Onsdag kan de danske it-virksomheder vågne op til en virkelighed, hvor Donald Trump igen er blevet valgt som amerikansk præsident.
En virkelighed, der ifølge Nikolaj Juncher Wædegaard, vicedirektør i Dansk Erhverv, vil være præget af uforudsigelighed og stor risiko for det danske erhvervsliv.
“En sejr til Kamala Harris vil indebære langt større forudsigelighed, men fra Trump har vi derimod hørt en masse beskyldninger mod europæiske regeringer, og vi har fået nogle meget bombastiske meldinger om tariffer på både kinesiske og europæiske varer,” siger han.
Under Donald Trumps første præsidentperiode var Nikolaj Juncher Wædegaard souschef for den danske tech-ambassade i Silicon Valley. Men på trods af den personlige erfaring er det svært at forudsige, hvordan Trumps vil ramme Europa.
“Ja, vi har prøvet en Præsident Trump før, men det er alligevel meget svært at sige, hvor det vil ende,” siger han.
Handelskrig kan ramme it-branche
En potentiel handelskrig ikke blot er noget, der vil ramme den tyske bilindustri, den franske vinproduktion eller den danske medicinalindustri.
Det vil ifølge Nikolaj Juncher Wædegaard også kunne få konsekvenser for den danske it-branche, der især vil kunne blive ramt af EU’s svar på amerikanske tariffer og handelshindringer.
“Et sted, hvor EU vil kunne ramme USA hårdt, er tech-området, hvor amerikanerne dominerer det europæiske marked. I sådan et scenarie vil det eksempelvis kunne betyde, at det bliver dyrere eller sværere at indkøbe cloud- og AI-ydelser fra amerikanske virksomheder, men det vil selvsagt også ramme Europa ikke at have adgang til verdensførende amerikansk teknologi,” siger han og spørger retorisk:
“Så mon det når dertil?"
Nikolaj Juncher Wædegaard samtidig, at der i dag er et transatlantisk samarbejde om handel og områder som cybersikkerhed og kunstig intelligens i det såkaldte Trade and Technology Council.
Men i EU-systemer er der en bekymring for, at samarbejdet enten sygner hen eller helt bliver suspenderet under en ny Trump-administration.
“Det kan betyde, at man i Europa og USA ikke længere vil tænke i samme retning i arbejdet med en ny lovgivning og indførelse af nye standarder inden for eksempelvis AI og cybersikkerhed,” siger Nikolaj Juncher Wædegaard.
Wild West-tankegang
Til gengæld vurderer han, at Kamala Harris, når det gælder handel, internationalt samarbejde og regulering af tech-industrien, i høj grad vil videreføre den politiske linje, som der er blevet lagt i Joe Bidens periode.
Selvom EU har langt større appetit på at regulere tech-industrien, end præsident Biden og en eventuelt kommende præsident Harris vil have, understreger Nikolaj Juncher Wædegaard, at demokraterne har flyttet sig på spørgsmålet.
“Demokraterne kommer ikke til at regulere tech-industrien ned i knæhøjde, men i modsætning til under Obama-årene, hvor de var meget teknologipositive, er de i dag mere bevidste om, at der skal sættes nogle rammer for tech-giganterne, når det eksempelvis gælder fair konkurrence og privacy,” siger han og uddyber:
“Der ser det helt anderledes ud hos republikanerne, hvor man blandt andet sammen med Elon Musk, holder fast i en Wild West-tilgang med et absolut minimum af regulering.”
Sådan forbereder danske virksomheder sig
Men spørgsmålet er, hvordan de danske virksomheder vil reagere i forsøget på at tilpasse sig den nye virkelighed under Trump.
Nikolaj Juncher Wædegaard påpeger, at netop Trumps uforudsigelighed kan gøre det svært at lægge planer på forhånd.
“Det hele afhænger jo utroligt meget af, hvad han kommer til at sige og gøre undervejs i sin embedsperiode,” siger han.
Han er dog ikke i tvivl om, at virksomheder allerede er i gang med at overveje, hvilke konsekvenser nye tariffer og toldmure kan have for deres forretninger.
“En af de ting, man nok overvejer, er, om man kan undgå at blive ramt ved at åbne kontorer eller bare øge sin tilstedeværelse i USA, men man vil også gøre sig overvejelser om EU’s reaktion og hvilke konsekvenser, det kan have for amerikanske virksomheders investeringer i Europa,” siger han.
Nikolaj Juncher Wædegaard understreger dog, at USA i dag er Danmarks største handelspartner og, at det er hans klare overbevisning, at det vil forsætte med at være tilfældet uanset, hvem der vinder præsidentvalget.