Artikel top billede

Kalendertip: Sådan kører du Ubuntu på Windows

På under 10 minutter kan du komme igang med din helt egen version af den populære Linux-variant, Ubuntu. Det er risikofrit og lugter slet ikke af julenørderier. Her kan du se, hvordan du gør og få gode råd.

Hvis du spekulerer på, hvad forskellen mellem Windows og Linux egentlig er, og om Linux måske er noget for dig, så læs videre.

Her får du nemlig en vejledning til, hvordan du kvit og frit kan afprøve Linux-distributionen Ubuntu uden at ødelægge din almindelige Windows-installation.

De to systemer kan nemlig leve side om side, og det kræver ikke, at man er nørd for at afprøve Ubuntu på egen krop.

Denne metode afvikler styresystemet direkte fra en cd, hvilket betyder, at du slet ikke skal installere noget som helst, men stadig kan surfe på nettet eller prøve Ubuntus programmer.

På side to får du tips til at komme igang med Ubuntu.

Hvis du får blod på tanden og gerne vil mere i dybden med programmet, kan du installere det på harddisken, uden at det påvirker Windows,, ligesom du kan fjerne det igen. Det kan du læse om på side tre.

Sådan kommer du i gang med Ubuntu



1. Hent programmet på Ubuntus webside.

2. Efter du har hentet installationsfilen på nettet, skal du brænde den over på en cd.

Husk at brænde den som en ISO-fil i dit brænderprogram. Har du ikke et brænderprogram, kan du hente en gratis udgave her.

3. Når cd'en er færdig genstartes maskinen med cd'en i drevet. I den menu, der møder dig, skal du vælge sproget Dansk og herefter Prøv Ubuntu uden at påvirke din Computer.



3a. Hvis computeren starter i Windows, skal du ændre rækkefølgen af dine opstartsenheder, ellers kan du springe dette punkt over. I BIOS finder du en menu, der hedder noget med Boot, og her ændrer du indstillingerne til, at der skal bootes fra en ekstern enhed eller et cd-drev. Det er svært at være mere præcis, for hver BIOS er lidt forskellig, men der er tit beskrivelser i selve BIOS, som kan hjælpe dig på vej.

På en række bærbare er det endnu nemmere. Her behøver du ikke at stille din BIOS om, her kan du bare trykke en tast, typisk F12, for at ændre opstartsdrevet.

4. Efter et par minutter mødes du af skrivebordet i Ubuntu, og nu kan du udforske programmet.

Kom i gang med Ubuntu

Her er et par basale tips, så du kan komme hurtigt i gang.

Få gang i det trådløse netværk



Ved at flytte musen op i højre hjørne af skærmen kan du få en oversigt over hvilke trådløse netværk, der er tilgængelige. Vælg dit og skriv adgangskoden ind, så får du adgang til internettet.

Afprøv programmerne



Under fanebladet Applications øverst til venstre kan du finde de programmer, som kommer med Ubuntu. Her kan du finde spil, billedbehandlingsværktøjer browser eller hele kontorpakken, OpenOffice.

Kontroller kontrolpanelet



Hvis du vil afprøve indstillingsmulighederne i Ubuntu, skal du vælge fanebladet System og Preferences. I rullemenuen kan du foretage indstillinger af printer, mus netværket eller Bluetooth-enheder.

Farvel og tak



Luk systemet ved at klikke på Ubuntu-ikonet øverst til højre og vælg Shut Down.

Tag cd'en ud af drevet og genstart. Nu vil du starte i Windows som normalt.

HUSK: Husk altid at tage en backup, når du afprøver nye programmer på din computer.

Næste side

Blod på tanden

Har du fået blod på tanden, og har du lyst til at udforske Ubuntu lidt mere, kan du installere styresystemet på harddisken sammen med Windows.

Det ødelægger stadig ikke Windows, og Ubuntu-installationen kan fjernes igen. Du kan bruge den cd, du allerede har brændt, og skal have ledig plads på harddiske.

1. Start din computer i Windows og sæt Ubuntu-cd'en i drevet.



2. Nu dukker en Ubuntu-menu op på din skærm (hvis den ikke gør det, skal du vise indholdet af cd'en via Denne computer). Klik på Installer inden i Windows i menuen.



3. Nu mødes du af endnu en menu. Det eneste du behøver at udfylde er et kodeord. Klik på herefter Installer.

Installationsprogrammet udpakker nu filerne og efter godt fem minutter, er systemet klar til en genstart.

4. I opstartemenuen vil der nu være to muligheder. Nemlig Ubuntu og Windows. Vælg Ubuntu.

Nu bliver harddisken partitioneret og systemet installeret. Det tager igen cirka fem minutter.

I mellemtiden kan du læse om en række af de programmer, til tekstbehandling, grafik eller mails, der er indbygget i styresystemet.



5. Efter endnu en genstart er systemet klar til brug.

Denne installation giver blandt andet mulighed for at installere og afprøve de mange gratis programmer, som findes til styresystemet.



I faneblad Applications kan du finde Ubuntu Software Center, der er et katalog over nye programmer. Her kan du se hvilke applikationer, der er installeret på maskinen, samt vælge mellem et hav af open source-programmer, der installeres direkte fra menuvinduet.

Fjern Ubuntu igen

Hvis du vil fjerne Ubuntu igen og vende tilbage til din gamle Windows-maskine, skal du åbne Kontrolpanelet i Windows og finde Tilføj eller fjern programmer.



I oversigten over installerede programmer finder du Ubuntu på listen og vælger Fjern

Efter en genstart fungerer Windows, som før du gik i gang med Ubuntu.

HUSK: Husk altid, at tage en backup, når du afprøver nye programmer på din computer. Computerworld frasiger sig et hvert ansvar for eventuelle efterfølgende problemer.

Forrige side




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere