Den ondeste pc

Vi har samlet en pc af de fineste råvarer, markedet kan byde på. Resultatet er en lynhurtig, flot og forholdsvis støjsvag pc til mindre end 25.000 kroner.

Hvem vil ikke gerne have fingrene i verdens hurtigste pc – eller i det mindste en, der giver vennerne baghjul.
Vi har forsøgt at samle en computer af de hurtigste pc komponenter, markedet har at byde på i øjeblikket. Vi har begrænset os til at bygge en computer af helt almindelige pc dele, så vi har set bort fra muligheden for at sætte ekstra fut i maskinen ved at benytte komponenter, som man ellers kun ser i arbejdsstationer og servere, herunder to processorer eller SCSI harddiske.
I denne omgang afholder vi os også fra at optimere pc’en til overclocking, og vi kigger ikke på skærm, tastatur og mus.
Som bekendt går udviklingen inden for computerteknologi rigtig stærkt, og selv om vi har sat himmel og hav i bevægelse for at skaffe de allerhurtigste komponenter på markedet, vil selv vores monster pc blive overhalet indenom i løbet af kort tid.
Der vil med usvigelig sikkerhed snart dukke nye og endnu hurtigere dimser op, men det er nu engang betingelserne, når man beskæftiger sig med computerteknologi. Alligevel er det ikke svært at finde mennesker, der med glæde vil sælge deres svigermor for at få fingrene i den beskrevne pc

Testresultater

Vi har kørt pc’en gennem et par hurtige test med en skærmopløsning på 1.024x768, og her er resultaterne:

Doom III Demo1 High Quality: 89,1 fps
3DMark05: 4.488 point
3DMark03: 12.809 point
Multimedia Winstone 2004: 40,2 point

PROCESSOR

Athlon 64 FX 55
Markedets hurtigste pc processor kommer fra AMD, og navnet er Athlon 64 FX 55. Processoren har en clockfrekvens på 2,6 gigahertz og en megabyte L2 cache, og den understøtter HyperTransport med en frekvens på en gigahertz hver vej.
Athlon 64 FX 55 rummer 106 millioner transistorer fordelt på 193 kvadratmillimeter. Den er fremstillet med den gode, gamle 0,13 mikron teknologi, og det betyder et højt strømforbrug. Den sluger helt op til 104 watt, som bliver forvandlet til varme, og det kræver en solid køler men sådan en har vi selvfølgelig også fået fat på.

Alternativ: 3,46 GHz Pentium 4 Extreme Edition
Skal det ikke være AMD, skal det selvfølgelig være Intel, der leverer processoren. Så skal der stå Pentium 4 på den, og hvis der også står Extreme Edition på processoren, er man godt kørende. Extreme Edition er en version af Pentium 4, hvor mængden af den hurtige cache hukommelse er forøget til to megabyte. Topmodellen har en clockfrekvens på 3,46 gigahertz, og systembussens frekvens er på 1.066 megahertz.
Den store mængde cache hukommelse og den hurtige bus gør en 3,46 GHz Pentium 4 Extreme Edition hurtigere end en 3,6 GHz Pentium 4, der kun har en enkelt megabyte L2 cache og 800 MHz systembus. I visse situationer vil processoren endda også være hurtigere end AMD's Athlon 64 FX 55.

KØLER

Thermalright SB 2 med 92mm Papst blæser
Moderne processorer udvikler utrolig meget varme, og denne varme skal bortledes fra et område på mindre end to kvadratcentimeter. Hvis kølingen ikke er yderst effektiv, bliver processoren for varm og vil ikke længere fungere.
Vi har valgt en køleprofil fra Thermalright, nemlig SB 2, der består af 550 gram rent kobber, der er en rigtig god varmeleder. Kombineret med en 92 millimeter blæser fra Papst, der er kendt for støjsvage blæsere, har vi fået os en ekstremt effektiv køler, der ikke larmer ret meget. Køleren er ikke helt nem at installere, men med lidt tålmodighed går det.

Alternativ: Zalman CNPS7000B Cu
Zalman satser også på en køleprofil fremstillet af rent kobber. Vægten på CNPS7000B Cu kommer helt op på 755 gram, og blæseren har en diameter på 92 millimeter.

RAM

Corsair TWINX1024 3200XL
Amerikanske Corsair har længe været en af de absolut førende producenter af ram moduler, især når det gælder systemhukommelse til krævende pc entusiaster. Der er især XMS serien, hvor XMS står for Xtreme Memory Speed, der trækker, for disse ram moduler er noget hurtigere end standard moduler.
Her har vi valgt at sætte 2x512 megabyte Corsair TWINX1024 3200XL i maskinen. TWIN står for, at modulerne er testet parvis, hvilket er oplagt, når de skal bruges i dual channel konfiguration. Der er tale om PC3200 DDR/400 ram, og det kan virke beskedent, når man nu kan få PC4400 DDR/550, men vi skal jo ikke overclocke helt vildt, og så er hurtig ram med standard frekvens at foretrække.
Det er lidt af en videnskab at købe ram moduler, hvis man går op i ydelsen, men uden at gå amok i ram teknologi kan vi røbe, at det drejer sig om latenstid den tid, som hukommelses controlleren skal vente på at skrive data til hukommelsen eller hente disse data igen.
Selv om to ram moduler har samme frekvens, kan de have vidt forskellige latenstid, og det gælder selvfølgelig om at gå efter det modul, der har kortest latenstider. Tiderne for TWINX1024 3200XL er 2 2 2 for henholdsvis CAS, RAS to CAS delay og RAS Precharge, og det er helt i top.

Alternativ: OCZ PC2 4200 Platinum Rev. 2
Hvis man har et bundkort til DDR2 ram i stedet, har OCZ et godt bud på superhurtig ram, nemlig PC2 4200 Platinum Rev. 2. Latenstiderne på 3 2 2 er helt uovertrufne, når det gælder DDR2 ram.

BUNDKORT

MSI K8N Neo2 Platinum Edition
Hvis man er til Athlon 64, får man ikke noget bedre bundkort end K8N Neo2 Platinum fra MSI. Det er proppet med faciliteter. Bundkortet med Socket 939 er baseret på Nvidias nForce 3 Ultra chipsæt, og det betyder understøttelse af 1 GHz HyperTransport, dual channel DDR/400 ram og AGP 8x port.
Bundkortet kan tilsluttes fire ATA drev såvel som fire SATA drev med mulighed for RAID. Der er to gange integreret gigabit Ethernet og otte kanalers surroundsound med digital SPDIF udgang. Hvis man virkelig er lyd connaisseur, kan man selvfølgelig altid investere i et separat lydkort, for eksempel Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum Pro.
Der er fem PCI porte, hvoraf den ene har udvidede funktionalitet, så man kan bruge den til MSI’s Dual Net indstikskort til 802.11g WLAN og Bluetooth. Dertil kommer otte USB 2.0 porte og tre FireWire porte.
Der er masser af muligheder for at indstille BIOS, så bundkortet opfører sig præcis, som man ønsker det, og et stykke software ved navn Speedster giver mulighed for dynamisk overclocking. Programmet Live Update 3 giver nem opdatering af BIOS og drivere, og det er også værd at tage med.
Med til historien hører, at der er bunker af AMD bundkort med PCI Express lige om hjørnet. Det kan godt være værd at vente på.

Alternativ: Asus P5AD2 E Premium Wireless Edition
Et af de absolut bedste bundkort til Intels Pentium 4 til LGA775 soklen er P5AD2 E fra Asus, og vi har selvfølgelig valgt topmodellen med tilnavnet Premium Wireless Edition. De sidste to ord angiver, at der er indbygget trådløst netværk efter 802.11g standarden.
P5AD2 E er baseret på Intels nye 925XE chipsæt, og det betyder understøttelse af 1.066 MHz systembus, PCI Express og DDR2 ram. Faktisk kan man bruge DDR2/700, hvis man kan få fingre i så hurtig ram. Også her er der mulighed for RAID på mange forskellige måder, to gigabit Ethernet porte, otte kanalers surroundsound med SPDIF udgang, otte USB 2.0 porte og tre FireWire porte.

DVD BRÆNDER

Asus DRW 1604P
Vi skal selvfølgelig også have en dvd brænder i maskinen, og det skal være en, der kan brænde med 16x hastighed, og som også kan klare dobbeltlags dvd'er. Her er valget faldet på Asus DRW 1604P, der kan brænde DVD R såvel som DVD+R med 16x hastighed og DVD+R DL med 4x hastighed. Asus praler endda med, at man kan brænde dvd'er hurtigere end medierne er specificeret til. Selvfølgelig kan drevet også bruge til cd brænding, og det larmer ikke særlig meget.

Alternativ: Plextor PX 716A
De optiske drev fra Plextor er altid i topklasse, og det gælder også dvd brænderen PX 716A. DVD+R og DVD R kan brændes med 16x hastighed, DVD+R DL klares med 4x og CD R med 48x.

GRAFIKKORT

ATI Radeon X800 XT Platinum Edition
Da der ikke i skrivende stund findes AMD bundkort med PCI Express på markedet, kommer vi ikke uden om et AGP kort til vores monster pc. Her er ATI’s topmodel, Radeon X800 XT Platinum Edition, vores valg.
Grafikkortet har 16 pipelines, hvilket betyder, at det kan beregne 16 pixels for hver clockcyklus, og dem er der 520 millioner af i sekundet. Det bliver 8,32 milliarder pixels i sekundet.
De 256 megabyte GDDR3 ram har en frekvens på 575 megahertz. Bussen mellem grafikchippen er 256 bit bred, og derfor kan der overføres 36,8 gigabyte i sekundet mellem grafikchip og grafikhukommelse.
Bemærk, at ATI ikke sælger grafikkort under eget navn. I stedet skal man købe grafikkort fra andre producenter, der benytter grafikchippen fra ATI, for eksempel Gigabyte GV R80X256V. Grafikkort med grafikchippen Radeon X800 findes også til PCI Express x16.

Alternativ: Nvidia GeForce 6800 Ultra
Flagskibet blandt grafikchips fra Nvidia hedder GeForce 6800 Ultra, og den har en frekvens på 400 megahertz. Også her er der 16 pipelines, så der kan spyttes 6,4 milliarder pixels ud i sekundet. Chippen sidder på grafikkort med 256 megabyte GDDR3 ram på 550 megahertz.
Heller ikke Nvidia fremstiller selv grafikkort, men overlader det til andre, fortrinsvis taiwanske producenter. Et godt bud på et GeForce 6800 Ultra kort til AGP er WinFast A400 Ultra TDH fra Leadtek. Versioner til PCI Express er på vej.

HARDDISKE

Maxtor MaXLine III
I øjeblikket er det Maxtor, der er producenten bag den bedste harddisk til pc’er. MaXLine III er lynhurtig, og det endda uden at larme ret meget eller blive alt for varm. Harddisken er til Serial ATA (SATA) og har plads til 250 eller 300 gigabyte data.
Pladerne i harddisken roterer med 7.200 omdrejninger i minuttet, og MaXLine III er udstyret med ikke mindre end 16 megabyte buffer, også kaldet cache hukommelse. Når der efterspørges data, der findes i bufferen, kan den sendes via SATA langt hurtigere, end hvis disse data først skal findes på harddisk pladerne.
Desuden understøtter MaXLine III Native Command Queuing (NCQ), som sætter hastigheden i vejret ved at sortere i den rækkefølge, som data læses eller skrives i. Denne teknologi kræver dog et chipsæt, der også understøtter NCQ på SATA harddiske, og indtil videre er det kun Intels 915 og 925 chipsæt, der gør det.
Hvis der for alvor skal fart over feltet, er en enkelt harddisk ikke nok. Vi sætter to styk i maskinen og kører RAID 0.
Det er værd at bemærke, at der ikke er den store forskel på MaXLine III og harddiske i serien DiamondMax 10, der har en kapacitet på 250 eller 300 gigabyte. Specifikationerne er stort set identiske, og der kan være penge at spare ved at vælge DiamondMax 10 frem for MaXLine III.

Alternativ: Western Digital Raptor
Hvis man ikke har brug for flere hundrede gigabyte harddisk plads, så er Raptor diskene fra Western Digital oplagte til superbrugeren. Her roterer harddisk pladerne med hele 10.000 omdrejninger i minuttet, og så kommer der for alvor fart over feltet.
Raptor til Serial ATA fås kun med kapaciteter på 36,4 eller 74 gigabyte, og harddisken hører ikke til den mest stille på markedet. Prisen pr. megabyte er desuden i overkanten, men hvis man absolut vil have det hurtigste udstyr, så kommer man ikke uden om en Raptor eller to. Western Digital Raptor har otte megabyte buffer og understøtter ikke Native Command Queuing.

STRØMFORSYNING

Aerocool AeroPower II+ 550W
En hurtig computer er noget af en strømsluger, og man skal være sikker på, at strømforsyningen kan følge med. Processoren alene kan bruge mere end 100 watt, og grafikkortet, der kræver strøm direkte fra strømforsyningen, kommer også op i disse luftlag. Dertil kommer harddiske og optiske drev, der også kræver sin del af strømmen. Det løber alt sammen op, så det kan sagtens ses på elregningen, hvis man tit har tændt for dyret.
Vi har sat Aerocool AeroPower II+ i computeren. Med en strømforsyning, der kan levere en effekt på 550 watt, er man godt sikret også hvis man senere skulle finde på at sætte flere komponenter i computeren.
Der er to blæsere i strømforsyningen, så den hjælper til med at holde temperaturen i kabinettet nede. Blæserne skifter hastighed efter behov, så lydniveauet holdes så langt nede som muligt.
AeroPower II+ har indbygget beskyttelse mod at sende for meget strøm eller for høj spænding til bundkort og øvrige komponenter, hvilket mindsker risikoen for at brænde noget af. Endelig sørger et par blålysdioder for lidt lir. En rigtig blærerøvs strømforsyning.

Alternativ: Antec True550
Kan man undvære blå belysning og hvem kan ikke det så er True550 fra Antec en rigtig god strømforsyning, der ikke er bleg for at levere 550 watt. Også her har vi fat i en støjsvag strømforsyning med to blæsere og temperaturkontrol.

KABINET

Lian Li PC V2100B
Alle komponenterne skal pakkes ordentligt ind, og vi har valgt et rigtig flot og praktisk kabinet, nemlig Lian Li PC V2100B. Det sortlakerede aluminiumskabinet med en elegant frontdør har adskillige støjdæmpende foranstaltninger, og så ser det endda godt ud.
Der er god plads i det store kabinet, og begge sider kan tages af med et snuptag, så det er nemt at udskifte komponenter. Det gælder især for harddiske, hvor et brugervenligt monteringssystem gør udskiftning til en leg.
Indvendig er kabinettet delt op på en måde, der sikrer optimal luftgennemstrømning og dermed køling af komponenterne. Der medfølger to 12 centimeter kabinetblæsere.

Alternativ: Zalman TNN 500A
Hvis man virkelig vil gå til yderligheder, så har Zalman et kabinet, der for alvor gør pc’en lydløs. Kabinettet hedder TNN 500A, hvor TNN står for Totally No Noise. Der er ingen blæsere, for varmen fra processor, grafikkort og strømforsyning transporteres ud til kabinettets aluminiumssider ved hjælp af et heatpipe system, så selve kabinettet fungerer som en stor passiv køler. Den eneste støj er således fra harddiske og optiske drev.
Der er tilsyneladende lidt problemer med at få kabinettet godkendt i Danmark, men når det er sket, vil det koste i omegnen af 8.000 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere