Billig Athlon 64 med halv cache

AMD har lanceret Athlon 64 3000+, der er forholdsvis billig, men kun har halv så meget af den lynhurtige cache-hukommelse som topmodellen Athlon 64 3200+. Til gengæld er der ikke pillet ved clockfrekvensen, der stadig er på 2,0 gigahertz.

Indhold

Nu er der også en Athlon 64 til dem, der ikke vil betale over 3.000 kroner for en processor. AMD har nemlig lanceret Athlon 64 3000+, der kommer til at koste under 2.000 kroner med moms. Den officielle pris er 218 dollar, og det er kun 15 dollar mere end en Athlon XP 3000+.

Den nye processor skal supplere topmodellen Athlon 64 3200+ i AMD's sortiment. Både Athlon 64 3000+ og 3200+ har en frekvens på 2,0 gigahertz, men hvor Athlon 64 3200+ har en megabyte af den hurtige L2-cachehukommelse, må man nøjes med 512 kilobyte på Athlon 64 3000+.

To Athlon 64-processorer med den samme frekvens men forskellig cache-størrelse vil give nogle spøjse testresultater. I mange applikationer vil de to processorer nemlig være lige hurtige, for når det gælder cache, er det ikke altid størrelsen, der tæller.

Cachen bruges som et lager mellem computerens ram og processor. Når processoren skal bruge nye data, leder den først i den hurtige cache, inden den kigger i den meget langsommere ram.

I programmer, der ofte bruger den samme lille stump af programkoden igen og igen, og som ikke skal bruge de store mængder data, vil en mindre mængde cache fint kunne rumme de fleste instruktioner og den nødvendige data det meste af tiden, og derfor betyder den mindre cache ikke noget for ydelsen.

I andre applikationer vil forskellen i de to processorers ydelse være langt større end modelnumrene antyder, fordi disse applikationer kræver en hurtig adgang til en stor mængde hukommelse.

Typisk vil det være store programmer, der udfører meget forskellige opgaver hele tiden, og derfor vil udskiftningen af data i cachen være meget mere udtalt. Jo større cache man har i sådanne tilfælde, des større er chancen for at data ligger i cachen, hvilket resulterer i bedre ydelse.

Så længe Athlon 64 3200+ er næsten dobbelt så dyr som Athlon 64 3000+ vil langt de fleste dog være bedst tjent med sidstnævnte processor.

Taiwanske VIA har for øvrigt benyttet lejligheden til at lancere det første chipsæt med integreret grafik til Athlon 64. VIA K8M800 rummer S3 Graphics UniChrome Pro grafik. Chipsættet vil være at finde på en række bundkort fra blandt andre Asus, MSI og Gigabyte.

Hvis man vil have fingrene i den hurtigste AMD-processor på markedet, skal man stadig gå efter Athlon 64 FX-51 med en frekvens på 2,2 GHz og en megabyte L2-cache. Den koster 733 dollar, svarende til en butikspris på et stykke over 6.000 kroner med moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere