Artikel top billede

Tom Togsverd fra ITEK mener, at der er brug for udenlandsk it-arbejdskraft.

ITEK: Udenlandske it-folk er uvurderlige

Ordningen med at få udenlandske it-folk hertil er uvurderlig, men den skal være mere fleksibel, og minimimumslønnen skal nedsættes, lyder det fra ITEK.

Vi skal værne om en fleksibiel ordning for arbejdsgivere til at hente arbejdskraft fra udlandet.

Det mener ITEK under Dansk Industri, der samtidig vil sætte minimumsgrænsen på 31.250 kroner om måneden til de udenlandske it-folk ned.

"Jobkort ordningen har været - og er - af uvurderlig betydning for vort erhverv - ellers skulle endnu flere opgaver flyttes ud," slår direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri fast. 

Han understreger, at der er behov for de udenlandske spidskompetencer.

"Og på et lille arbejdsmarked som det danske, vil der altid være flaskehalse ét eller flere steder," siger han.

Tom Togsverd forklarer, at man erhvervslivets side er interesseret i den størst mulige fleksibilitet.

Ikke social dumping

"Også med hensyn til beløbsgrænserne. Vi går absolut ikke ind for social dumping, men tager udgangspunkt i, at vore kolleger udefra får markedsmæssig løn," siger Tom Togsverd.

"Men i markedet er der store svingninger - i øvrigt også bestemt af konjunkturerne - hvorfor vi for mange danske medarbejdegrupper finder lønninger under beløbsgrænsen på de 31.250 kroner om måneden," siger han.

Han forklarer, at det er ikke mange år siden, at nybagte ingeniører fik tilbudt 25.000 kroner om måneden.

"Hvis de var dygtige fik de hurtigt mere. Navneligt i Vestdanmark har startlønnen for mange it-professionelle været moderat," siger han.

"Derfor har vi i Dansk Industri foreslået, at beløbet sættes ned - eller at systemet i det hele taget gøres mere fleksibelt - ikke for at dumpe, men for at den variation, der allerede findes i den danske løndannelse, også kan reflekteres i den løn, vi tilbyder under jobkort-ordningen," siger Tom Togsverd.

Heftig debat

Tidligere har fagforenignen HK Privat advaret mod, at beløbsordningen presser de danske lønninger.

For hvorfor skulle en dansk arbejdsgiver give mere i løn end beløbsgrænsen på 31.250 kroner om måneden, hvis man kan få udenlandsk arbejdskraft til den pris, lød argumentet.

De Radikale var lodret uenige og ville sætte beløbsgrænsen ned, mens Dansk Folkeparti vil sætte beløbsgrænsen op.

Opsang til virksomheden

Afslutningsvis understreger Tom Togsverd fra ITEK, at man fra Dansk Industris side lægger vægt på, at de regler, der til enhver tid måtte udformes, overholdes.

"Vi har set kinesiske virksomheder sende medarbejdere herop på turistvisum, det vil sige uden at indhente de fornødne arbejdstilladelser."

"Det duer ikke. Hvis vi vil have/kan få et fleksibelt system for tiltrækning af kvalificerede medarbejdere udefra, skal vi også vise ansvar og leve op til de regler, der gælder," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere