Computerworld News Service: LG Electronics, Research in Motion (RIM), Samsung Electronics og Sharp vil alle til at lave mobiltelefoner, der understøtter en specifikation til software-widgets.
Telefoner, der kører disse widgets - der er små, web-baserede applikationer, der giver brugeren adgang til informationstjenester såsom vejrudsigt, sportsresultater, trafikmeldinger eller oversættelser - kommer på markedet i første kvartal 2010, oplyser branche foreningen Joint Innovation Lab (JIL). Teleselskaberne Vodafone, China Mobile, Softbank og Verizon Wireless er alle medlemmer af Joint Innovation Lab.
Det er første gang, større mobilproducenter har forpligtet sig til global vedtagelse af JIL's widget-standard på tværs af mobilenheder, oplyser JIL. Dette skridt kan komme til at betyde, at forbrugerne vil få flere widgets at vælge imellem, da platforme har det med at blive mere populære, i takt med at antallet af brugere stiger.
Vodafones Samsung 360 H1 og 360 M1 bliver de første telefoner i Europa med widgets bygget på JIL's specifikationer, oplyste det britiske teleselskab i september. H1 kommer på markedet i Storbritannien 30. oktober, oplyser en talsmand for Vodafone.
Vodafone har ligesom mange andre teleselskaber og producenter af mobiltelefoner oprettet en konkurrence for at lokke udviklere til. Vinderne i otte lande modtager hver 186.000 kroner (25.000 EUR).
SDK'en er stadig i beta og kan downloades af registrerede brugere fra JIL's website til udviklere.
Udviklernes widgets vil ifølge en pressemeddelelse blive distribueret via teleselskabernes online-applikations-butikker.
Widgets er blevet en væsentlig del af den mobile internet-oplevelse, påpeger Jonathan Arber, der er senioranalytiker hos IDC. Selvom det er godt, at teleselskaberne har set potentialet i widgets, så er der risiko for fragmentering, idet både teleselskaber og mobilproducenter sender deres egne SDK'er på gaden, mener han.
De to lejre skulle ifølge Arber i stedet arbejde hårdere for at finde frem til en branchestandard, der kunne gøre livet lettere for udviklerne.
Oversat af Thomas Bøndergaard