Artikel top billede

Danske topchefer: Snart letter de mørke skyer

Hvornår stopper den økonomiske krise? En stribe topchefer fra Danmarks største it-virksomheder kigger i krystalkuglen.

Krise.

Vi har hørt ordet et utal af gange de sidste måneder. Men hvornår slipper vi egentlig for at høre ordet?

Og vigtigere, hvornår retter økonomien sig op, så de mange fyrede folk kan komme i arbejde igen og hjulene kan rulle fremad i samfundet?

Nationalbankdirektør Nils Bernstein har kaldt krisen den værste siden Anden Verdenskrig. Han regner først med nogenlunde sikker vækst i 2010.

Men ikke alle topchefer i Danmarks største it-virksomheder er enige i den pessimistiske betragtning.

Microsofts administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth, peger på den selvforstærkende psykologi i både op og nedgangstider.

"I nedgangstider som nu har folk en tendens til at tro, at tingene vil fortsætte dybt ned i det sorteste hul", siger han.

"Jeg tror dog ikke, at krisen vil blive så dyb som mange forudser. Men det kræver, at vi kan få vendt stemningen og gentableret troen på initiativ og mulighederne i morgendagen. Det er i høj grad op til os selv. Der kommer ikke nogen imaginær kraft og hjælper her," siger Jørgen Bardenfleth.

Forbrugerne snart ovenpå

Administrerende direktør Keld Jersild Olsen fra Hewlett-Packard hører også til den optimistiske fløj.

Han regner med en normalisering fra forbrugernes side meget snart.

"Jeg tror, at vi vil se et stigende forbrug af it fra forbrugerne allerede før sommer og en normalisering i løbet af efteråret. Virksomhederne vil være langsommere til komme tilbage, da de er eksponeret for udlandet, men det er min vurdering, at den dybe krise er væk ved udgangen af 2009," siger direktøren.

It-branchen bliver næppe så hårdt ramt

Hos TDC fokuserer man også på sondringen mellem private kunder og erhvervskunder.

Her forventer topledelsen en stigende påvirkning fra krisen på selskabets regnskab for andet og tredje kvartal - især rettet mod erhvervsforretningen.

Pessimissen er lidt mere fremherskende hos TDC end hos Hewlett-Packard, når det handler om tidshorisonten for krisens udløbsdato.

"I første omgang handler det om at navigere sikkert gennem et svært 2009 og samtidigt forholde sig til det desværre ikke urealistiske scenario, at 2010 ikke bliver meget lettere," siger administrerende direktør i TDC, Henrik Poulsen.

It-branchen rammes knap så hårdt

Midt i krisetiderne peger flere af topcheferne dog på, at it-branchen ikke bliver så hårdt ramt som andre brancher.

Sådan lyder vurderingen også fra formanden for IT-Branchen, Lars Monrad-Gylling.

"It-branchen er meget bredt funderet og spænder fra virksomheder, der leverer infrastrukturydelser på flerårige kontrakter - hvilket ikke rammes særlig hårdt af konjukturændringer - til firmaer, der leverer udstyr og projekter med kort varsel - og disse rammes langt hårdere," siger han.

"Alt i alt er der dog forudsigelser fra analytikere, der indikerer, at it-branchen totalt set kommer et par procent bedre ud end den generelle samfundsudvikling," siger han.

"Og hvis jeg helt personligt skal gætte, hvornår krisen er ovre, så er jeg nok på holdet, der er lidt pessimistisk og på linie med vores nationalbankdirektør," siger Lars Monrad-Gylling.

Fælles for topcheferne er, at de understreger, at krisen er svær at forudsige noget sikkert om. Det skyldes ikke mindst, at psykologien hos forbrugerne og forhold i udlandet spiller en stor rolle.

Hvornår stopper krisen?

Læs hele svaret fra hver af topcheferne herunder.


Henrik Poulsen administrerende direktør i TDC:
"2010 bliver nok ikke lettere."


Lars Monrad-Gylling administrerende direktør i KMD:
"Jeg er på holdet af de pessimistiske."


Jørgen Bardenfleth administrerende direktør, Microsoft:
"Ikke på linje med hr. Bernstein."


Keld Jersild Olsen administrerende direktør, Hewlett-Packard:
"Dyb krise væk ved udgangen af 2009."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere