Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Teledirektør: Myndighederne beder om loggede data

Den danske overvågningslov er blevet kritiseret for at være ineffektiv, men det afholder ikke de danske myndigheder fra at bruge den, oplyser Ib Tholstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien.

Den danske overvågningslov er blevet kritiseret for at være ineffektiv. Men ikke destmindre får myndighederne med loven i hånden adgang til teleskabernes loggede data.

Tidligere har det ikke været muligt at få oplysninger om myndighedernes brug af loven, men nu bekræfter Ib Tholstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien i Danmark overfor Computer-world, at loven bliver brugt af myndighederne.

"Myndighederne har henvendt sig til teleselskaberne for at få adgang til loggede data. Det er naturligvis ikke noget, som jeg har fuldt kendskab til, men det er mit indtryk, at det bliver gjort i et begrænset omfang," siger Ib Tholstrup.

Han tilføjer, at han hverken kan eller vil give flere oplysninger om, hvor ofte myndighederne henvender sig for at få adgang til data indsamlet med henvisning til logningsbekendtgørelsen.

Tidliger PET-chef: Ikke overraskende
Logningsbekendtgørelsen trådte i kraft 15. september 2007 og er lige siden blevet mødt af heftig kritik fra it-branchen. Men en af lovens hårdeste kritikere er den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Han har tidligere sagt, at logningsbekendtgørelsen er "hullet som en si" og er udtryk for "nyttesløs signalpolitik".

Trods det er han ikke overrasket over, at myndighederne har anvendt lovgivningen i løbet af de næsten 10 måneder, den har eksisteret.

"Det overrasker mig slet ikke, at loven bliver brugt i praksis. Loven er ikke særlig effektiv, men den kan stadig tilvejebringe data med værdi for efterforskningen. Problemet er blot, at loven er så let at omgå, at terrorister med bare et minimum af omløb i hovedet ikke bliver fældet af den," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Siden den danske logningsbekendtgørelse er trådt i kraft, har Sverige Riksdag vedtaget en overlågningslov, der er endnu mere omfattende end den danske. Og den svenske lovgivning kan også bruges til at overvåge danske internetbrugere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere