod min forskning, og hvad angår medierne, så tror jeg de kritiserer mig, fordi det er godt stof, der tiltrækker læsere, siger Warwick med et overbærende smil.

Nordic Interaktive Conference, startede i går og løber til lørdag. Du kan læse mere om konferencen på PC World Online.

Relevante links:
Kevin Warwicks hjemmeside
Kevin Warwick Watch




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere