Artikel top billede

Danske boligejere i nyt offentligt register

4,2 millioner bygninger i Danmark bliver beskrevet mere præcist i det nye Bygnings- og Boligregister, der går i luften tirsdag. Det betyder en højere ejendomsvurdering for mange.

Er dit hus registreret forkert i det landsdækkende Bygnings- og Boligregister, BBR?

Så er sandsynligheden for at fejlen bliver fanget og rettet større fra på tirsdag, hvor registeret begynder at køre på et nyt system.

Det nye register er blevet til for at få mere præcise data.

En undersøgelse fra maj 2007 viste blandt andet, at næsten hvert fjerde enfamilieshus var større end registreret.

Helt tilbage i 2003 førte det til kritik fra Rigsrevisionen.

Registreringen vil spille ind på ejendomsvurderingerne, som blandt andet bygger på kvadratmeterantal, men da skattestoppet lægger låg på ejendomsværdibeskatningen, vil det formentlig ikke betyde højere skatter.

I første omgang regner parterne bag det nye register altså ikke med, at danskerne kommer til at mærke noget.

"Den enkelte borger vil ikke kunne mærke noget. Ikke den 15. april. Hvis der er ting der skal rettes op på, så bliver de rettet løbende og så påvirker det vurderingen," forklarer Sanne Mi Poulsen fra Kommune Holding, et kommuneejet selskab, som sammen med Erhvervs- og Byggestyrelsen står for udviklingen af det nye BBR.

Det nye register bliver kun opdateret i den takt, som de enkelte kommuner ændrer data. Derfor kan det tage flere år før registeret er fuldt opdateret.

Et af de steder, hvor kommunen allerede har taget hul på opgaven med at tjekke op på ejendomsdata, er i Københavns Kommune, hvor kommunen blandt andet vil bruge luftfotos i jagten på uregistreret byggeri.

Det nuværende system for BBR stammer fra 1977, så der er tale om en...fortsættes

.... større modernisering af et af det offentliges basisregistre.

Kommunal lettelse

Det er først og fremmest kommunerne, som indtaster data i systemet, men også staten og det private erhvervsliv benytter opslag i registeret.

BBR bruges blandt andet til udregning af boligstøtte, fastlægning af ejendomsværdibeskatning, kommunal udligning, lovforberedende arbejde, statistik og beregninger.

BBR bruges blandt andet af banker, forsikringsselskaber, kreditforeninger, ejendomsmæglere og forsyningsselskaber.

Kommunerne er dog dem, der får den umiddelbare fordel af systemet, da der spares 20 millioner kroner hvert år på driften af det nye system i forhold til det tidligere.

Samtidig forklarer Sanne Mi Poulsen fra Kommune Holding, at der bliver helt nye muligheder med det nye system.

"Det bliver fremtidssikret. Den enkelte kommune kan give tredjepart ret til at indberette direkte i systemet og på den måde spare en arbejdsgang," siger Sanne Mi Poulsen.

Det er KMD, som har lavet det nye system.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Kalundborg Kommune

Data Scientist / udvikler

Sund & Bælt Holding A/S

IT Change & Release Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere