Artikel top billede

"Ledelsen erkender i dag, at emner som collaboration-tools, ERP- og intranet-løsninger bliver vigtigere og vigtigere, og derfor tilbringer de it-ansvarlige mere og mere tid på de bonede gulve," siger it-direktør Torben Bonde. Foto: Vestas

Vestas: Ledelsen har fået øjnene op for it

Hos vindmølleproducenten Vestas holder it-direktøren ugentlige møder med finansdirektøren og ser resultater og omkostninger som en dualisme i hverdagen.

Hos vindmølleproducenten Vestas går en tredjedel af it-budgettet til innovative projektforslag, og hver uge holder it-direktøren møde med økonomidirektøren, der også sidder i direktionen.

Det fortæller Torben Bonde, it-direktør hos Vestas, der har i alt 21.000 ansatte verden over.

Torben Bonde er en af de 2.500 it-direktører, der er blevet interviewet til en verdensomspændende undersøgelse af hverdagen for CIO'er (Chief Information Officers).

"Der er ikke noget i undersøgelsen, som overrasker mig i særlig grad. Ting som centralisering, standardisering og barbering af omkostninger arbejder jeg selv med, og hvad de ting angår, ligger vi i Vestas meget på linje med it-direktører over hele verden," siger Torben Bonde.

Få ideen og før den ud i livet

Undersøgelsens nøglekonklusioner er, at dagens it-direktør eller CIO skal optræde mere forretningsmæssigt.

Han har både ansvar for at lancere ideer baseret på tekniske kompetencer og også ansvaret for, at ideerne efterfølgende bliver realiserede og skaber mere værdi for virksomheden.

Samtidig skal den moderne CIO være i stand til at skære i omkostningerne og være parat til at påtage sig et bredere forretningsmæssigt ansvar, der omfatter mere end bare it-funktionerne.

Torben Bonde kan kende de fleste af emnerne i undersøgelsen fra sin egen hverdag.

"For mig er hverdagen en dualisme mellem at skabe de overordnede forretningsresultater samtidig med, at it-forretningen skal køres cost effektivt. It er også blevet en mere kritisk del af selve forretningen. Dermed har ledelsen fået øjnene op for, at it er en vigtig del af at nå deres planer og milepæle. It er i dag ikke bare noget nede i kælderen, som ledelsen ikke forstår," siger Torben Bonde og fortsætter:

"Ledelsen erkender i dag, at emner som collaboration-tools, ERP- og intranet-løsninger bliver vigtigere og vigtigere, og derfor tilbringer de it-ansvarlige mere og mere tid på de bonede gulve."

Ændringer sker hurtigere

Torben Bonde er ikke selv medlem af direktionen, men er koblet ret direkte til Vestas finansdirektør Henrik Nørremark, som han holder ugentlige møder med.

Undersøgelsens budskaber om, hvor stor en rolle parametre som god performance og innovation spiller, hænger ifølge Bonde sammen med, at "change hastigheden" er øget - altså at ændringerne kommer stadig hurtigere.

"Nye organisationsmodeller kræver, at vi skal arbejde på andre måder, og så kan it ikke bare blive stående på samme sted," lyder det fra Vestas-CIO'en.

Han skelner i forretningen Vestas mellem to niveauer. Først den daglige drift, altså at tingene spiller hver eneste dag i hele virksomheden. Dernæst evnen til at fange ændringer. At transformere behov fra forretningen ind i it-løsningerne og styre dem over driften.

En tredjedel til ændringer

På Vestas er en tredjedel af it-budgettet lagt an til rene ændringer - det vil sige projektforslag vedrørende ERP, intranet eller måske scannere - det som Torben Bonde kalder ændringer eller innovation.

"Resten af budgettet, de to tredjedele, går til at holde det i luften, vi har og støtte brugerne så godt som muligt," siger han.

At tre ud af fire af de adspurgte 2.500 CIO'er har gang i en eller form for virtualisering kommer heller ikke bag på Torben Bonde:

"Jeg kender ikke definitionen på undersøgelsens virtualiseringsprojekter, men hvis det er virtuelle serverstrukturer á la VMwares, så er det noget, vi har arbejdet med i mange år. En ret stor del af vores infrastruktur er allerede bygget op virtuelt og består altså ikke af fysiske servere. Idéen med det er dels at spare kapacitet, dels at reducere strømforbruget," lyder det.

Danske virksomheder er langt fra blandt verdens største og derfor skal undersøgelsens konklusioner nok tages med et gran salt set i forhold til de hjemlige tilstande.

Nøgletal fra undersøgelsen:
* 83 procent af de 2.500 adspurgte CIO'er peger på business intelligence og analytics som redskaber til at øge virksomhedens effektivitet.

* 71 procent planlægger yderligere investeringer i 'risk management' og 'compliance'.

* 76 procent er i gang med eller planlægger virtualiseringsprojekter.

* 76 procent forudser, at de i løbet af de kommende fem år vil have en stærkt centraliseret infrastruktur og godt halvdelen af de 73 procent forventer at implementere helt standardiserede 'low-cost'- forretningsprocesser.

* 55 procent af CIO'ens tid går i dag til aktiviteter, der har med innovation at gøre, hvorimod de traditionelle it-opgaver som infrastruktur og 'operations management' kun står for 45 procent af CIO'ens tidsforbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere