Artikel top billede

Er Apple-computere pengene værd?

Forbrugerne klager i langt højere grad over computere fra Apple end andre pc'er, der har en noget lavere pris. Kan det virkelig betale sig at købe Apples computere?

"Absolut."

Så resolut - og næppe overraskende - svarer formand Hanne Hertzog fra Danmarks største og ældste Mac-brugerforening, MacBruger, med 500 medlemmer og 25 års jubilæum i år, på spørgsmålet om, hvorvidt Apples produkter er pengene værd.

Spørgsmålet bliver stillet, fordi Computerworld er kommet i besiddelse af dokumentation fra Forbrugerstyrelsen, der viser, at Apple og ikke mindst teknologi-forhandleren Humac med hovedfokus på Apples produkter, ligger usædvanlig højt på teknologi-klagelisten fra 2009.

Forbrugerstyrelsen oplyser, at Apple-klagerne i høj grad er møntet på diverse computere fra Apple, mens antallet af iPod-klager ligger meget lavt. IPhone-klager hører derimod under det teleselskab, der har solgt telefonen.

Det usædvanlige i Apple-klagetallene skal ses i forhold til, at Apple ligger med en relativt beskeden markedsandel på pc-markedet på mindre end fem procent i Vesteuropa ifølge analysehuset Gartner og 5,4 procent i Danmark ifølge IDC

Omsat til reelle tal har Apple solgt omkring 80.000 computere i Danmark i 2009, hvor selskabet er vokset mere end det stagnerede pc-marked.

"Det er gået for stærkt"

Hanne Hertzog fra MacBruger-foreningen vurderer, at årsagen til Apple og Apple-forhandleren Humacs høje placering på klagelisten paradoksalt nok ligger i Apples egen succes i de senere år, hvor der bliver langet Apple-computere over disken i et tempo, der er ikke set i mange år.

"En Apple-forhandler som Humac har simpelthen ikke kunnet følge med, når det kommer til både salget og kundeservicen," mener Hanne Hertzog fra MacBruger-foreningen må være forklaringen.

Hun beklager sig også over, at Apple generelt er langsomme til at svare på kundernes reklamationer, efter hun har arbejdet med Apple-computere i mere end 15 år.

Forskel på BMW og Skoda

Hun er dog ikke blind over for, at Apple-computere har et noget højere prisskilt end konkurrenternes produkter, og Apple-kunderne måske derfor er noget mere nidkære om, hvorvidt deres dyre Mac nu også fungerer optimalt.

Er Mac billigere end pc?

Hun forklarer dog samtidig, med baggrund i en svensk undersøgelse foretaget af nyhedsmediet MacWorld, at MacBook'en er en billigere bærbar computer målt på hardware i forhold til eksempelvis Dell Studio XPS 13, mens flagskibsproduktet MacBook Pro er den dyreste målt på hardware og software i den svenske undersøgelse.

Undersøgelsen er dog ikke en præcis 1:1-analyse, fordi der er en del forskelle på Apple-computerne og de såkaldte pc'er.

"Man betaler for indholdet, og der jo også forskel på en BMW og en Skoda," forklarer salgsdirektør Morten Bo Andersen fra Apple-forhandleren Humac.

Beklager klager

Han beklager, at Humac ligger så højt i antallet af klager hos Forbrugerklagenævnet, og tager antallet af sager på 42 meget alvorligt.

Morten Bo Andersen forklarer, at klageantallet kan være pumpet yderligere i vejret af, at Humac også står for reparationer af Apple-produkter uanset hvilken forhandler, der solgt Apple-produktet.

"Humac håndterer også andre produkter end Apples, og de 42 sager i 2009 skal ses i forhold til samlet antal servicesager på knap 10.000. Det vil sige, vi har en klagerate på under en halv procent," siger Morten Bo Andersen.

Fik medhold i to sager

Han forklarer, at kunderne i 2009 har fået medhold i blot to af de 42 sager, som Humac har været involveret i hos Forbrugerklagenævnet.

I de resterende 40 sager har sagen tilhørt en anden forhandler, eller der er blevet indgået forlig mellem Humac og kunden således, at kunden har fået pengene tilbage eller fået repareret varen uden omkostning eller simpelthen fået et nyt produkt.

"Jeg tror generelt - og med rette - at vores kunder har store forventninger til Apples produkter, hvilket måske kan forklare en større tilbøjelighed til at klage, når uheldet er ude," siger Morten Bo Andersen om Humacs høje klagetal.

Fuldmægtig Glennie Boetius Petersen fra Forbrugerstyrelsen har over for Computerworld fortalt, at halvdelen af alle klagesagerne i 2009 egentlig skyldtes, at fejlene skyldtes uhensigtsmæssige handlinger, som forbrugerne selv havde foretaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere