Artikel top billede

Virtuelle desktoppe er tikkende CO2-bomber

Desktop virtualisering er ikke nødvendigvis lig med strømbesparelser. Det fastslår både Microsoft og CSC, selvom begge it-giganter sælger virtuelle desktoppe.

Virtualiserings-teknologien lovede it-verdenen billigere og grønnere løsningerne. Men virtualisering er ikke bare virtualisering, og virtuelle desktoppe kan potentielt blive en strømsluger af rang.

Det vurderede Microsoft Danmarks senior teknologispecialist, Lasse Carthberg, som talte på IDC's virtualiseringskonference på SAS Falconer Hotel i går under temaet "Hvorfor virtualisering ikke i sig selv er vigtigt - men resultatet er".

Trods Microsoft selv har flere virtuelle desktop-produkter på hylderne, understregede Lasse Carthberg over for Computerworld, at desktop virtualisering ikke nødvendigvis er hverken penge- eller energibesparende.

"Vi taler meget om CO2-kontrol, men desktop virtualisering sparer jo ikke automatisk strøm, fordi det hele bliver jo kontrolleret af en større serverfarm bag kulisserne," sagde Lasse Carthberg.

Han blev efter sit virtualiseringsoplæg konfronteret med spørgsmål om blandt andet licenser fra de omkring 200 virtualiseringsinteressede. Lasse Carthberg svarede, at Microsoft inden længe kommer med mere virtualiseringsvenlige licensmodeller - ikke mindst inden for desktop virtualisering.

"Der kommer lempelser på blandt andet desktop virtualisering, men Microsoft er en supertanker, og nogle gange kan der gå lidt tid, før vi skifter licensmodel," smilte Lasse Carthberg.

Opbakning fra CSC

Microsoft-manden mødte overraskende opbakning hos it-leverandøren CSC med hensyn til de grønne besparelser - eller mangel på samme - inden for desktop virtualisering.

"Hvis man beholder sine strømslugende skærme og kører desktop-serverne ude bagved, så har man det værste fra to verdener," forklarede den britiske solution director Stephen Jeffers fra CSC, der sælger virtuelle desktop-løsninger baseret på Citrix' XenDesktop.

Han fremviste på konferencen flere eksempler på, hvordan CSC havde brændt nallerne i implementeringsforsøg af virtuelle desktoppe og ikke mindst, hvad selskabet havde lært af sine flere års erfaring med levering af virtuelle klienter.

Ulemperne ved desktop virtualisering

Stephen Jeffers fastslog under overskriften "Don't virtualize a mess", at it-afdelingen bør få styr på sin infrastruktur, inden den kaster sig ud i et desktop virtualiseringsprojekt.

Pas på firewall'en

Derudover pegede han på, at it-folkene i en virtualiseret virksomhed skal have styr på sine netværksforbindelser, server-I/O og firewalls.

"Firewalls er bygget til at stoppe udefrakommende ting. Og selv en lille og på overfladen ubetydelig ændring i en virksomheds firewall-opsætning kan få kæmpe konsekvenser for leveringen af de virtuelle desktoppe," forklarede Stephen Jeffers.

Gevinster ved desktop virtualisering

Han fortalte dog efterfølgende som sælger af desktop-løsninger, at der er massive gevinster at hente ved desktop virtualisering.

"Hvis man gør det rigtigt, er der 20 til 40 procent besparelser at hente. Nogle leverandører siger 70 procent, men det skal man ikke stole på," lød det fra Stephen Jeffers.

CSC-chefen forklarede, at besparelserne hovedsageligt kan høstes på færre mandskabsressourcer til driften i it-afdelingen, fordi it-folkene kan installere og vedligeholde alt centralt.

Samtidig hævdede han med udgangspunkt i en case fra en unavngiven britisk myndighed, at strømforbruget også kan sænkes betydeligt, hvis kunden skifter sine strømtunge skærme ud med energieffektive terminaler, og man på den måde kunne spare penge, samtidig med at det blev sikret en mobil arbejdsplads.

Stephen Jeffers forklarede, at serverne optimalt skulle køre med solid state drive og lav clockfrekvens for at spare på energien.

Derudover fortalte briten, at der for slutbrugerne også var en masse fordele ved centraliseringen af computerressourcerne.

Disse fordele tæller blandt andet hurtigere log-on, konstant opdaterede applikationer, terminal-frihed og en desktop, der mindede 100 procent om deres egen tidligere, tunge klient, hvor der var en lokalt placeret computer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere