Artikel top billede

Regeringens it-jobplan i politisk modvind

Dansk Folkeparti truer den plan, der skal skaffe blandt andet mere it-arbejdskraft til landet. Arbejdsgiverne vil blot have billig arbejdskraft i stedet for at efteruddanne ledige i Danmark, lyder kritikken

Den stort anlagte jobplan, der blandt andet skal skaffe mere arbejdskraft til landet, møder nu massiv kritik fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

"Vi skal ikke bare tage arbejdskraft ind fra udlandet, Så let slipper arbejdsgiverne ikke om ved det," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti til Computerworld.

Han peger på, at der fortsat er 50.000-80.000 ledige i Danmark, som der skal gøres en indsats for at få i arbejde.

"Arbejdsgiverne må gøre en større indsats for at opkvalificere folk, der bliver ikke tale om bare at få billig arbejdskraft ind fra udlandet," siger Bent Bøgsted.

Han forklarer, at eksempler på SAP-konsulenter der kun får 26.000 kroner om måneden, når den normale løn er minimum 45.000 kroner, tyder på, at man skal holde et vågent øje med arbejdsgivernes intentioner.

"Arbejdsgiverne vil have en minimumsløn på 250.000 kroner om året uanset arbejdsområde. Med det krav er der jo ikke tale om, at man mangler arbejdskraft, men derimod at man vil have billig arbejdskraft," siger han.

Han mener samtidig, at Rambøll Mangemant rapport "It i praksis", der viser at 30 procent af private it-virksomehder har afvist kvalificerede ansøgere på grund for høje lønkrav, tegner et billede af virksomhedernes reelle ønske om blot at få billigere arbejdskraft.

S bakker op

Også hos S møder arbejdsgivernes ønsker kontante reaktioner.

"Vi mener at der kun kan være tale om at åbne for udenlandsk arbejdskraft de steder, hvor der er arbejdskraftmangel" siger arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne.

Han mener desuden, at arbejdsgiverne må pålægges et større medansvar for integration af både medarbejdere og deres eventuelle familier.

Også beløbsgrænsen for greencard som forlangt af Dansk Arbejdsgiverforening er helt hen i vejret, mener han.

"Vi vil gerne kigge på at sænke den til omkring 370.000-400.000 kroner - ikke mere" siger Thomas Adelskov.

DI hopper ikke over, hvor gærdet er lavest

Hos Dansk Industri er man bekymret over udmeldingerne fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

"Jeg synes, det er bekymrende, hvis nogle af Folketingets partier vil lægge hindringer i vejen for, at itek-erhvervets virksomheder kan få adgang til mere udenlandsk arbejdskraft." siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Det er kun et halvt år siden, at Videnskabsministeriets eksperter dokumenterede, at der mangler 4.500 it-uddannede her og nu - og at tallet vil stige markant i de kommende år, forklarer han.

Og der er ikke tale om social dumping, itek-erhvervet bidrager allerede markant til at ansatte andre faglige profiler, for eksempel humanistisk uddannede, bibliotekarer og så videre, forklarer Tom Togsverd.

"Samtidig har vi gode erfaringer med at tiltrække medarbejdere med anden etnisk baggrund. Så der er på ingen måde tale om, at vi hopper over, hvor gærdet er lavest." siger han.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er chefkonsulent Henning Gade enig med Tom Togsverd.

Ude på overdrevet

"Kritikken fra især Bent Bøgsted er ude på overdrevet. Vi kan og vil jo både gøre en indsats for at få dem herhjemme i arbejde og samtidig få nogle hertil fra udlandet," siger han.

Han advarer samtidig imod, at manglen på arbejdskraft i sidste ende kan føre til at danske virksomheder flytter til udlandet med tab af skattekroner og velfærd til følge.

Han opfordrer derfor partierne til at overveje de dystre prognoser for mangel på arbejdskraft, som flere gange i løbet af det forgange år er blevet offentliggjort.

Specialister skaber jobs til ledige

Hos regeringen understreger arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg fra Venstre at der ikke er tale om enten at hente folk udefra, eller fokuserer på ledige herhjemme.

"Det hænger sammen. For at få de ledige herhjemme i arbejde skal vi have specialister ind fra udlandet," siger han.

Han forklarer at for eksempel en ingeniør skaffer arbejde til væsentlige flere ufaglærte ansatte i produktionen.

"Derfor smitter manglen på nøglemedarbejdere, herunder it-folk af på hele produktionen," siger ordføreren.

For at sikre de ledige ufaglærte arbejde, må man altså importere specialister fra udlandet, slår Jens Vibjerg fast.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere