Artikel top billede

Sådan blev Margrethe Vestager ’Silicon Valleys største fjende’

Ny portrætbog om Margrethe Vestager fortæller historien om hendes tid som EU-kommissær, hvor især opgørene med tech-giganterne har skabt store overskrifter.

”Der er én overordnet retning, der har styret mit arbejde som kommissær: at big tech skal kende sin plads.”

Sådan siger den snart forhenværende EU-kommissær Margrethe Vestager i den nye portrætbog ”Vestagers verden”, som er skrevet af historiker og forfatter Morten Møller.

Han har fulgt den tidligere radikale leder i tykt og tyndt det sidste år af hendes job som konkurrencekommissær og ledende næstformand for EU-kommissionen og har interviewet hende et stort antal gange til bogen.

I sin rolle som konkurrencekommissær har Margrethe Vestager især trukket store internationale overskrifter på grund af sine opgør med tech-giganter som Amazon, Apple, Google og X og har utvivlsomt været en af de mest indflydelsesrige danskere de seneste 10 år.

Hun har på Europas vegne insisteret på fair konkurrence, regulering, personbeskyttelse – og at også de store virksomheder skal betale deres skat.

Det har givet overskrifter om, at hun var Silicon Valleys største fjende – og at hun skræmte tech-giganterne.

I bogen fortæller Margrethe Vestager indgående om en række af de opgør, som er endt i retssager, der har tvunget eksempelvis Amazon og Google til at betale milliarder af kroner.

Her løfter hun også sløret for, hvorfor det har været – og stadig er – vigtigt for hende at holde de store platforme i strammere tøjler.

Margrethe Vestagers udgangspunkt er således, at markedet skal fungere på en måde, som er mest gavnligt for borgerne.

Forfatteren Morten Møller undlader i bogen ikke at stille en række af de kritiske spørgsmål, som den danske EU-kommissær også er blevet ramt af – og der bliver afsat god tid og plads til at folde Vestagers politiske mærkesager og holdninger ud.

Men Vestagers verden er også en bog, hvor man som læser kommer med til møder hos Vestagers stab - som hun udfordrer til at lære mindst 25 danske ord i sit sidste år som kommissær – og med topdirektører og præsidenter, ligesom hun fortæller om sit konstante strikkearbejde, privatlivet med baser både i Bruxelles og København, opslag til sociale medier, løbeture og tunge emner som digitalisering, klimaforandringer, krig og kriser.

Margrethe Vestager insisterer i den nye portrætbog på en optimistisk tilgang til verden – og hun tror på, at hun i sit virke har fået skabt en gensidig vilje til politisk regulering på både skat, konkurrence, digitalisering og kunstig intelligens mellem EU og USA.

Samtidig er hun ikke blind for, at arbejdet på ingen måde er overstået, og hun giver udtryk for bekymringer omkring beskyttelsen af børn på internettet.

Selv håber hun, at hun har bidraget til at sætte ting i gang, som bringer EU i den rigtige retning.

Margrethe Vestager tiltræder til januar som bestyrelsesformand for DTU.

Titel: Vestagers verden.

Forfattere: Morten Møller og Margrethe Vestager.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering