Artikel top billede

Software skaber tusinder af danske arbejdspladser

Danmark kan se frem til 10.000 nye it-arbejdspladser de kommende år. Se her, hvor de skal komme fra.

Op til 400 nye it-virksomheder vil skyde frem i løbet af de næste fire år. De fleste af disse virksomheder vil være mindre virksomheder med stærk lokal forankring.

Det betyder 10.000 nye arbejdspladser til Danmark.

Sådan lyder en af konklusionerne i en undersøgelse, som verdens største software-virksomhed, Microsoft, har ladet et af verdens største analysehuse, IDC, udarbejde.

På verdensplan arbejder 35,8 millioner mennesker i dag i it-branchen, og det antal vil frem til 2013 stige med 5,8 millioner. Mange af dem vil komme til at arbejde med internetbaserede softwareydelser, cloud computing, som Microsoft ser som den helt store tendens i de kommende år.

I Microsoft-terminologi hedder det Software plus Services. IDC forventer, at det marked vil nå en omsætning i Danmark på cirka 11 milliarder kroner over de næste fire år.

Investeringer vokser

At software skaber arbejdspladser er Microsoft ikke i tvivl om. Investeringer i software udgør i øjeblikket 21 procent af de samlede danske it-investeringer.

Ikke mindre end 67 procent af de danske it-arbejdspladser er forbundet med udvikling, distribution eller servicering af software.

De samlede it-investeringer i Danmark i 2009 er 59 milliarder kroner.

IDC forudser, at det tal stiger til 67 milliarder kroner i 2013. Microsoft investerer selv globalt 9,5 milliarder dollars om året i innovation og udvikling af nye produkter og services.

Microsofts store betydning

Microsoft har ifølge IDC-undersøgelsen enorm betydning for mange landes økonomier, vækst og arbejdsmarked,

I Danmark arbejder 151.000 mennesker i it-sektoren. 56.000, eller 37 procent af dem, arbejder i det, som Microsoft definerer som sit økosystem.

Økosystemet består af virksomheder, som enten sælger, servicerer eller distribuerer Microsofts produkter. Det betyder, at hver gang Microsoft omsætter for én krone, omsætter Microsofts danske partnervirksomheder for ni kroner.

Derved tegner Microsofts danske produkter og aktiviteter sig for 41 procent eller 25 milliarder kroner af de danske it-relaterede skatteindtægter.

Undersøgelsen er gennemført i år i 52 lande. I Danmark medvirker lidt over 1.000 respondenter, som er demografisk korrigeret i forhold til Danmarks Statistik.

I den danske del af undersøgelsen, konkluderes det, at it-branchen i Danmark vil vokse med gennemsnitligt 2,3 procent om året, mens det danske bruttonationalprodukt (BNP) ikke vil vokse i perioden 2008-2013.

Det skyldes ifølge IDC, at det generelle fald i BNP først forventes at udligne sig i 2009. IDC vurderer, at investeringerne i software vil vokse hurtigere end i resten af it-branchen - 4,8 procent årligt de næste fire år, mens it-branchen generelt vokser med 3,3 procent.

ITEK: Vi er skeptiske

De fine forudsigelser for den danske it-branche glæder direktøren for ITEK, Tom Togsverd.

Han tvivler imidlertid på, at udviklingen i både antallet af arbejdspladser og nye virksomheder vil være så markant, som IDC og Microsoft forudsiger.

"Det er svært at spå om fremtiden, især i øjeblikket. Jeg hører fra alle, at bunden er nået, og at vi stille og roligt begynder at kravle op i takt med at det øvrige erhvervsliv retter sig," siger han og fortsætter:

"Jeg troede, at det øvrige erhvervsliv virkelig ville begynde at investere i automatisering og it-understøttelse af deres forretning, produkter og processer. Men jeg fornemmer, at de ikke så hooked på det. Man kan være bekymret for, om de misser en innovationsmulighed, som de burde tage fat i lige her og nu," siger han.

Pengekassen er lukket

ITEK-direktøren håber på flere nye it-virksomheder, men peger på et larmende problem: Pengekasserne er lukket.

"De etablerede virksomheder ser sig om efter andre finansieringskilder. Selv A.P. Møller - Mærsk laver virksomhedsobligationer i stedet for at gå i banken. Det er sværere end nogensinde at være iværksætter. Det er et emne, vi behandler på ITEK's bestyrelsesmøde i morgen," fortæller Tom Togsverd.

ITEK argumenterer for, at virksomhederne skal investere i ny teknologi nu. Helt konkret kæmper ITEK sammen med sin moderorganisation, DI, for, at Vækstfonden får flere penge.

Vækstfonden skal have bedre muligheder for at hjælpe i form af garantikapital, men også til investering. Vækstfonden har været døråbner for at tiltrække andre virksomheder til investeringer, mener Tom Togsverd.

"Og så skal nogle af de penge, de har ude i regionernes vækstfora, bruges til iværksætteri. Vi vil gerne have sat 300 millioner kroner af til iværksætterfinansiering. Det er et spørgsmål om at målrette puljerne."

Arbejdspladser, ja, men hvor?

Tom Togsverd ser en anden tendens, der i forhold til it-beskæftigelsen i Danmark, trækker i en forkert retning, og det er offshoring.

Det kan godt være, at virksomhederne efterhånden begynder at kunne få top- og bundlinie godt op, men hvor kommer arbejdspladserne til at ligge, spørger han.

"Jeg vil nok være lidt forbeholden overfor, om vi kan skabe 10.000 flere arbejdspladser i Danmark på de kommende tre-fire år. I bakspejlet ser vi, at vi har tabt arbejdspladser de seneste år. Og selvom omsætningen stiger, er jeg tvivlende overfor, hvor meget dansk beskæftigelse, det egentlig kaster af sig."

Udviklingsarbejdspladser vil Danmark formentlig beholde en hel del af, men mange programmeringsopgaver vil forsvinde til udlandet, siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere