Artikel top billede

Privatmand kæmper for bærbare til børn

Salget af One Laptop Per Childs XO-bærbare bør ikke stoppe på mandag som planlagt, mener bruger.

Computerworld News Service Gabriel Morales, teknologi-entusiast fra Miami, brænder så meget for at distribuere den bærbare computer, at han har lavet hjemmesiden XOforall.com for at skaffe offentlig støtte til fortsat salg.

Efter flere års pilottest og forsøg på at reducere produktionsomkostningerne, blev OLPC’s bærbare sat til salg 12. november gennem organisationens Give One Get One-program, hvor man kan købe to bærbare computere for omkring 2.000 kroner.

Køberen får så den ene computer, mens den anden bliver doneret til et barn i et udviklingsland.

Gabriel Morales mener, at direkte salg fungerer bedst for OLPC, fordi det dækker de faste omkostninger, der er forbundet med produktionen af XO’er, og salg i butikkerne kan give flere potentielle købere.

"Større distribution vil tiltrække udviklere til XO’s 'Sugar' open-source Linux interface, hvilket kan føre til flere uddannelsesmæssige applikationer, som børn kan bruge som undervisningsredskaber," siger Gabriel Morales.

Unplugged

Men Gabriel Morales mener samtidig, at det er XO’s innovative hardware, der vil tiltrække brugerne.

Med muligheden for opladning ved hjælp af håndsving, pedal eller en snor, man kan trække i, er den bærbare computer ikke afhængig af en stikkontakt for at fungere. Det gør den brugbar i situationer, hvor strømmen er upålidelig eller utilgængelig.

Den bærbare kan også køre længere end en traditionel bærbar – op til 21 timer – takket være dens specialdesignede strømbesparende funktioner, der er implementeret både på software- og hardwareniveau, fortæller Gabriel Morales.

Når brugeren skal have forbindelse til internettet, kan han eller hun benytte dens trådløse netværksfunktioner, mens dens robusthed er nyttig, hvis man skal bruge den på vej fra et sted til et andet.

Et trådløst netværk kan skabe fællesskab og være et nøgleredskab i forbindelse med genopbygning efter katastrofer, fortæller Gabriel Morales.

Bruger to-otte watt

På grund af produktionsforsinkelser og stigende omkostninger har XO rykket sig fra den oprindelige pris på 500 kroner til 1.000 kroner.

Disse forsinkelser og prisstigninger burde mindskes efterhånden som computeren bliver solgt, fordi producenterne er mere villige til at øge produktionen på grund af mindre risiko, lyder det fra Gabriel Morales.

Det bør ske uden at skabe en situation, hvor udviklingslandene bliver nægtet XO-bærbare, fordi man skal imødekomme efterspørgslen i i-landene.

XO-bærbare er dog ikke designet til at fungere som almindelige bærbare computer, fastholder OLPC.

XO’s batterier er anderledes end dem, der bruges i almindelige bærbare computere, som bruger op til 40 watt afhængig af brugen, fortæller OLPC’s Chrief Technology Officer, Lou Jepsen.

Computerens specialdesignede lithium-jernholdige fosfatbatteri bruger mellem to og otte watt afhængig af brugen, lyder det fra Lou Jepsen.

Batterier i almindelige bærbare computere kan eksplodere ved høj temperatur, mens XO’s batteri kan køre og genoplade ved temperaturer på omkring 100 grader.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere