Artikel top billede

Intel-konkurrenter går sammen om nye mobilchip

En række chipproducenter heriblandt IBM offentliggør et partnerskab om at udvikle strømbesparende chip til mobile enheder, som kan tage konkurrencen op mod Intel.

Computerworld News Service: IBM allierer sig med virksomheder som Samsung og GlobalFoundries, som laver chip for Advanced Micro Devices, i udviklingen af mindre chip til enheder såsom smartphones og netbooks.

IBM ønsker at gøre det muligt for sine kunder at designe mere strømeffektive chip, idet internetadgang og andre anvendelsesmuligheder bliver mere og mere udbredte på mobile enheder.

Det nedsætter generelt strømforbruget og øger ydelsen at skrumpe chipstørrelsen. Virksomhederne indgår dette partnerskab om udviklingen af chip ved brug af en avanceret fremstillingsmetode, som kan halvere størrelsen på chip, siger Jeff Couture, som er talsmand for IBM.

Chippene vil blive fremstillet ved 28-nanometerprocessen, hvilket er en forbedring fra 45-nanometerprocessen, som på nuværende tidspunkt er den mest udbredte. 28-nanometerprocessen vil give en ydelsesforbedring på 40 procent eller en nedsættelse i strømforbrug på 20 procent.

Prøveeksemplarer af de ny chip vil blive tilgængelige i andet halvår af 2010, men Couture kunne ikke give en dato for, hvornår masseproduktionen vil gå i gang.

IBM forventer at gå over til 32-nanometerprocessen senere i år og kan begynde at masseproducere ved 28-nanometerprocessen på et tidspunkt næste år. Andre partnere i alliancen inkluderer Chartered Semiconductor Manufacturing, Infinion Technologies og STMicroelectronics.

Det kan lykkes IBM og selskabets partnere at få et tidligt fremstillings-forspring over Intel, som forventes at gå over til 32-nanometer senere i år med produktionen af sin "Moorestown"-mobilchip. Intel kan dog hurtigt vise sig at indhente dette forspring, når virksomheden i 2011 går over til 22-nanometer-fremstillingsprocessen.

I løbet af de sidste par fremstillingscyklusser har chipfabrikkerne forbedret fremstillingsprocessen i mindre og mindre skridt for at opnå hurtigere chipforbedringer, påpeger Nathan Brookwood, som er ledende analytiker hos Insight 64.

Nye tidsfordele i kampen

Med denne offentliggørelse meddeler IBM, at virksomheden ønsker at træde ind i denne hurtigere opgraderingscyklus for at give sine kunder flere chipopgraderinger, fortæller Brookwood.

"Denne tilgang med en halveret cyklus bringer nye fordele med sig hvert år i stedet for hvert andet år. Det er ligesom Moores Lov anvendt i mindre trin," udtaler han. Ifølge Moores Lov vil antallet af transistorer på en chip samt chippens beregningskapacitet fordobles hver 18. måned.

Dette er til forskel fra Intels tilgang, som forsøger at drive sine arkitektoniske forbedringer ved at skrumpe sine chip hvert andet år, siger Brookwood. Arkitekturforbedringerne hjælper virksomheden til at drive markedet fremad.

Arm er en betydningsfuld kunde, der kan høste fordelene ved IBM's ny tilgang. Arm designer 28-nanometerchip til mobilbrug og licenserer sine design til chipproducenter, som har sat Arms chip i hundredtusinder af mobile enheder heriblandt Apples iPhone.

Arm arbejder på mange Cortex-chipdesign, som kan få visse fordele i forhold til strømforbrug og ydelse på grund af fremstillingsforbedringen, oplyser Brookwood. IBM forsøger at gøre det lettere for kunder som Arm at migrere 32-nanometerdesigns til 28-nanometerfremstillingsprocessen.

Arm offentliggjorde i februar sin første 32-nanometerprocessor, som ifølge virksomheden vil forbedre batterilevetiden og funktionalitet i fremtidige smartphones. Produkter baseret på denne chip vil komme på markedet sidst i 2010.

En chef hos Arm udtalte på tidspunktet for offentliggørelsen, at virksomheden ønsker at vise, at den har adgang til lignende teknologi, som Intel har i fremstillingen af sine mikroprocessorer.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere