Indhold
Tordenskyer over processoren i computeren kan være en god ting. Hvis lynene er i nanostørrelse, og de er i stand til at sætte luften i bevægelse, kan det mikroskopiske tordenvejr nemlig bruges til at køle mikrochips. Det skriver New Scientist.
Forskere ved Purdue University i den amerikanske delstat Indiana har udviklet teknologien, der er baseret på en skov af nanorør bestående af kulstofatomer. De mange nanorør er delt op i 300 grupper, der hver fungerer som en elektrode.
Når en gruppe af de ekstremt små nanorør tilføres en negativ elektrisk ladning, frigives der elektroner, der hopper 10 mikrometer til en anden samling nanorør, der fungerer som positiv elektrode. Elektroner fra den omkringliggende luft ryger med i købet, og luften bliver ioniseret, ligesom det sker i forbindelse med lyn.
Resultatet er en mikroskopisk positivt ladet tordensky bestående af luft, der er varmet op af mikrochippen.
Den lille sky tiltrækkes af den negativt ladede elektrode, men før den når helt over til elektroden, skifter spændingen fortegn, og skyen sendes videre hen over køleren. Ved at skifte spændingen med den rette frekvens sendes den opvarmede luft væk fra chippen, der på den måde holdes afkølet.
Forskerne regner med, at teknologien kan bruges til at fjerne 40 watt i varme pr. kvadratcentimeter, og dermed skulle metoden have samme effektivitet som vandkøling.