Artikel top billede

Letvægterne fejer de tunge arkitekturer af banen

Tunge komplicerede enterprise-arkitekturer fortrænges af letvægtsarkitekturer fra nettet.

"Browseren er i dag den største platform at udvikle til. Større end Windows, diverse unix og Linux," siger Dion Hinchcliffe.

Han holder keynoten på andendagen af udvikler-konferencen Qcon. Budskabet fra ham er klart: Den weborienterede arkitektur er den mest betydningsfulde i dag, og den vil i stadig større grad påvirke it-arkitekturerne i virksomhederne.

Weborienteret arkitektur trænger ind på EA

Dion Hinchcliffe har arbejdet med komplekse it-systemer i 20 år med fokus på arkitektur og har de seneste 10 år specielt fokuseret på web-applikationer.

"Vi troede i starten af milleniumet, at vi vidste, hvad web var, og hvad web kunne gøre. Men i 2004 så vi, at det kun lige var begyndt. Da begyndte Ajax-teknologierne at rykke," siger Dion Hinchcliffe.

Han spår, at den udvikling vil fortsætte, og webarkitekturen vil påvirke den traditionelle enterprise-arkitektur kraftigt.

"Enterprise arkitekturer er tunge," siger Dion Hinchcliffe og refererer til arkitektur-frameworks som DODAF, TOGAF,ZACHMAN og SOMF.

De tunge arkitekturer trues af de hurtigtrykkende letvægts-webarkitekturer.

REST haler ind på SOAP i virksomhederne

Ifølge Dion Hinchcliffe vil arkitekturerne blive mere simple.

"Ting skal være simple for at blive anvendt," mener Dion Hinchcliffe.

Og den weborienterede arkitektur er simpel. I stedet for komplekse standarder som WS-* er det letvægts-standarder som RSS, JSON,ATOM og REST, som allerede nu gør sig gældende på nettet.

"REST er den grundlæggende netværksprotokol for WOA (WebOrienteret Arkitektur, red.). WOA dukkede op, uden at det var på radaren blandt de store leverandører," siger Dion Hinchcliffe.

Den simple arkitektur er også begyndt at snige sig ind i virksomhedernes it-arkitekturer.

Blandt andet viser en undersøgelse i Information Week fra i år, at hvor 54 procent af virksomheder planlagde at anvende SOAP sidste år, er det faldet til 42 procent i år.

REST-anvendelsen vil stige fra 14 procent til 24 procent i samme tidsrum.

Kan WOA håndtere forretningskritiske systemer?

I slutningen af Dion Hinchcliffes keynote bliver der åbnet for spørgsmål fra salen. Der er et par kritiske spørgsmål til lovprisningen af den simple weborienterede arkitektur.

En tilhører spørger:
"De fleste webbaserede applikationer er ikke forretningskritiske - ja, betegnes stadig som beta. Kan den weborienterede arkitektur håndtere applikationer, hvor en times nedbrud koster millioner af pund?"

Dion Hinchcliffe mener ikke, at de tunge transaktions-intensive forretningssystemer vil blive omlagt til en weborienteret arkitektur. Men for de fleste andre applikationer vil det ske.

Han fremhæver også, at Amazons webservices som ec2 har gode oppetider. Derfor er det ikke helt urealistisk, at flere systemer lægges ud til cloud computing-leverandørerne.

En anden tilhører mener, at det er et spørgsmål om tillid, hvorvidt virksomheder vil lægge deres systemer ud til cloud-leverandører. Især hvis det ender med en lille håndfuld dominerende cloud computing-leverandører.

Der er fare for, at de bliver for magtfulde, og at en virksomhed låses fast til én leverandørs cloud-services.

Dion Hinchcliffe er enig i det synspunkt, og det er noget, man bør tage med i sine betragtninger. Men selve udviklingen er der ikke nogen tvivl om hos Dion Hinchcliffe.

Den weborienterede arkitektur vil gå sin sejrsgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere