Artikel top billede

Det sydafrikanske it-selskab Kakanyo taler med potentiel dansk partner. Foto: Mikael Rieck

It-messe skaber vækst i ulande

ICT-messen i Bella Centeret var ikke kun for danske it-virksomheder. Messen havde besøg af Udenrigsministeriet og Håndværksrådet, der havde taget 14 virksomhedsledere med fra syv udviklingslande.

De danske virksomheder fylder godt i Bella Centeret under ICT-konferencen onsdag og torsdag. Her forsøger det ene firma efter det andet at sælge deres produkter. Men i et hjørne af den store konferencesal er det idealisme og håbet om en bedre verden, der fylder billedet.

"Vi taler ikke om omsætning, men om arbejdspladser," lyder det fra Marie Wibe, projektadministrator i Udenrigsministeriet.

"Det er klart, at danske virksomheder ikke går ind i de forskellige projekter uden at have en profit for øje, men vores mål er at skabe en positiv udvikling i de lande, der er omfattet af vores Business-to-Business program."

Der er stor interesse fra de danske firmaer i at møde de udenlandske it-virksomheder.

De udenlandske virksomheder har da også deres mødeprogrammer booket helt op for de to dage, som konferencen varer. Men nogle af virksomhederne forbliver i Danmark til lørdag.

En af de virksomheder, der har fået chancen for at finde danske partnere, er ghanesiske CERGIS, der laver geografiske informationssystemer, der blandt andet kan bruges af Google.

"Jeg finder det meget værdifuldt at kunne præsentere mit selskab på en sådan messe, hvor vi har mulighed for at etablere kontakt med så mange potentielle partnere," siger Foster Mensah, administrerende direktør for CERGIS.

"Det er en chance for selskaber fra ulande at mødes med firmaer fra den industrialiserede verden. Vi har allerede etableret kontakt med en potentiel partner, som jeg skal ud og besøge i morgen."

400 nye arbejdspladser i ulande

En af de succeshistorier som Udenrigsministeriet fortæller, er om Mindworking Asia, der har haft glæde af B2B-programmet.

"Vi har haft glæde af B2B-programmet, som Udenrigsministeriet kører. De har taget en procentdel af omkostningerne med at have en mand udstationeret i Bangladesh," siger Jakob Ilkjær, administrerende direktør i Mindworking Asia.

Win-win-win situation

"Vi forsætter med at være i Bangladesh og har tænkt os at udvide ikke blot der, men også i et andet udviklingsland. Det er målsætningen, at vi skal have 400 medarbejdere i de to forskellige ulande," siger Jakob Ilkjær.

Mindworking Asia, der er et søsterselskab til Mindworking A/S, tager sig af forretningen i Asien. I Bangladesh har man i øjeblikket 130 ansatte, der laver flash-bannere, xml-tagging og generel grafisk layout.

Der er altså mulighed for en god gensidig kontakt mellem danske og udenlandske it-virksomheder, hvor man kan drage fordel af hinandens kompetencer.

"De vestlige virksomheder kan tilbyde os en masse teknologisk know-how og ledelseskompetencer," siger Foster Mensah.

"Vi kan tilbyde en masse regional og lokal viden samtidig med, at den lokale løn måske ikke er så høj som i Danmark."

Danske virksomheder kan altså med held drage fordel af en lang række faktorer, der findes i u-landene.

"Det har givet os en række fordele, at vi har kunnet etablere os i et land som Bangladesh. Vi kan tilbyde produkter til vores danske kunder, som koster 40 procent af, hvad de selv kan gøre det for," siger Jakob Ilkjær.

"Men samtidig kan vi give alle vores 130 medarbejdere i Bangladesh en lang række fordele som sygesikring, fuld forplejning, gratis transport til og fra arbejde og 15 procent pension. Derudover kan vi give gratis skolegang til deres børn."

I gennemsnit så ansætter Mindworking Asia hver måned 5-10 nye medarbejdere i Bangladesh.

Kom på en speeddate med et u-land

Det har på messen været muligt at komme i kontakt med de forskellige udenlandske it-virksomheder.

Hvis man som dansk virksomhed kunne tænke sig at etablere et samarbejde med virksomhederne i udlandet, så er det også muligt at kontakte Håndværksrådet eller Udenrigsministeriet for yderligere information om deres samarbejdspartnere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere