Når man køber en Apple iPhone, bliver man samtidig syltet ind i regler og tredjeparts-aftaler, der for eksempel gør det ulovligt at installere applikationer på sin iPhone, som ikke er blåstemplede af Apple.
Mange brugere vælger alligevel at foretage en oplåsning af telefonen på engelsk kendt som 'jailbreaking'. På den måde bliver det muligt selv at modificere telefonens software og eksempelvis at installere et væld af tredjeparts-applikationer.
Ifølge Apple er det et forfærdeligt skråplan, der truer med at skabe kaos i landets mange mobilnetværk. Apple har offentliggjort et længere skriv, som, mener producenten, retfærdiggør modstanden mod de uautoriserede oplåsninger. Pdf-dokumentet, som Wired linker til, kan ses her.
En trussel mod nationen
Jailbreaking gør det ifølge Apple muligt for hackere at pille ved iPhones BBP-software (BaseBand Processor), der er med til at etablere kontakten mellem telefonen og sendemasterne.
Ved at rode med BBP er det - igen ifølge Apple - muligt for en hacker at lave kommandoer, som kan føre til eksempelvis et 'denial of service attack', som kan få softwaren i en sendemast til 'gå ned'.
Skal Apples påstand tages for pålydende er det nemt at forstå, hvorfor Apple afviste den officielle Google Voice App beregnet til iPhone. Som Wired sarkastisk skriver:
"Vi troede, at afvisningen hang sammen med, at Google Voice er en trussel mod teleudbyderen AT&T's eksklusive aftale med Apple. Nu forstår vi, at applikationen er en trussel mod den nationale sikkerhed."
Mere end 30 millioner iPhones er solgt, siden Apple lancerede den avancerede mobiltelefon i 2007, så der står meget på spil for den amerikanske it-producent.
Mindst en million
Ifølge organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF) er der mindst en million ulovligt oplåste iPhones i omløb og ingen kendte eksempler på, at de har forårsaget ravage i mobilnetværk.
"Påstanden er latterlig," siger EFF's advokat, Fred von Lohmann, til Wired. Holdt Apples påstand vand, ville open source-telefonen Android fra Google, der kører på T-Mobiles netværk, også være en samfundstrussel.
Den slags teoretiske trusler, mener Lohmann skaber masser af FUD (Fear, Uncertainty and Doubt), men har ikke meget med sandheden at gøre.