Artikel top billede

Sådan ser Wikileaks standard splash-screen ud. Den er fremme, når serverloaden er for høj, fortæller Daniel Schmitt.

Wikileaks efter nedbrud: Vi kan ikke følge med

Det omdiskuterede whistleblower-site Wikileaks gik torsdag i sort. Læs forklaringen her.

"Vi kan ikke censureres. Men vi kan godt gå i sort. Det er problemet. Vi har brug for mere infrastruktur."

Sådan siger Daniel Schmitt fra Wikileaks til Computerworld efter torsdagens nedbrud.

Den omdiskuterede whistleblower-side, som blandt andet lækkede den kontroversielle jægerbog og indholdet af det danske børnepornofilter, gik torsdag eftermiddag i knæ.

Senere forklarede et informationsskilt, en såkaldt splash-screen, at netstedet havde for mange besøgende til at sitet kunne klare presset.

Daniel Schmitt forklarer, at når en del af infrastrukturen bliver for hårdt presset og ikke kan håndtere antallet af forespørgsler skal en fail-over mekanisme automatisk skifte til en splash-side, som fortæller, at Wikileaks har for mange besøgende. På den måde skal noget af presset fjernes fra den overbebyrdede maskine.

Normalt fungerer dette system ifølge Daniel Schmitt ret godt. Men nogle gange overtager maskinen, som viser splash-siden ikke automatisk trafikken efter hensigten, forklarer Daniel Schmitt, som vurderer, at der gik to timer, inden nogen opdagede fejlen og manuelt greb ind.

System er en sandkasse

I øjeblikket er wilikeaks.org stadig en beta-implementering, som skal teste om ideen bag Wikileaks virker, og om de juridiske mekanismer og teknikken bag anonymiseringen fungerer. Derfor er sitet i virkeligheden blot en sandkasse, forklarer Daniel Schmitt.

"V i arbejder i øjeblikket på at udvikle version 1.0, som forhåbentlig ikke har disse problemer. I øjeblikket mangler vi nogle maskiner, og nogen gange kan dem, vi har, ikke håndtere presset," siger Daniel Schmitt.

Dagens nedbrud skete to dage efter, at Wikileaks-medstifteren Julian Assange i København havde annonceret, at internetsiden onsdag ville offentliggøre 573.000 private sms-beskeder fra USA, sendt i timerne omkring angrebet den 11. september 2001 og lækket af en som altid ukendt kilde.

Derfor var det en overgang usikkert, om torsdagens nedbrud havde relation til offentliggørelsen af de hidtil hemmeligholdte beskeder, og internetsiden i denne sammenhæng var blevet ramt af censur. Men det afviser Daniel Schmitt.

"Vi vil aldrig være nede, fordi nogen har censureret os eller fjernet alle maskinerne. Men vi kan gå ned på grund af eksempelvis fejlende hardware, og i så fald vil vi være tilbage efter nogle timer," siger Daniel Schmitt, som vurderer, at interessen for et dokument relateret til Tyskland, delvis er årsagen til torsdagens nedbrud.

SMSer stadig offline

Imidlertid er katastrofe-beskederne slet ikke blevet offentliggjort på Wikileaks endnu, forklarer Daniel Schmitt, og fortæller at Julian Assange måske var lidt for optimistisk tidsramme, da han i København annoncerede offentliggørelsen af det enorme datasæt 24 timer senere.

Problemet er nemlig, at dataene er meget omfangsrige, og det derfor er nødvendigt at sortere i dem og stille et bedre interface til rådighed, forklarer Daniel Schmitt.

Han fortæller, at organisationen har overvejet at offentliggøre de 573.000 katastrofe-beskeder i realtime, så hver eneste besked bliver offentliggjort på det tidspunkt af døgnet, hvor den oprindelig blev afsendt.

"Det vil kræve en enkelt eller to ekstra servere til at håndtere cache og den slags. Og udviklingstiden er ikke engang så dyr, det vil tage et par timer," siger Daniel Schmitt, som forklarer, at Wikileaks af den eller anden ærgerlige grund oftest går ned, når en "højprofileret lækage" er på vej ud i offentligheden, og at nedbruddet dermed bliver årsag til konspirationsteorier, om, at nedbruddet har relation til det offentliggjorte indhold.

Mangler penge

Efter torsdagens nedbrud tweetede Wikileaks, at offentliggørelsen af de 573.000 katastrofebeskeder er forsinket, indtil der er penge til at betale for trafikken.

Daniel Schmitt fortæller, at organisationen ikke har nogen sponsorer, og derfor lever på private bidragyderes nåde.

"Vi mangler ressourcer, hver gang vi har brug for udvikling, som eksempelvis nu," siger Daniel Schmitt.

20 usb-nøgler i DK

I forbindelse med Julian Assanges omtale af de nu allerede berømte katastrofe-smser og netstedets planer om offentliggørelse, uddelte han 20 usb-nøgler med de mange data.

Og indtil Wikleaks får skrabet penge sammen til at offentliggøre beskederne på nettet, er disse 20 uddelte usb-nøgler med samtlige katastrofe-beskeder indtil videre de eneste eksemplarer af dataene som er offentliggjort, fortæller Daniel Schmitt.

"Faktisk er disse usb-nøgler de eneste som er ude. Ingen andre har adgang til dem," siger Daniel Schmitt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere