Artikel top billede

Kommuner vil ikke betale regningen for Borger.dk

Kommunerne vil have leverandørerne til at æde regningen for at koble selvbetjeningsløsninger til næste version af Borger.dk. Ikke alle leverandører er med på den idé.

Hvem skal betale for, at kommunernes services kobles til den kommende nye version af borger.dk – MinSide?

Det spørgsmål stiller kommuner og leverandører sig for tiden, mens Borger.dk snart melder ud, hvornår den næste generation af borgerportalen er klar.

Flemming Engstrøm, som er informatikchef i Frederiksberg Kommune, mener, at leverandørerne har stor interesse i at løsningerne kommer til at spille godt sammen med Borger.dk.

Derfor vil hans besked til leverandørerne også være, at de kommer til at bære omkostningerne.

"Vi har ikke sat pris på nogen af de systemer, som skal integreres, endnu. Men jeg vil sige til leverandørerne, at hvis de skal være på markedet om fire år, så skal de jo kunne det her," lyder det fra Flemming Engstrøm.

Hos kommunernes organisation KL er holdningen den samme: Leverandørerne bør tage nogen af omkostningerne på sig.

"Uanset hvordan en leverandør prissætter, så kommer kunderne til at betale. Men min holdning er, at en service skal kunne vises, der hvor kommunerne ønsker det," siger Jakob Harder, centerchef i KL's Center for Borgerbetjening og IT-politik.

Nogle firmaer har allerede meldt ud, at integration til borger.dk er en del af prisen.

"Jeg ser mange tendenser til, at markedet begynder at gå den vej," siger Jakob Harder. Han tilføjer, at nogle leverandører dog har valgt en anden strategi.

"CSC sendte en regning ud for at integrere visning af en løsning på Borger.dk. Det betragter jeg som en uddøende forretningsstrategi," konstaterer Jakob Harder.

KMD ser fordele

Den største leverandør af kommunale it-systemer, KMD, har besluttet, at integrationen til borger.dk skal betragtes som en national standard. Derfor melder firmaet allerede nu ud, at der ikke kommer nogen ekstraregning.

"Hele integrationen er i princippet indeholdt i den pris, som kommunerne allerede betaler for deres applikationer," siger Henrik Buchwald, der er program manager for borgerservice hos KMD.

Det lille forbehold, som sniger sig ind, skyldes, at der stadig mangler nogle detaljer i kravene.

"De specifikationer, vi har for Borger.dk, er ikke endelige, så lige i øjeblikket ved vi ikke, hvor meget vi siger ja til," lyder det fra Henrik Buchwald.

Han regner dog med, at KMD kan håndtere integrationen relativt smertefrit, blandt andet fordi firmaet siden lanceringen af Netborger for otte år siden har satset på at bygge løsningerne op i komponenter.

Og Henrik Buchwald håber ligefrem, at KMD's komponent til integration med Borger.dk kan bruges af tredjepart.

"Vi ved ikke, om det er teknisk muligt endnu, og vi har ikke vurderet det forretningsmæssige," siger Henrik Buchwald, som forklarer, at komponenten til integration til Borger.dk er meget fleksibel, så den kan bruges til de forskellige systemer, KMD selv skal integrere til Borger.dk.

Den fleksibilitet håber han kan give mulighed for, at KMD kan levere integration for andre leverandører.

Tæt på deadline

Den nye borgerside skal ifølge planerne samle alle de løsninger, den enkelte borger har brug for og adgang til, på en side. Og kommunerne kommer til at levere en stor del af de services, som indgår på siden.

Tom Bøgeskov, der leder Center for Borger.dk i IT- og Telestyrelsen fortæller, at siden allerede fra dag et skal have flest mulige løsninger. Så kommunerne kan godt få travlt, hvis de vil have løsningerne med fra åbningen.

Informatikchefen i Frederiksberg Kommune, Flemming Engstrøm, fortæller, at kommunerne venter utålmodigt på, at tidsplanen for næste version af portalen kommer.

"Udviklingen af Borger.dk styrer jo det, vi laver. For eksempel laver vi en ny hjemmeside samtidig," forklarer Flemming Engstrøm.

Den plan er på trapperne, forsikrer Tom Bøgeskov fra Center for Borger.dk.

"Vi melder snart datoer ud, og vi går i luften i løbet af i år," siger Tom Bøgeskov. Han forklarer, at de endelige aftaler omkring næste version af portalen snart er klar.

Han fortæller, at diskussionen mellem kommuner og leverandører allerede nu er i gang i forhold til den nuværende version af Borger.dk. Nogle kommuner vælger ligefrem at undlade integration, indtil næste version af siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere