Artikel top billede

(Foto: David Guldager)

Guldager: 2025 bliver agenternes år - bryd ud og lad agenten gøre arbejdet for dig

Klumme: Snart kommer der til at være en agent på hvert virtuelle gadehjørne du måtte kigge efter. Agenter, der er knap så inkognito, men mere noget som hjælper dig til at få udført dit arbejde. Kunstig intelligens tager næste år sit næste store hop, er min forventning.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Det med at forudsige fremtiden er en tilpas umulig størrelse. Ingen ved rigtig hvad morgendagen kan bringe.

Men det afholder os ikke fra at gøre det igen og igen. Og hvad angår 2025 vover jeg nu pelsen og slår fast, at det bliver AI-agenternes år.

Det er ikke en særlig vild eller vovet påstand, hvis man blot følger lidt med i udviklingen.

Enhver af de store sprogmodeller har mere eller mindre annonceret, at de er på vej eller er kommet med en form for agent.

Og når Google decideret slår fast, at den ’agentiske æra’ (red. ’Agentic Era’) nu er kommet, så tør jeg godt lægge hovedet på blokken, og blinke indforstået til tidsbødlen. I got this.

Hvad er en AI agent?

Men lige for at hoppe tilbage et enkelt skridt, så lad os tage AI-agenten først. Hvad er en AI agent?

Eftersom flere agent-distributører og -leverandører har forskellige fortolkninger af hvad en AI-agent egentlig er, kunne det være oplagt at slå fast, hvad denne klummeskribent mener med en agent.

Helt enkelt er agenten det næste led i kunstig intelligens som assistent - og noget mennesket alle dage har efterstræbt. En assistent, der kan gøre vores arbejde.

Alene ordet ’robot’ stammer det slaviske ord, der hentyder til slave, og det er vel også tæt på det, som vi nu har opfundet_ En arbejdsslave, som vi kan sætte til alt, og som på sigt meget gerne skal gøre vores arbejde for os.

En agent skal kunne sættes op til at udføre et stykke arbejde eller konkret opgave uden at mennesket som udgangspunkt behøver at træde ind imellem.

Den kan fuldføre opgaven fra A til B, så længe den har fået nok af informationer.

Det mest gængse eksempel på sådan en agent er feriebookeren. Du giver AI besked på budget, antal rejsende, måske også en destination og et tidsinterval.

Derefter tager maskinen over og booker rejse, køber fly, hotel og så videre.

Det kan også være det eksempel, som Google netop har præsenteret med selskabets nye storlancering i december.

Her blev Googles agent, der indtil går under navnet Project Mariner (spørg mig ikke om Google navne…), sat til at gennemgå en opskrift og så selv finde ingredienserne på nettet.

Den fløj straks på en britisk pendant til Bilka for at finde varerne. De ingredienser, som den ikke kunne finde, fandt den oplagte alternativer til for så til sidst at købe det hele.

Arbejdslivets fuldtidsassistent

En oplagt tanke er, at den derved også vil kunne klare lignende opgaver i mere erhvervsmæssige sammenhæng: Udfylde rapporter ud fra et datapunkt, købe og sælge produkter og meget mere.

Det er blot at sætte agenten i gang med en prompt, og så kan den klare resten.

Project Mariner er endnu ikke ude til offentligheden. Ifølge kilder skulle den komme i begyndelsen af næste år og give os helt nye muligheder at arbejde med AI.

På samme manér – dog endnu ikke helt så avanceret - er der sprogmodellen Claudes første bud.

Funktionen hedder ’Computer Use’, hvor man kan sætte computeren til at bruge browser-vinduet til at udføre visse opgaver.

Et mere udførligt og fornuftigt bud, som jeg har set, var, at man kørte en video fra en byggeplads og derefter bad den om at udpege steder, hvor man skulle være opmærksom på eventuelle farer på byggepladsen.

Her analyserede den videoen og satte efterfølgende en masse punkter op i et Excel-ark.

Igen en simpel tanke, der konkret vel har barberet en flere timers opgave ned til udførelse på få minutter. Og der kommer nok af best practices-eksempler ud inden for de næste par måneder, som gør vi andre kan lære og blive inspireret.

Så længe tjenesterne er tilgængelige og gør nogenlunde dét, som vi håber på, har vi pludselig fået de muligheder, som vi var blevet lovet ved første AI-lancering.

Et hav af bud på agenter

Agenterne kommer i alverdens former. De nævnte fra før er blandt andet Google og Anthropic, der allerede har kastet sig over det.

Det samme kommer OpenAI og selvfølgelig Microsoft også til.

Hos OpenAI går agent-funktionen under navnet Explorer. Den skulle blive lanceret i denne måned og vil givetvus kunne nogle af de samme ting som de førnævnte konkurrenter.

Det gode ved at koble en stor sprogmodel til funktioner og programmer, er, at man udvider funktionerne og derved også kreativiteten. Som med alle andre AI-værktøjer handler det i grund og bund om, hvordan DU bruger det.

Du kan det meste – selv om vi langt fra er i mål. Men hvis du skal have ægte magi til at ske, skal man ofte se det ud fra ens egen næsetip, og finde de oplagte opgaver og brugsscenarier.

Så hvad venter du på – bryd ud og lad agenten gøre arbejdet for dig. Uanset hvad, kunne det være en god idé at gøre i 2025.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering