Artikel top billede

Her er truslerne mod din Windows-maskine

Falsk antivirus-software er et stigende problem, konkluderer Microsoft i en ny rapport. Se de store sikkerhedstrusler her.

Windows-fabrikken Microsoft har publiceret sin årlige sikkerhedsrapport, der tager pulsen på det aktuelle trusselsbillede.

Den ottende version af rapporten indeholder data opsamlet i andet halvår 2009. Dataene er indsamlet fra flere end 500 millioner Windows-computere over hele verden samt fra online-tjenesterne Windows Live og Bing, som Microsoft også står bag.

"Computer-trusselsbilledet ændrer sig konstant. Efterhånden som truslerne ændrer sig fra drilagtige hackere, der søger tvivlsom berømmelse, til organiserede kriminelle, der stjæler data for økonomisk vindings skyld, fortsætter den offentlige bekymring med at stige," skriver Microsoft indledningsvis i rapporten.

Et af de områder, der berøres i rapporten, er de falske antivirusprodukter, der floreret på nettet, og som narrer ofrene til at klikke.

"Software, der viser falske eller vildledende advarsler om infektioner eller sårbarheder på ofrets computer og tilbyder at reparere det påståede problem for en pris, er blevet en af de mest almindelige metoder, som angribere kan bruge til at svindle sig til penge fra ofre," skriver Microsoft.

500

Sådan kan falsk antivirussoftware blandt andet se ud.

Microsoft oplyser i rapporten, at man i andet halvår 2009 alene fjernede falsk antivirussoftware på 7,8 millioner computere - en stigning på 46,5 procent i forhold til første halvår.

Det konkrete falske stykker var blandt andet Win32/FakeXPA, Win32/Yektel, Win32/Fakespypro og Win32/Winwebsec.

De kriminelle forsøger blandt at efterligne Microsoft Security Essentials antivirus-software, der blev lanceret i en gratis version til Windows-brugerne sidste efterår.

Forskelligt trusselsbillede

I sikkerhedsrapporten fra Microsoft får man også et indblik i, hvordan trusselsbilledet ser ud i forhold til henholdsvis private brugere og virksomhedsbrugere.

Her fremgår det blandt andet, at computere i et virksomheds-netværk er langt mere udsatte for orme, end de almindelige privatcomputere er.

"Orme spredes typisk mest effektivt via ikke sikret fildeling og flytbare storage-medier, begge findes ofte i store mængder virksomhedsmiljøer og er mindre almindelige i hjemmemiljøer.

Konkret var det orme som Win32/Conficker og Win32/Autorun, der huserede i 2009.

500

Orme udgør en stor risiko for virksomhedsbrugere, mens trojanere er en større trussel for privatbrugere.

Til gengæld er privatbrugerne mere udsatte, når det kommer adware og forskellige trojanere.

Går efter tredjeparts applikationer

Når det kommer til de kriminelles udnyttelse af diverse applikations-sårbarheder, er det fortsat applikationer som Adobe Reader, Internet Explorer, RealPlayer og Quicktime, der er mest udsatte.

Microsoft hævder i rapporten, at det på Vista- og Windows 7-maskiner er 75,4 procent af alle forsøg på at udnytte huller i applikationer, der er rettet mod ikke-Microsoft-software.

På XP var situationen angiveligt, at størstedelen af forsøgene på at udnytte huller var rettet mod Microsofts egen software.

Du kan læse hele sikkerhedsrapporten her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere