Artikel top billede

Linux-søgsmål?: Microsoft sagsøger TomTom

Microsoft sagsøger TomTom, der producerer GPS-enheder baseret på Linux. Er det første sag i kommende Linux-retssager?

Microsoft har sagsøgt TomTom for otte patentovertrædelser.

Der er delte meninger om, hvad søgsmålet reelt gælder.
Er der tale om en af de mange patentsager i it-branchen, som ofte slutter med et forlig udenfor retssalen?

Eller har Microsoft nu trukket patentvåbenet mod Linux og med TomTom-søgsmålet affyret det første skud?

Microsoft: Ikke en start på Linux-søgsmål
Blandt de otte patentovertrædelser er der to, der omhandler Microsofts FAT-filsystem.

Patenterne dækker over en måde at bevare kompatibilitet med filnavne, der er begrænset til 11 tegn. Det er et levn fra de gamle DOS-dage, hvor filnavne kunne have otte tegn efterfulgt af et postfix på tre tegn. Som detteer1.fil.

Ifølge Microsoft har firmaet i mere end et år forsøgt at få en aftale på plads med TomTom. Da det ikke lykkedes, følte Microsoft sig nødsaget til at stævne TomTom.

"I usædvanlige tilfælde som denne, når en pragmatisk forretningsaftale ikke kan blive indgået, så har vi ikke andet valg end et søgsmål for at beskytte vores innovation og vores partnere, som licenserer dem," siger Horacio Gutierrez, Microsofts corporate vice president og deputy general counsel for intellectual property ifølge Ted Bishops Microsoft-blog på Techflash.

Ifølge Horacio Gutierrez har Microsoft allerede indgået aftaler med andre GPS-leverandører og TomTom-søgsmålet skal derfor ikke ses som et generelt anslag mod Linux.

"Microsoft respekterer og værdsætter den vigtige rolle som open-source software har i vores industri og vi respekterer og værdsætter den passion og det store bidrag som open-source udviklere bringer til industrien," lyder det fra Gutierrez.

Ifølge Horacio Gutierrez er respekten og værdsættelsen af open source dog ikke i modstrid "med vores respekt for intellektuelle rettigheder."

Der er dog betydelig skepsis på nettet over for Microsofts bevæggrunde.

Skal der skabes usikkerhed om Linux?

Microsoft-udtalelserne lægger dog ikke en dæmper på bekymringen og spekulationerne på nettet om, at søgsmålet er led i en underminering af Linux som platform.

Microsoft har tidligere sagt, at Linux og andre open-source programmer overtræder mere end 200 af Microsofts patenter - uden dog at konkretisere, hvilke patenter der er tale om.

Steve Ballmers trusler om retssager mod Linux er heller ikke glemt.

Microsoft fik tilkendt patenter på FAT-filsystemet i 2006 efter lang tids uro om patenterne.

Eben Moglen, juraprofessor og formand for Software Freedom Law Center, har gennem flere år advaret mod, at Microsoft vil anvende FAT-patenterne mod Linux og at "patenterne er et veritabelt Damokles-sværd over open source-bevægelsen".

TomToms mulige overtrædelser

På TomToms website kan man finde en liste over open source software der indgår i virksomhedens produkter. Her finder man blandt andet tredieparts-værktøjer som er frigivet under open source-licensen GPL.

Der er endnu ikke nogle oplysninger om, hvilken kode der konkret overtræder Microsofts patenter.

Af værktøjer der kan overtræde FAT-patenterne er dosfstools der anvendes til at checke og reparere FAT-filsystemer.

Værktøjet flash_erase kan overtræde Microsoft-patentet om håndtering af filsystemer i flash-memory.
flash_erase er et hjælpeværktøj fra Memory Technology Device (MTD)-subsystemet i Linux.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere