Artikel top billede

Specialister i høj kurs på konsulentmarkedet

Opgaverne er færre, lønningerne lavere og vil man som konsulent undgå arbejdsløshed, er specialisering vejen frem på et presset konsulentmarked.

Lavkonjunkturen stikker sit grimme fjæs frem både her og på den anden side af Øresund, og konsulenterne presses hårdt både på den danske og den svenske side af sundet.

For at komme gennem lavkonjunkturen med skindet på næsen eller måske ligefrem fast arbejde anbefaler eksperterne, at konsulenterne specialiserer sig.

I høj kurs er konsulenter med speciale i systemudvikling, senior projektledere og specialister i mobile tjenester. Derimod ser det sortere ud for 'generalister' og test-konsulenter.

Uklar krystalkugle

Flere af de svenske konsulenthuse som Know IT og HiQ havde et forrygende godt 2008, men nu vover de færreste at se længere end et par måneder frem og frygter både pres på lønningerne og færre opgaver at kæmpe om.

"Udsigten er ikke sort, men uklar. I en højkonjunktur kan det være svært at sige, hvordan virksomheden har det om to-tre måneder. Nu er det maksimalt to måneder frem, man kan se," siger Per Agelli, administrerende direktør, Connecta, til idg.se.

Det indtryk bekræfter andre af topcheferne for de svenske konsulenthuse.

Know IT's Anders Nilsson vover ikke at se længere frem end til første kvartal. HiQ's Lars Stugemo tror, at der venter et strengt første halvår, men at andet halvår "meget ved kan blive bedre." Tietos Hannu ser udsigten for 2009 som "præget af usikkerhed, mens Anders Eriksson, administrerende direktør for Softronics vægrer sig ved overhovedet at komme med en prognose:

"Det kan du glemme alt om. Den, som kommer med en forudsigelse i dag, må være clairvoyant eller uforbederlig optimist. Det er historiske lavkonjunktur-signaler derude."

Prisen skal ned

At 2008 blev afsluttet med et tydeligt pres på priserne, bekræfter samtlige kilder i branchen, som idg.se har talt med. Årets sidste kvartal var slemt, og mange store kunder krævede reducerede omkostninger. Ifølge idg.se skal priserne være blevet trykket med mellem fem og 10 procent.

"Nu virker det som om vi har nået bunden. Man når en grænse, hvor kvaliteten kompromitteres. Og kan vi ikke garantere kvaliteten, bliver der ikke leveret noget," siger Patrik Boman fra Cybercom til idg.se.

Få af konsulenthusene i Sverige rekrutterer for tiden og ofte kun, når andre medarbejdere forlader virksomheden.

Mange siger farvel

Lønningerne er også under pres i takt med den vedholdende lavkonjunktur, og nogen får slet ikke løn længere.

Sigma har fyret en stribe ansatte for at spare 25 millioner kroner, Acando har varslet et farvel til 50 konsulenter, Elan IT har varslet fyring af 20, og Logica har givet knap 200 personer besked om, at de skal forlade virksomheden. Alle fire er enten svenske selskaber eller datterselskab af et internationalt firma.

Mange konsulenthuse hinsidan retter i øjeblikket blikket mod den offentlige sektor, der er knap så følsom over for konjunktursvingninger. Ifølge idg.se holder teleoperatørerne også næsen oven vande, mens det klemmer mere til hos telekommunikationsbranchen og bilindustrien.

Ifølge Lars Stugemo fra HiQ bliver konsulenterne i modgangen "mere hardcore og skyder på alt, der bevæger sig."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere